Από την έντυπη έκδοση
Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]
H μεγάλη αύξηση του εταιρικού χρέους από το πρώτο κύμα της πανδημίας μεγαλώνει τον κίνδυνο μιας σειράς αλυσιδωτών αντιδράσεων στις οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες δέχονται πρόσθετο πλήγμα από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο για να αναχαιτισθούν τα νέα κρούσματα του SARS-CoV-2. Εάν αποδυναμωθεί περαιτέρω ο ιδιωτικός κλάδος και αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, τότε ο τραπεζικός κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέο κύμα χρεοκοπιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα εταιρικά χρέη αυξήθηκαν κατά 400 δισ. ευρώ μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με τα 289 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.
Στη Γαλλία παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος όγκος των εταιρικών χρεών, μη συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού κλάδου, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με άνοδο 11,2% το α’ εξάμηνο του 2020 από πέρσι. Ακολουθούν το Βέλγιο, η Ισπανία και η Αυστρία όπου οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού κλάδου αυξήθηκαν 7,7% και η Ιταλία με αντίστοιχη άνοδο 7%. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης όπου καταγράφεται η μικρότερη αύξηση, φθάνοντας το 4%. Στη Γερμανία και στην Ολλανδία εμφανίζεται η χαμηλότερη άνοδος, της τάξεως του 2,6% και 3,1%, αντίστοιχα. Στην Ευρωζώνη προκύπτει πως το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 7% μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έναντι της αύξησης 11,1% στο κρατικό χρέος και του 2,6% στο χρέος των νοικοκυριών.
«Όσο οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές από τη μια εβδομάδα στην άλλη τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους», σχολίασε ο Ζερμάν Σιμονιέ, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής στην ομοσπονδία μικρών επιχειρήσεων CPME. «Δεν έχουμε ξαναδεί μια κρίση τέτοιας κλίμακας με τόσους συστημικούς κινδύνους να εγκυμονούν στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», προσθέτει ο ίδιος στο Bloomberg. Ωστόσο, οι εταιρείες θα πρέπει να διαχειριστούν τα χρέη που ανέλαβαν τους πρώτους μήνες του έτους, βοηθούμενες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Βάσει κάποιων εκτιμήσεων, δε, οι μικρές επιχειρήσεις στη Γαλλία και την Ιταλία θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 100 δισ. ευρώ πέραν των ενέσεων ρευστότητας που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Στη Γερμανία, η Bundesbank εκτιμά πως οι χρεοκοπίες θα αυξηθούν πάνω από 35% μέσα στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.
Από την άλλη πλευρά, οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως οι οικονομικές επιπτώσεις των lockdowns στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι λιγότερο επιβλαβείς σε σχέση με τους περιορισμούς του Μαρτίου και του Απριλίου.