Skip to main content

Market Beat: Πορεία στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα να μην αλλάξει η χθεσινή ορμή

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα από την Αθήνα προκάλεσε την ανάγκη αντίδρασης από τις Βρυξέλλες. Έτσι, οι αγοραίοι πληροφορήθηκαν ξαφνικά, την άποψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για την κατάσταση στην σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους, μέσω του Ολλανδού επικεφαλής κυρίου Ντάισεμπλουμ. Μίλησε θετικά και ακούστηκε τη μέρα που οι αναδυόμενες αγορές πήραν μια ανάσα από την κάθοδο που προκλήθηκε, μετά τις εκτιμήσεις για το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ και του κόσμου, με την προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ. Η εκτίμησή μας ότι οι θεσμικοί του δολαρίου μας θεωρούν μέρος των αναδυόμενων αγορών ήταν μάλλον ορθή. Πίεζαν όσο τοποθετούσαν κεφάλαια στις μετοχές των ΗΠΑ και στις εταιρίες της Ευρώπης που θα διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους σε καθεστώς διαφορετικό από το ισχύον ως τώρα.

Χθες αποφάσισαν διεθνώς να μειώσουν την ισχύ του δολαρίου, και να σταματήσουν με άνοδο την τετραήμερη πτώση των ασιατικών αγορών. Στο ΧΑ ξένοι θεσμικοί αποφάσισαν να ενισχύσουν σταθερά τη ζήτηση των τραπεζικών blue chip.

Χθες δειλά, θελήσαμε να επισημάνουμε τη βάση της διαφορετικής στάσης των θεσμικών στο χρηματιστήριό μας, αναφέροντας πως μάλλον θεωρείται μέλος των αναδυόμενων αγορών. Άρα, οι διαθέσεις των επενδυτών για αυτές θα καθορίζουν τις κινήσεις των διαχειριστών, που έχουν την ευθύνη των επενδύσεων σε συγκεκριμένες αγορές και συγκεκριμένες μετοχές. Ειδικά στην περίπτωση των παθητικών αμοιβαίων που αποτελούν μέρος των συναλλασσόμενων αυτή την εποχή στην αγορά μας. Αποδείχθηκε ότι όντως το ΧΑ κινήθηκε παράλληλα με τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, που και σήμερα συνέχισαν την άνοδό τους παρά την πτώση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται, σήμερα και στην Αθήνα να συνεχιστεί η χθεσινή δυναμική.

Ωστόσο, το μέγεθος της εκτίναξης χθες, βάζει κάποια όρια στην ανοδική ορμή που πιθανά να εμφανιστεί. Παράλληλα, δεν έχει αυτό το φθινόπωρο η αγορά να παρουσιάσει δυο διαδοχικές συνόδους με μεταβολή του 25άρη πάνω από +3%. Αντίθετα χθες, η συνήθης μεταβλητότητα, στην τάση των τιμών μέσα στο σύνοδο, απουσίαζε. Με άλλα λόγια, ενώ κάθε μέρα σχεδόν υπήρχαν διαστήματα που οι «αρκούδες» κυριαρχούσαν στις συναλλαγές και όταν η συνήθης συσσώρευση των δεικτών γινόταν κοντά στο κλείσιμο της προηγουμένης, άλλαζε το πρόσημο μεταβολής συχνότατα, χθες δεν υπήρξαν τέτοια διαστήματα. Η πάλη των «ταύρων» με τις «αρκούδες» δεν τερματίστηκε ξαφνικά και μόνιμα. Σήμερα αναμένουμε να υπάρξουν εντολές που θα αυξήσουν την προσφορά έναντι της ζήτησης, διαφορετικά ίσως απειληθούν με υπέρβαση ακόμα και τα υψηλά για τον ΓΔ που κρατούν από τις 20 Οκτωβρίου.

Ελπίζουν οι εγχώριοι επενδυτές όταν βλέπουν τους ξένους να πληρώνουν από +5% ως +10% παραπάνω από την τιμή της περασμένης συνόδου για να αυξήσουν τις θέσεις τους. Τότε συνεπώς αποφασίζουν ότι είναι καλό να αυξήσουνε και εκείνοι θέσεις στις μετοχές του χαρτοφυλακίου τους. Έτσι χθες οι κλαδικοί δείκτες, εκτός των Μέσων Ενημέρωσης και της Τεχνολογίας, είχαν κέρδη. Με ένδεκα, από τους συνολικά δεκαοκτώ, να ενισχύονται πάνω από +1%. Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα θα κινηθούν οι τιμές σαν σε απρόσκοπτη συνέχεια της χθεσινής δυναμικής. Οι traders στα παράγωγα για παράδειγμα, ενώ επί μέρες, όταν η αγορά υποχωρούσε με πιέσεις στο δεύτερο μέρος με κορύφωση στις δημοπρασίες, έδιναν προπορεία στα ΣΜΕ, χθες, τους έδωσαν υστέρηση έναντι του 25άρη. Γιατί θεώρησαν μάλλον, πως η αγορά έδωσε όλη την άνοδο που μπορούσε να αναπτύξει σε μια μόνο σύνοδο.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, καθώς με εξαίρεση τον τεχνολογικό κλάδο (Nasdaq), οι αμερικανικοί δείκτες εμφάνισαν αρνητικά πρόσημα, βάζοντας ένα «τέλος» στο ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,29% στις 18.868 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,16% στις 2.176 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaqενισχύθηκε κατά 0,36% στις 5.294 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της H&R Block κατακρημνίστηκε κατά 6,92% εξαιτίας της υποβάθμισης της σύστασης από τη Morgan Stanley. Στον αντίποδα, η μετοχή της Apple αυξήθηκε κατά 2,66% χάρη στα σενάρια περί πώλησης «έξυπνων γυαλιών».

Την Τρίτη το βράδυ, ο Dow Jones έκλεισε ανοδικά για έβδομη διαδοχική ημέρα, τερματίζοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, για τέταρτη συναπτή φορά. «Η αγορά βρίσκεται ενώπιον της διόρθωσης, βρίσκοντας ως αφορμή την επιδείνωση στην αγορά ομολόγων» τόνισε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά για έβδομη διαδοχική ημέρα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,272% και του 2ετούς στο 1,107%. Την ίδια ώρα, το 30ετές ομόλογο σημείωσε αύξηση κατά 3,1 μονάδες βάσης στο 2,989%.

«Τίποτα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα» σχολίασε από την πλευρά του, ο Μάικ Μπέιλι, αναλυτής της FBB Capital Partners και εξέφρασε την έκπληξή του για τη διάρκεια του ανοδικού ράλι, το οποίο «επιβίωσε» από τις 8 Νοεμβρίου έως και χθες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητος παρέμεινε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, παρά τις προσδοκίες περί αύξησης 0,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1%. Σταθερή διατηρήθηκε και η βιομηχανική παραγωγή, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, παρότι οι αναλυτές του Marketwatch ανέμεναν οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, βάζοντας ένα «τέλος» στο ισχυρό ράλι, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την αναπάντεχη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,20% στις 338,47 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση κατά 0,63% στις 6.749 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,66% στις 10.663 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,78% στις 4.501 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,56% στις 8.638 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,73% στις 16.559 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Bayer κατακρημνίστηκε στο -4,19% εξαιτίας του προγράμματος έκδοσης μετατρέψιμων τίτλων, ύψους 4 δισ. ευρώ. Πτώση της τάξης του 1,25% εμφάνισε και η μετοχή της Iliad παρά την αύξηση των τριμηνιαίων εσόδων κατά 6,5%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε και σήμερα, στραμμένο στον οικονομικό αντίκτυπο της εκλογής Τραμπ, καθώς το σχέδιο αύξησης των δημοσίων δαπανών και μείωσης των φορολογικών βαρών αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, αντιμέτωπη με υψηλότερα πρόστιμα βρίσκεται η Volkswagen, λόγω δύο νέων προσφυγών – αυτή τη φορά εναντίον της Audi, θυγατρικής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας – για το σκάνδαλο της εκπομπής ρύπων.

