Skip to main content

Ανησυχία για έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Γερμανίας

Από την έντυπη έκδοση

Ανησυχίες για τέλος στην εποχή δημοσιονομικής πειθαρχίας στη Γερμανία φέρνουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης συνασπισμού για αύξηση των δαπανών. Εάν η κυβέρνηση του Βερολίνου κάνει στροφή 180 μοιρών μακριά από την αυστηρή γραμμή που τηρούσε επί χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τότε η Γερμανία θα πάψει να θεωρείται οικονομικό παράδειγμα.

Η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης- είχε συνηθίσει τον κόσμο να εμφανίζει πλεονάσματα -με τα φορολογικά έσοδα να υπερβαίνουν τις δαπάνες- ή πολύ μικρά ελλείμματα εν συγκρίσει με τις τρύπες στους προϋπολογισμών των υπολοίπων χωρών της Ζώνης του Ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, ο γερμανικός προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα-ρεκόρ 3,4 δισ. ευρώ (4,24 δισ. δολάρια) το 2017, σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει περιθώρια για αύξηση των δαπανών.

Παρ’ όλα αυτά, στρατηγικοί αναλυτές εξέφρασαν σε δηλώσεις τους στο CNBC προβληματισμούς μήπως η αύξηση των δαπανών -μετά τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση κατά 48 δισ. ευρώ- αποδειχθεί καταστροφική στη δυνατότητα αντιμετώπισης οικονομικών σοκ.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών αυξάνει τον κίνδυνο για επιστροφή του προϋπολογισμού σε έλλειμμα, εάν η γερμανική οικονομία κατεβάσει ταχύτητα ή στην περίπτωση ενός οικονομικού σοκ.

«Για όσο καιρό η γερμανική οικονομία συνεχίσει να αυξάνεται με τόσο δυναμικούς ρυθμούς και θεωρώ ότι αυτό θα συνεχισθεί για δύο με τρία χρόνια, δεν αναμένω ελλείμματα» δηλώνει στο CNBC ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Παρ’ όλα αυτά, εάν συμβεί κάτι και η γερμανική οικονομία κατεβάσει ταχύτητα, τότε γρήγορα θα επιστρέψουμε σε έλλειμμα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα ξοδέψει όλα τα επιπλέον φορολογικά έσοδα» προσθέτει ο κ. Κρέμερ.

Η τελευταία φορά που ο γερμανικός προϋπολογισμός είχε εμφανίσει έλλειμμα ήταν το 2013 – 0,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Commerzbank, η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών(CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών(SDP) συνοδεύεται από υψηλό τίμημα. Με μια πιο χαλαρή προσέγγιση στις δαπάνες, εάν υπάρξει ένα οικονομικό σοκ -είτε μαζικών ρευστοποιήσεων στις αγορές είτε αλλαγές στη νομισματική πολιτική- η Γερμανία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, υπογραμμίζει η Commerzbank.

«Θα έλεγα ότι τα δύο τρίτα της ατζέντας του μεγάλου συνασπισμού καθορίζεται, σε οικονομικούς όρους, από τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς ανέλαβαν τρία σημαντικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του κρίσιμου υπουργείου Οικονομικών» ανέφερε ο κ. Κρέμερ.

Αντίθετη είναι η άποψη του Κάρστεν Μπρτσέσκι, επικεφαλής οικονομολόγου της ING, διαφωνώντας με την άποψη περί ελλειμμάτων εξαιτίας της αύξησης των δαπανών της γερμανικής κυβέρνησης.