Skip to main content

Υπό διεθνείς πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνέχεια στην πτώση, μετά το τριήμερο ανοδικό ράλι, δίνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των νέων πιέσεων στις διεθνείς αγορές, ως απόρροια των ανησυχιών για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό «πόλεμο».

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 653,04 μονάδες, με τον τζίρο να κυμαίνεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος «πρωταγωνίστησε» όλο το προηγούμενο διάστημα, παρουσιάζει ήπιες απώλειες της τάξης του 1%, καθώς η Eurobank διολισθαίνει κατά 2,30% και η Εθνική Τράπεζα κατά 1,15%. Από την πλευρά τους, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η διόρθωση της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας μειώνεται κατά 2,10% μετά το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων. Την ίδια ώρα, πέριξ του 1,50% ορίζεται η πτώση για τις μετοχές των Grivalia Properties, Aegean, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μοναδικές μετοχές με θετικό πρόσημο είναι αυτές του Μυτιληναίου (1,26%) και της Lamda Development (0,17%). Άλλωστε, από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, μόλις 13 ενισχύονται ενώ 45 υποχωρούν.

Τη Δευτέρα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε το… ξέσπασμα που αναζητούσε εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί σε υψηλό δύο μηνών, καταγράφοντας μάλιστα τα μεγαλύτερη ημερήσια κέρδη των τελευταίων 30 μηνών.

Ως εκ τούτου, η σημερινή κάμψη, σε συνδυασμό με τις χθεσινές μικρού εύρους απώλειες, εντάσσεται στην προσπάθεια των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη και να ρευστοποιήσουν ένας μέρος αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι πιέσεις αποδίδονται και σε εξωγενείς παράγοντες, καθώς παρά την ευφορία της Δευτέρας, οι ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας παραμένουν στο επίκεντρο, υπονομεύοντας το επενδυτικό κλίμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη, ο Dow Jones απώλεσε σχεδόν 800 μονάδες, συμπαρασύροντας σήμερα το πρωί τόσο τις ασιατικές, όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν απώλειες της τάξης του 1%.

naftemporiki.gr