Την ίδια ώρα, την περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η ABN Amro, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης δαπανών, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ολλανδική τράπεζα δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 607 εκατ. ευρώ και τα έσοδα σε 2,22 δισ. ευρώ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον προϋπολογισμό οκτώ κρατών – μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων της Ιταλίας και της Ισπανίας, έκρουσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο παρέκκλισης από το Σύμφωνo Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών υποχώρησε στο γ’ τρίμηνο του 2016 η ανεργία στη Βρετανία, καθώς περιορίστηκε στο 4,8% έναντι 4,9% στο β’ τρίμηνο του 2015. Ο αριθμός των ανέργων συρρικνώθηκε κατά 37.000 άτομα, σε 1,6 εκατ. άτομα, ενώ οι αιτήσεις επιδόματος αυξήθηκαν κατά 9.800.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με αυξημένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, εμφάνισαν κινήσεις που οδήγησαν τους  βασικούς δείκτες στα επίπεδα που τα άφησε η προηγούμενη ανοδική κίνηση. Από τις 15/9 με τον ΓΔ στις 552 μονάδες στις 20/10 έπιασε τις 596,8 κλείνοντας στις 20/10 στις 595,9. Σήμερα με τον δείκτη να αναζητά από την έναρξη ως το πέρας μέγιστο μέρας και να μη βρίσκει ο ΓΔ που χθες έκλεισε στις 578,17 μονάδες, κατέληξε στις 592,26 με τις δημοπρασίες και μέγιστο μέρας από τις 15:45 τις 593,11 πολύ κοντά στην κορυφή του Οκτωβρίου. 

Οι θεσμικοί θέλησαν και πέτυχαν να κρατήσουν την αγορά σε σταθερή άνοδο προσδίδοντας στο μέσο όρο δυναμική ήρεμης ανοδικής κίνησης. Από το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα η κίνηση των τιμών έγινε σε θετικό πεδίο με την τάση να μη μεταλλάσσουν κατεύθυνση και το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί το μέγιστο στις δημοπρασίες. Δεν εμφανίστηκαν κύματα ρευστοποιήσεων θέσεων παρά σε ελάχιστα blue chip ενώ οι τράπεζες όρισαν τάση.  Με αναζήτηση του μέγιστου μέρας για το δείκτη τους που ορίστηκε στις 16:14  στις 687,5 μονάδες και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +6,95%. Μετά ακολούθησαν ορισμένες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση αξιόλογων κερδών ακόμα και με κινήσεις μέσα στη μέρα. Αλλά ο δείκτης σημείωσε rebound από τις 680 που τον έφερε να κλείνει στις 685,85. Η ευκολία για τον ΓΔ να περάσει τις 583 μονάδες σε συνδυασμό με την διαφορετική διάθεση διαχειριστών κεφαλαίων του δολαρίου, να μην εφαρμόσουν πιέσεις, ούτε στις δημοπρασίες για την τιμή στο κλείσιμο, εμφανίστηκε νέο μέγιστο μέρας και η τιμή κλεισίματος ήταν οριακά κάτω από αυτό. Οι ομοιότητες με την περασμένη συνεδρία απουσίαζαν παντελώς.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  άνοιξαν με μεγάλο ανοδικό χάσμα, και με έντονη νευρικότητα κινήθηκαν διαρκώς σε θετικό πεδίο.

