Skip to main content

Pandora Papers: Το δικηγορικό γραφείο που βοήθησε τους πλούσιους να  κρύψουν δισεκατομμύρια

Το όνομα ενός δικηγορικού γραφείου στον Παναμά βρίσκεται στην καρδιά των αποκαλύψεων των Pandora Papers για κρυφές περιουσίες και αγορές ακινήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία μέσω υπεράκτιων εταιρειών (offshore).

Το δικηγορικό του γραφείο  Aleman, Cordero, Galindo & Lee, (ή Alcogal) βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας του δικτύου Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists- ICIJ).

Το γραφείο βρίσκεται υπό έλεγχο για τη δημιουργία χιλιάδων υπεράκτιων εταιρειών που συγκέντρωναν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους για πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα.

Τα 2 από τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα στα Pandora Papers αφορούσαν την Alcogal

«Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Alcogal έχει γίνει πόλος έλξης για τους πλούσιους και ισχυρούς από τη Λατινική Αμερική και πέρα ​​από αυτήν, προσπαθώντας να κρύψουν τον πλούτο τους στις offshore», αναφέρει η έκθεση. «Η εταιρεία λειτουργούσε ως εταιρικός μεσάζων για περισσότερους από 160 πολιτικούς και δημόσιους υπαλλήλους», προσθέτει.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των πελατών του δικηγορικού γραφείου ήταν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β, πρώην πρόεδροι του Παναμά, ο πρόεδρος του Ισημερινού και ένας υποψήφιος πρόεδρος στην Ονδούρα. Σχεδόν οι μισοί πολιτικοί των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται στα αρχεία που διέρρευσαν και σχεδόν 2 εκατομμύρια από τα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα στα Pandora Papers σχετίζονταν με την Alcogal.

Συνολικά, το δίκτυο ICIJ απαρίθμησε 14.000 οντότητες στο Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τον Παναμά και άλλους φορολογικούς παραδείσους που δημιουργήθηκαν με την υποστήριξη της Alcogal στην προσπάθεια να αποκρύψει από το δημόσιο έλεγχο χρήματα για περίπου 15.000 πελάτες σε περίοδο 25 χρόνων.

Η Alcogal ανέφερε σε επιστολή της προς το δίκτυο ICIJ ότι η ίδρυση εταιρειών είναι μόνο μία πτυχή των νομικών της υπηρεσιών και ότι λειτουργεί «σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες απαιτήσεις σε κάθε δικαιοδοσία στην οποία δραστηριοποιούμαστε».

Η εταιρεία «δείχνει ενισχυμένη δέουσα επιμέλεια σε έναν πελάτη που είναι αποφασισμένος να είναι πελάτης υψηλού κινδύνου, ανεξάρτητα από τη φύση της σχέσης ή της υπηρεσίας», συνέχιζε η επιστολή.  

Ποιο είναι το δικηγορικό

Η Alcogal συνιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Jaime Aleman, πρώην πρεσβευτή του Παναμά στην Ουάσινγκτον ο οποίος πριν από δύο δεκαετίες προσπάθησε να αποκαταστήσει τη φήμη του Παναμά ως σταθερού επιχειρηματικού κέντρου, μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 1989.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με κάποιες προσωπικότητες από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς στην πρόσφατη ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του σκανδάλου Carwash που αφορούσε τον κατασκευαστικό κολοσσό της Βραζιλίας Odebrecht, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Alcogal δημιούργησε περισσότερες από 200 εταιρείες- εταιρεία (εικονικές) στον Παναμά και είχε ανάμειξη σε δικαιοδοσίες για την Banca Privada d’Andorra, μια τράπεζα που εδρεύει σε ένα ευρωπαϊκό πριγκιπάτο μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε στη μαύρη λίστα το 2015 για τις ανησυχίες για «πρωταρχικό ξέπλυμα χρήματος».

Η Alcogal είναι μόνο ένας παίκτης σε μια μεγαλύτερη βιομηχανία. Ο 71χρονος Aleman στην αυτοβιογραφία του ανέφερε ότι συνέβαλε στη δημιουργία του νόμου του Παναμά για τα ιδιωτικά ιδρύματα μαζί με άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Mossack Fonseca, η οποία ήταν στο κέντρο των Panama Papers.

Το βιβλίο του Aleman αναφέρει επίσης τους Morgan & Morgan, καθώς και τους Icaza, Gonzalez-Ruiz & Aleman και Arias, Fabrega & Fabrega ως μέρος της ομάδας που διαμόρφωσε τον θεμελιώδη νόμο του Παναμά στη δεκαετία του 1990. Αλλά δεν είναι απαραίτητα οι μεγαλύτεροι παίκτες στον χώρο.

Αυτές οι εταιρείες του Παναμά δεν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας Chambers and Partners με τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με τις υπεράκτιες εταιρείες. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τους Maples και Walkers στου Νήσουςν Κέιμαν, το Harneys στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, το Mourant στο ΤζέρσεΪ και το Appleby στις Βερμούδες.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg