Από την έντυπη έκδοση
Ανησυχίες για τέλος στην εποχή δημοσιονομικής πειθαρχίας στη Γερμανία φέρνουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης συνασπισμού για αύξηση των δαπανών. Εάν η κυβέρνηση του Βερολίνου κάνει στροφή 180 μοιρών μακριά από την αυστηρή γραμμή που τηρούσε επί χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τότε η Γερμανία θα πάψει να θεωρείται οικονομικό παράδειγμα.
Η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης- είχε συνηθίσει τον κόσμο να εμφανίζει πλεονάσματα -με τα φορολογικά έσοδα να υπερβαίνουν τις δαπάνες- ή πολύ μικρά ελλείμματα εν συγκρίσει με τις τρύπες στους προϋπολογισμών των υπολοίπων χωρών της Ζώνης του Ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, ο γερμανικός προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα-ρεκόρ 3,4 δισ. ευρώ (4,24 δισ. δολάρια) το 2017, σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει περιθώρια για αύξηση των δαπανών.
Παρ’ όλα αυτά, στρατηγικοί αναλυτές εξέφρασαν σε δηλώσεις τους στο CNBC προβληματισμούς μήπως η αύξηση των δαπανών -μετά τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση κατά 48 δισ. ευρώ- αποδειχθεί καταστροφική στη δυνατότητα αντιμετώπισης οικονομικών σοκ.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών αυξάνει τον κίνδυνο για επιστροφή του προϋπολογισμού σε έλλειμμα, εάν η γερμανική οικονομία κατεβάσει ταχύτητα ή στην περίπτωση ενός οικονομικού σοκ.
«Για όσο καιρό η γερμανική οικονομία συνεχίσει να αυξάνεται με τόσο δυναμικούς ρυθμούς και θεωρώ ότι αυτό θα συνεχισθεί για δύο με τρία χρόνια, δεν αναμένω ελλείμματα» δηλώνει στο CNBC ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Παρ’ όλα αυτά, εάν συμβεί κάτι και η γερμανική οικονομία κατεβάσει ταχύτητα, τότε γρήγορα θα επιστρέψουμε σε έλλειμμα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα ξοδέψει όλα τα επιπλέον φορολογικά έσοδα» προσθέτει ο κ. Κρέμερ.
Η τελευταία φορά που ο γερμανικός προϋπολογισμός είχε εμφανίσει έλλειμμα ήταν το 2013 – 0,1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Commerzbank, η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών(CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών(SDP) συνοδεύεται από υψηλό τίμημα. Με μια πιο χαλαρή προσέγγιση στις δαπάνες, εάν υπάρξει ένα οικονομικό σοκ -είτε μαζικών ρευστοποιήσεων στις αγορές είτε αλλαγές στη νομισματική πολιτική- η Γερμανία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, υπογραμμίζει η Commerzbank.
«Θα έλεγα ότι τα δύο τρίτα της ατζέντας του μεγάλου συνασπισμού καθορίζεται, σε οικονομικούς όρους, από τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς ανέλαβαν τρία σημαντικά υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του κρίσιμου υπουργείου Οικονομικών» ανέφερε ο κ. Κρέμερ.
Αντίθετη είναι η άποψη του Κάρστεν Μπρτσέσκι, επικεφαλής οικονομολόγου της ING, διαφωνώντας με την άποψη περί ελλειμμάτων εξαιτίας της αύξησης των δαπανών της γερμανικής κυβέρνησης.