Με ανοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε έτοιμη να περάσει κάτω από τα επίπεδα των 590 μονάδων όταν χθες το ερώτημα ήταν πόσο κάτω από τις 580 θα μπορούσε να πάει. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ολικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 15) με ένα αμετάβλητο τη ΜΟΗ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 34 από 12 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 3 από 23 την Τρίτη ήταν πτωτικές. Στα 51,889 από 36,364 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 23,13 από 12,95 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 44,58% από 35,62% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πτωτική τάση των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των απωλειών σε Ιταλία και Βέλγιο κάτι που πέτυχαν οι θεσμικοί πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,62%, ο CAC είχε μεταβολή -0,74%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,55%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς πτωτικό άνοιγμα είδε τους δείκτες τους να ανοίγουν καθοδικά, και εμφάνισαν μέτριες σχετικά απώλειες και ο Dow Jones έχανε -0,27% όταν ο S&P500 ήταν στο -0,12%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,44% και έφθασε στις 592,26 από 578,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1572,28 από 1526,58 με μεταβολή +3,03%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 1,1 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 2,8 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντάς τους οριακά κάτω από το μέγιστο της μεγάλης ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε πριν τις δημοπρασίες.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες των Τραπεζών +6,70% από -0,88%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,48% από +1,76%, Κατασκευές Υλικά +3,28% από -0,68%, ο 25άρης +3,03% από -0,50%, ο ΓΔ +2,44% από -0,29%, Εμπορίου +2,24% από +0,45%, Κοινής Ωφέλειας +2,15% από -1,84%, Πρώτων Υλών +1,49% από +3,67%, Ακίνητης Περιουσίας +1,38% από -0,34%, Πετρελαίου Αερίου +1,34% από +0,90%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,26% από -0,73%, Τροφίμων Ποτών +1,09% από -0,62%, Χημικών +1,03% από +4,28%, Τηλεπικοινωνιών +0,99% από -0,12%, ο FTSEM +0,94% από +0,48%, Ταξίδια Αναψυχή +0,87% από -2,02% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,85% από -2,64%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -1,23% από -4,71% και Τεχνολογίας -0,47% από +0,15%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,889 από 36,364 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,602 από 2,266 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 42,134 από 32,405 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,512 από 0,640 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,933 από 41,087 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 89,154 από 41,684 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 67 από 36 των καθοδικών σε 24 από 50 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 17.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην χθεσινή σύνοδο ο 25άρης άνοιξε με ανοδικό χάσμα και κέρδη +0,43%. Έγραψε μέγιστο στις 15:44 τις 1575,45 μονάδες, με μεταβολή +3,20%. Κατόπιν  η μεταβολή μειώθηκε στο +2,70%. Αλλά μια αντίδραση ως τις δημοπρασίες, έφερε κλείσιμο  στις 1572,78 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 23,872 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 3077 ΣΜΕ. Επίσης άλλαξαν χέρια 2626 από 2249 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1574,75 μονάδες και κατώτερο στις 1538,00. Ο όγκος για την σειρά Ιανουαρίου ανήλθε στα 9 από 7 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1572,78 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Νοεμβρίου ορίστηκε στις 1569,00 και της επόμενης στις 1570,00. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου έπεσαν στα 2341 όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 6250 και για την πρώτη σειρά του 2017, ήταν 25 ΣΜΕ. Προ-πορεία 3,75 μονάδων στον 25άρη έναντι των ΣΜΕ τρέχουσας και επόμενης σειράς υποδηλώνει μάλλον προσδοκίες για κάμψη της ανοδικής ορμής της χθεσινής συνόδου.

Άλλωστε χθες η εκτίναξη των όγκων στα calls τρέχουσας σειράς που αύριο εκπνέει αποκαλύπτει την υποβόσκουσα εντύπωση πως σήμερα δεν θα συντρέξουν το ίδιο ευνοϊκές συνθήκες για κλείσιμο θέσης long όσο στην σταθερά ανοδική σύνοδο της Τετάρτης. Το κλίμα που επιτρέπει να συνεχιστεί η άνοδος σε διεθνές επίπεδο δεν άλλαξε. Τα ομόλογα σταμάτησαν να υποφέρουν από εκροές κεφαλαίων το δολάριο φρέναρε την άνοδό του έστω και προσωρινά άρα σταμάτησε η φυγή κεφαλαίων με κατεύθυνση τις ΗΠΑ και τις αξίες του δολαρίου. Θα έκανε τεράστιο καλό στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών αν γινόταν γνωστό πως οι εκκρεμότητες που αφορούν στις διοικήσεις των τραπεζών λυθήκαν. Δηλαδή τα βρήκανε οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές σε ΠΕΙΡ και ΕΤΕ για την ανακήρυξη του ηγέτη που όλοι θα αναγνωρίσουν ως κατάλληλο από κάθε άποψη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η επίσκεψη εργασίας του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα δεν εμπεριείχε τελικά κάποια έκπληξη, καθώς προσέφερε την αναμενόμενη πολιτική στήριξη που ζητούσε η Κυβέρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους και χαλάρωση της λιτότητας, η οποία όμως συνοδεύθηκε από παραίνεση για επιτάχυνση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Το όποιο ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον επόμενο προορισμό του, δηλαδή στο Βερολίνο και στις κοινές δηλώσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Βασικό ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο και στον αν θα επιτευχθεί αυτό πριν τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου, δεδομένου των προεκλογικών δηλώσεων του νέου Προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή εκκρεμούν οι εκθέσεις ΕΚΤ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, η Κυβέρνηση επιζητά βραχυπρόθεσμα την επιτυχή ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, έως τα τέλη Νοεμβρίου, (διαφορές με τους Θεσμούς στις συλλογικές απολύσεις και στις συμβάσεις εργασίας )και την απόφαση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους από το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Άξια αναφοράς είναι όμως και η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά +1,5% σε ετήσια βάση το γ΄ 3μήνου του 2016 (υπερβαίνοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις του +0,4%), η οποία όμως δεν αποτυπώθηκε στην εγχώρια Αγορά Αξιογράφων.

