Skip to main content

Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα κριτήρια, τα ποσά για πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά – Παραδείγματα

Περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα μπορέσουν  να λάβουν φέτος το «νέο» επίδομα θέρμανσης μετά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών όσο και των περιουσιακών κριτηρίων.  Το επίδομα αφορά  όλες τις μορφές καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση δηλαδή πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα με εξαίρεση το ηλεκτρικό ρεύμα. Γι΄αυτό και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στο διπλασιασμό του συνολικού ποσού που θα διατεθεί φέτος στα 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, το επίδομα  αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα.  Ειδικότερα :

·  Το βασικό ποσό  υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται από τα 220 ευρώ που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 300 ευρώ για το 2022. Το νέο ποσό θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. Δηλαδή τα 300 ευρώ θα πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, τις βαθμοημέρες,  ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής.  Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου έναντι 10% που ίσχυε πέρυσι.

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ

Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Έτσι, τα  ανώτατα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα εγκρίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνονται σε :

· 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο.

·        26.000 ευρώ από  24.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά

·        29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ για μια  οικογένεια με τρία παιδιά.

Παράλληλα, αλλάζουν και τα περιουσιακά κριτήρια καθώς :

·         Για τον άγαμο η αξία της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα 180.000 ευρώ από 130.000

·        Για τους έγγαμους σε 300.000 ευρώ από 250.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν  τις μορφές καύσιμου για τις οποίες μπορούν να λάβουν το επίδομα θέρμανσης (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, βιομάζα). Από αυτά περίπου 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα. Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Παραδείγματα

·        Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

·        Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα αυξηθεί φέτος σε 299 ευρώ  από 188 ευρώ πέρυσι.

·        Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

·        Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» . Οι λεπτομέρειες αναμένεται να εξειδικευτούν εντός του Οκτωβρίου με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ραλλού Αλεξοπούλου