Skip to main content

Ισπανία: Πρόταση για 2% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2022

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας πρότεινε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους δημοσίων υπαλλήλων αύξηση μισθού 2% για το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με τη συνάντηση. Το τμήμα με επικεφαλής τη Μαρία Χεσούς Μοντέρο συγκάλεσε αυτήν την Τρίτη τα συνδικάτα με εκπροσώπηση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων (CC OO, UGT και CSIF) για να διαπραγματευτούν την αύξηση του μισθού για το 2022.

Στην προαναφερθείσα συνάντηση, το Υπουργείο Οικονομικών αύξησε την αναπροσαρμογή των μισθών κατά 2% για το επόμενο έτος, κοντά στη μέση πρόβλεψη πληθωρισμού της Εκτελεστικής Επιτροπής για το επόμενο έτος. Δεδομένης της απότομης αύξησης του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, η προσφορά δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

Το υπουργείο έχει επίσης προτείνει αύξηση του ποσοστού αντικατάστασης, των αντικαταστάσεων για κάθε σύνταξη ή χαμηλό, πάνω από 100% για όλες τις κατηγορίες και τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Το συνηθισμένο ποσοστό αντικατάστασης, μετά τη βελτίωση της αρχικής πρότασης Δημόσιας Λειτουργίας, θα ήταν 110% – δηλαδή, για κάθε 100 παραιτήσεις, θα ενσωματώνονταν 110 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι -, 120% σε τομείς προτεραιότητας και 125% για τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας και φορείς και για την τοπική διοίκηση, ενώ για την έναρξη λειτουργίας νέων υπηρεσιών δεν θα απαιτείται τέλος αντικατάστασης, επισημαίνουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση.

Η αύξηση των αμοιβών θα πρέπει να επικυρωθεί από το πλήρες υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια από το κοινοβούλιο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους στο πλαίσιο του κυβερνητικού νομοσχεδίου του επόμενου έτους.

Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός

Τα δεδομένα από το στατιστικό ινστιτούτο INE την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού των 12 μηνών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 13 ετών 4%.

Η κυβέρνηση λέει ότι η αύξηση των τιμών είναι παροδική, αλλά η Τράπεζα της Ισπανίας έχει προειδοποιήσει για επιπτώσεις του δεύτερου γύρου, όπως οι αυξήσεις των μισθών, που θα μπορούσαν να κάνουν τον πληθωρισμό να επιμείνει.

Ο κατώτατος μισθός της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις για το 2022.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El País και Reuters