Αντίθετα, οι υποστηρικτικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, σε συνδυασμό με αυτές του Προέδρου του Eurogroup, ενίσχυσαν τη ζήτηση για μετοχές σήμερα, οδηγώντας σε σημαντική άνοδο τον Γενικό Δείκτη και ιδιαίτερα τον Τραπεζικό κλάδο, καίτοι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκαν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Οι καθυστερήσεις στις επιλογές των διοικήσεων των Τραπεζών συνεχίζονται, τη στιγμή που συνεχίζεται η πιστωτική συρρίκνωση (-1,9% το Σεπτέμβριο).

Οι τιμές των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων αναφοράς, λήξης 2017, 2019 και 2026 κινήθηκαν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, έναντι αυτών στο ξεκίνημα της εβδομάδας, έχοντας όμως προλάβει να καταγράψουν υψηλά διετίας μέσα στο μήνα και να αποτυπώσουν τη μείωση του Ελληνικού ρίσκου.

Στο εξωτερικό, ξεχωρίζουν η σημαντική άνοδος της τιμής του Πετρελαίου, καθώς ενισχύθηκαν εκ νέου οι προσδοκίες για συμφωνία του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, αλλά και το νέο ιστορικό υψηλό του Dow Jones Industrial Average, που ενισχύει τις πιθανότητες για ένα ράλι προς το τέλος του έτους και όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων μετά από την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Σήμερα

Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα Πέμπτη διακόπτοντας μια εβδομάδα ανόδου τους που ακολούθησε την εκλογή νίκη σοκ του Donald Trump, βοηθώντας τις ασιατικές μετοχές κερδίσουν, σύροντας το δολάριο χαμηλότερα από μια κορυφή σε βάθος πάνω από 13-1 / 2 χρόνια που εμφάνισε χθες το βράδυ.

Οι αποδόσεις των Ιαπωνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν επίσης από τα υψηλά πολλών μηνών. Αφού προηγούμενα η Τράπεζα της Ιαπωνίας πραγματοποίησε για πρώτη φορά μια ειδική παρέμβαση επί της λειτουργίας της αγοράς ομολόγων, με αγορές τίτλων με στόχο τη διατήρηση σταθερού του επιτοκίου, που τον χαρακτήρισαν πυροβολισμό ή προειδοποιητική βολή κατά των υπερβολικών κινήσεων στην απόδοση των ομολόγων.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, που μετρά τη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, ανήλθε στο 100,270. Μετά  από αναρρίχηση στο 100,570 στη διάρκεια της νύχτας, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2003.

