Skip to main content

Η Ουάσιγκτον ορίζει τους όρους της συμφωνίας, το Πεκίνο σιωπά

Η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει θέσει τους τελικούς όρους για μία εμπορική συμφωνία με την Κίνα, δεσμευόμενη να αναστείλει ορισμένους δασμούς σε κινζικές εισαγωγές και να μειώσει άλλες, ζητώντας ως αντάλλαγμα την αισθητή αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι ΗΠΑ προτείνουν να μην θέσουν σε ισχύ τους δασμούς σε εισαγωγές 160 δισ. δολαρίων, που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν την Κυριακή, αλλά να μειώσουν τους υφιστάμενους δασμούς σε μία σειρά προϊόντων. Ωστόσο περιμένουν από το Πεκίνο να δεσμευθεί για αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στα 50 δισ. δολάρια το 2020- με την αξία να είναι διπλάσια σε σχέση με τις εισαγωγές του 2017.

Το Bloomberg και η WSJ μεταδίδουν μετά και τα σχετικά «τιτιβίσματα» του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε επί της αρχής συμφωνίας. Ωστόσο το Reuters σχολιάζει πως η σιωπή του Πεκίνου έχει αρχίσει να προκαλεί κάποια ανησυχία και ερωτήματα. Την ώρα που οι αγορές κάνουν πάρτι το Πεκίνο επιλέγει να τηρήσει σιγήν ιχθύος. 

Χθες στη Wall Street οι δείκτες σκαρφάλωσαν σε νέα ρεκόρ και σήμερα οι ταύροι έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στην Ασία, με τον Nikkei να ανεβαίνει σε υψηλά 14 μηνών και τους κινεζικούς δείκτες να επιδίδονται επίσης σε ράλι. Τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών δείχνουν ότι θα έχουμε σημαντική άνοδο και στη γηραιά ήπειρο, που έχει το βλέμμα στραμμένο και στο Λονδίνο. 

Κλίμα ευφορίας και στις αγορές εμπορευμάτων, με την τιμή του πετρελαίου να ενισχύεται σε υψηλά τριών μηνών. 

naftemporiki.gr