Skip to main content

Ασία: Υπεγράφη η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο

Δεκαπέντε χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού προχώρησαν στη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο η οποία υποστηρίζεται από την Κίνα και αποκλείει τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αποχωρήσει από μια παρόμοια εμπορική συμφωνία με χώρες της ίδια περιοχής υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP), αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την συμφωνία που προωθήθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και από την οποία ο διάδοχός του Τραμπ αποχώρησε το 2017.

Εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την παρουσία και τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην Ασία, η RCEP μπορεί να ενισχύσει τη θέση της Κίνας ως οικονομικού εταίρου με τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ιαπωνία και την Κορέα, θέτοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε καλύτερη θέση για να διαμορφώσει τους εμπορικούς κανόνες της περιοχής.

Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν τόσο από την RCEP όσο και από την Trans-Pacific Partnership (TPP), στην οποία εισήλθαν υπό την ηγεσία του Ομπάμα, αφήνοντας τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο απούσα από δύο εμπορικές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στη γη.

Η RCEP θα αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας οικονομίας, το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και θα αφορά 2,2 δισ. καταναλωτές.

Πηγή: Reuters