Το δολάριο έχει ισχυροποιηθεί από τότε που ο Trump εξελέγη πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι η προοπτική για άνοδο των επιτοκίων των ΗΠΑ μεγαλώνει ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, από τα σχέδιά του για μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που θα ανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Αλλά η κατατρόπωση των τιμών των ομολόγων των ΗΠΑ άρχισε να επιβραδύνει, με την απόδοση για το 10ετές ομόλογο τραβήχτηκε πίσω στο 2,197% στις ασιατικές συναλλαγές μετά την επαφή με ένα υψηλό 11-μηνών, πάνω από 2,3% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η κίνηση των τιμών στις αγορές σταθερού εισοδήματος υποδηλώνει ότι η αγορά έχει μετακινηθεί αρκετά προς το παρόν, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ότι την άνοδο του δολαρίου μπορεί να ακολουθήσει μια περίοδος συσσώρευσης. Οι παγκόσμιες αγορές χρέους, πιθανά άρχισαν να ανακτούν κάποια ηρεμία.

Το γερμανικό 10ετές Bund είχε απόδοση που ανήλθε σε 10 μηνών υψηλό κοντά στο 0.400% τη Δευτέρα, αλλά έκτοτε έχει τραβηχτεί προς τα κάτω στο 0,300%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,2%. Ήταν ακόμα κάτω -1% για την εβδομάδα καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ τράβηξε χρήματα μακριά από τις αναδυόμενες αγορές.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας  ανέβηκε 0,1% ψηλότερα αλλά στο τέλος έκλεισε επίπεδος. Οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν 0,17%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε 0,11%, ενώ στη Σαγκάη ο SSEC αν και έχανε -0,3% τερμάτισε με άνοδο +0,11% αλλά ο Χανγκ Σενγκ έπεσε -0,33%.

Στα νομίσματα, το δολάριο έπεσε πίσω από το υψηλό πέντε μηνών των 109,760 που έφτασε την προηγούμενη μετά από την παρέμβαση της BOJ, καθώς διαπραγματεύεται  στα 109,170 γιεν.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% από την Τετάρτη για να σταθεί στα 1,0698 δολάρια μετά την εγγραφή ενός χαμηλού 11 μηνών στα 1,0666 το βράδυ στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο απογραφή των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ αντισταθμίζοντας τις ελπίδες για πάγωμα της παραγωγής από μια πιθανή συνάντηση των Ρώσων με τη Σαουδική Αραβία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει κακό στην Ελλάδα» ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις συστάσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα για την απομείωση του χρέους.

Η γερμανική πλευρά επέμενε και χθες στη θέση της πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποβαθμίζοντας το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε χθες από το Λονδίνο ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τέθηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- επί τάπητος την Τετάρτη, στις διαπραγματεύσεις που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ελληνική πλευρά στάθηκε στην ανάγκη η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Από την πλευρά τους, οι δανειστές άκουσαν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ζητώντας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διευκρινιστικά στοιχεία.

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα, κεντρική ιδέα του οποίου παραμένει να βρεθεί μια λύση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των εσόδων του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, μένουν ακόμη ορισμένα θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν και αυτά σε πρώτη φάση θα συζητηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Το θέμα της διάταξης του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο αφορά στις απολύσεις των εκπαιδευτικών, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, με κλιμάκιο των θεσμών, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου και τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό σε ό,τι αφορά το τριετές σχέδιο για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

«Ο Ομπάμα επαινεί τη ‘φλόγα της δημοκρατίας’», γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η Süddeutsche Zeitung, συνοδεύοντας την κεντρική φωτογραφία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να βρίσκεται στο βήμα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί στην Αθήνα να απαλλάξει τους ανθρώπους από τον φόβο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη δέσμευσή τους προς το ΝΑΤΟ και προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού.

Η εφημερίδα του Μονάχου αφιερώνει ολόκληρη την τρίτη σελίδα της επιχειρώντας να αναλύσει την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα «προειδοποίησε ειδικά από τον τόπο γέννησης της δημοκρατίας για τον κίνδυνο κατάρρευσής της», γράφει η SZ

Καθαρά κέρδη €85εκ. το Γ’ τρίμηνο και €192εκ. στο εννεάμηνο του 2016 ανακοίνωσε η Eurobank. Επίσης αυξήθηκαν έναντι του B΄ τριμήνου κατά 0,3% τα καθαρά έσοδα από τόκους σε €389εκ., καθώς και τα έσοδα από προμήθειες κατά 7,1% την ίδια περίοδο σε €76εκ.

