Skip to main content

Ελ. Κουντουρά: Θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού

Την πεποίθησή της ότι η επιτυχία του τουρισμού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ «Next is Now: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγαλύτερων θεσμικών φορέων και οργανισμών του παγκόσμιου τουρισμού.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού για την «επόμενη ημέρα» του ελληνικού τουρισμού, σε συνέχεια της πρωτόγνωρης, όπως είπε, τουριστικής ανάπτυξης της τελευταίας τετραετίας, και παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου, με στόχο ο τουρισμός να διατηρήσει την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του και να δημιουργήσει νέα οριζόντια και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην επιχειρηματικότητα και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Η υπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που παρέστη και χαιρέτισε στην έναρξη του συνεδρίου. Εξήρε την αμέριστη στήριξή του στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και του δώρισε ένα συμβολικό βιβλίο με θέμα τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», για την ανάδειξη της σημαντικότητας του οποίου στο παρελθόν είχε μεριμνήσει.

Επίσης, ευχαρίστησε την πρόεδρο της Μάλτας, Marie Louise Coleiro-Preka, της οποίας μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προβλήθηκε στο συνέδριο. Σε αυτό η πρόεδρος της Μάλτας αναφέρθηκε στον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στον τουρισμό στην περιοχή της Μεσογείου. Μετά από πρότασή της, που απεδέχθη η κ. Κουντουρά, η Ελληνίδα υπουργός ορίζεται μέλος του δ.σ. του διεθνούς φορέα Mediterranean Tourism Foundation, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Μάλτας, με σκοπό να εργαστούν από κοινού για την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Η κ. Κουντουρά προσέφερε στους επίτιμους ομιλητές-εκπροσώπους διεθνών οργανισμών του παγκόσμιου τουρισμού που συμμετείχαν στο Διεθνές Φόρουμ «Next is Now» αντίγραφα δάφνινου στεφανιού, τιμώντας τους για τη στενή συνεργασία που έχουν καθιερώσει με το υπουργείο Τουρισμού, και συγκεκριμένα στον Δρ.Taleb Rifai, τέως γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), τη Daniela Wagner, επικεφαλής για την Ευρώπη της Ένωσης Ταξιδίων Ασίας-Ειρηνικού (PATA), τον Δρ. Michael Frenzel, τέως πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων & Τουρισμού (WTTC) και  πρώην CEO του Ομίλου TUI, τον Manuel Butler, εκτελεστικό διευθυντή του UNWTO και πρώην γενικό διευθυντή της Turespaña, και τον Andrew Agius Muscat, γ.γ. του Ιδρύματος για τον Τουρισμό στη Μεσόγειο (Mediterranean Tourism Foundation).

Από την πλευρά τους, οι επίτιμοι ομιλητές από το εξωτερικό εξήραν τις υψηλές επιδόσεις και την ανθεκτικότητα που απέκτησε ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια μέσα σε αντίξοες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή.

Στις ειδικές ενότητες του φόρουμ, ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, ανέπτυξε την πολιτική του υπουργείου για τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα. Με τη σειρά της, η γενική διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Παναγιώτα Διονυσοπούλου, αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, καθώς και στον υλοποιούμενο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, με στόχο την υψηλού επιπέδου κατάρτιση και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), τοποθετήθηκε σε ειδική ενότητα ο αναπληρωτής γ.γ. του ΕΟΤ, Γιάννης Γούλιος, ο οποίος παρουσίασε την υλοποιούμενη πολιτική για τη δυναμική και στοχευμένη παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας, καθώς και ο πρόεδρος του δ.σ. του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης.

Το Διεθνές Φόρουμ «Next is Now» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής.