Skip to main content

Κόπηκε απότομα η όρεξη για εταιρικά deals το τέταρτο τρίμηνο

Πλήρη ανατροπή του σκηνικού είχαμε το τελευταίο τρίμηνο του έτους στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ενώ τους πρώτους εννέα μήνες τα ποσά, που δαπανήθηκαν για εταιρικά deals, εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, από τον Οκτώβριο και έπειτα η «όρεξη» των επιχειρήσεων για ανοίγματα κόπηκε απότομα. 

Το τελευταίο τρίμηνο έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες ύψους 761 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που παρουσιάζουν οι Financial Times. Η αξία τους είναι περίπου 25% χαμηλότερες σε σχέση με την επίδοση τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου τριμήνου. Deals αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων έκλεισαν σε κάθε ένα από τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. 

Η πτώση έρχεται εν μέσω μεγάλων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δημιουργούν μεν αγοραστικές ευκαιρίες, αλλά και τρομάζουν τους υποψήφιους αγοραστές. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η έντονη αβεβαιότητα στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις συμπληρώνουν την θολή εικόνα, που στέκεται εμπόδιο σε μεγάλες συμφωνίες. 

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο σινο-αμερικανικός «πόλεμος». Ενώ οι κινεζικές εταιρείες έκλεισαν φέτος διασυνοριακές συμφωνίες ύψους 182 δισ. δολαρίων- με το ποσό να είναι 17% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι- τα deals μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών καταγράφουν πτώση 15%. 

Υπενθυμίζεται ότι έτος ρεκόρ για τις σινο-αμερικανικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν το 2016, με την αξία τους να φτάνει τα 258 δισ. δολάρια. Το 2017 οι ΗΠΑ όρθωσαν μεγάλα τείχη. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές οικονομίες, που προσπαθούν να βάλουν φρένο στην κινεζική επέλαση. 

naftemporiki.gr