Παράλληλα, αύξηση σημείωσαν τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων κατά 4,3% το Γ΄ τρίμηνο και κατά 24,9%1 το εννεάμηνο.

Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ενέκριναν οι μέτοχοι της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ο ανώτατος αριθμός των μετοχών, ο οποίος θα μπορεί να αγοραστεί, δεν θα υπερβαίνει το 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα, η διάρκεια του προγράμματος θα αφορά την περίοδο των 24 μηνών.

Κατώτατη τιμή αγοράς καθορίστηκαν τα 0,095 ευρώ/μετοχή και ανώτατη τα 0,60 ευρώ/μετοχή. Το μέγιστο χρηματικό ποσό, το οποίο θα διατεθεί για το πρόγραμμα, θα ανέρχεται σε 750.000 ευρώ.

Σε 0,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εισροές καταθέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+12,86% το τρίτο τρίμηνο του 2016, με τις καταθέσεις να σημειώνουν αύξηση κατά 2%. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα την Τρίτη, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη βάση έφτασαν τα 290 εκατ. ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ εξαιρώντας τα κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6% σε ετήσια και 10% σε τριμηνιαία βάση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Γερμανοί και Αμερικανοί εργοδότες, εργαζόμενοι, καταναλωτές και αγρότες θα επωφεληθούν σε κάθε περίπτωση από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, τονίζουν από κοινού σε άρθρο τους ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας. «Μια συμφωνία η οποία συνδέει πιο στενά τις οικονομίες μας και δομείται επάνω σε κοινές αξίες είναι σημαντική για την ανάπτυξη και των δύο μερών τις ερχόμενες δεκαετίες και τη δυνατότητα να παραμείνουμε ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρουν ο κ. Ομπάμα και η κ. Μέρκελ στο άρθρο τους στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Την υιοθέτηση μιας πιο «θετικής» δημοσιονομικής στάσης στην Eυρωζώνη για το 2017, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν προτείνει μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017, η οποία θα προέλθει -σύμφωνα με την Επιτροπή- από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα.

Τη μη αναστολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ισπανία και την Πορτογαλία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – εξέλιξη η οποία αποτελεί ένδειξη της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η πρόταση δεν βρίσκεται πλέον στο “τραπέζι”» ανακοίνωσε η Κομισιόν, θέτοντας σε «αναστολή» τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Σημειώνεται ότι η αναστολή είχε προταθεί εξαιτίας της παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. Το καλοκαίρι, η Ε.Ε. είχε αποφασίσει επίσης, να μην επιβάλει πρόστιμα στις δύο ιβηρικές χώρες για την ελλιπή πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον προϋπολογισμό οκτώ κρατών – μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων της Ιταλίας και της Ισπανίας, έκρουσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο παρέκκλισης από το Σύμφωνo Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τα προσχέδια των προϋπολογισμών είτε υπολείπονται των ευρωπαϊκών κανονισμών είτε κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν, τόνισε η Κομισιόν, καλώντας τις εμπλεκόμενες χώρες να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων. Οι αναφερόμενες χώρες είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Λιθουανία.

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑπαρά τις προσδοκίες περί αύξησης 0,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κλάδων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1%. Ωστόσο, κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2015 – Οκτωβρίου 2016, οι τιμές εμφάνισαν άνοδο κατά 0,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2014.

Εξαιρουμένων τέλος, των ευμετάβλητων κλάδων, παρατηρήθηκε άνοδος κατά 1,6%.

Αμετάβλητη παρέμεινε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑεξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Οι αναλυτές του Marketwatch ανέμεναν οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%. Στα επιμέρους στοιχεία, η παραγωγή στον κλάδο της κοινής ωφέλειας συρρικνώθηκε κατά 2,6% ενώ της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 2,1%. Τέλος, η παραγωγή στον μεταλλευτικό κλάδο ενισχύθηκε κατά 2,1%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2014.