Skip to main content

Talk of the market: Φτιάχνουν κλίμα το βιβλίο της Alpha και τα αποτελέσματα εξαμήνου

Μειώνεται (με το σταγονόμετρο) η ανεργία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, διαμορφώθηκε σε 14,2% τον Ιούλιο του 2021 έναντι 15% τον Ιούνιο του 2021 και 16,8% τον ίδιο μήνα του 2020.

Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων διεθνών οίκων για την πορεία του ΑΕΠ σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από το 5,9% της τελευταίας πρόβλεψης της κυβέρνησης καλλιεργούν προσδοκίες τόσο για το πού θα ανέβει τελικά ο πήχης για το ΑΕΠ, όσο και για πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

H επιφυλακτικότητα παραμένει χαρακτηριστικό στοιχείο για τις διεθνείς αγορές, παρά την σημερινή αντίδραση. Οι ελληνικές μετοχές ανακάμπτουν στις πρώτες ώρες συναλλαγών μετά τις χθεσινές πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,30% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,28%. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 46 εκατ. ευρώ από τα 56 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης. Με εξαίρεση τη μετοχή της Εθνικής οι τράπεζες κινήθηκαν πτωτικά, με μικτή εικόνα στους υπόλοιπους κλάδους. 

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank για την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να τοποθετείται με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις για την τιμολόγηση σε 2,75%.

Για διανομή μερίσματος που θα υπερβαίνει τα καθαρά κέρδη με ελάχιστο ποσό 1,00 ευρώ ανά μετοχή δεσμεύτηκε η διοίκηση του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Επιπλέον η διοίκηση άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο, στο βαθμό που το επιτρέψουν οι συνθήκες, για ειδικά μερίσματα.

Η Jumbo ανακοινώσει σήμερα αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank ενέκρινε όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένου reverse split της μετοχής σε αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε 60 παλαιές. 

Η ElvalHalcor ανακοίνωσε για το α’ εξάμηνο του 2021 έσοδα ύψους 1,344 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 35% σε ετήσια βάση, EBITDA 123 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 52 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2020 ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 84 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 7,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 85 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 26% σε ετήσια βάση. Ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 16,5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω του τομέα αλουμινίου (+24%).

Η Νίκας άσκησε το δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου θυγατρική της Βιομηχανία αλλαντικών Μακεδονίας και η καταβολή της εισφοράς της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έλαβε χώρα με συμψηφισμό χρέους της θυγατρικής προς τη μητρική. Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης η απαίτηση της Νίκας από την Βιομηχανία Αλλαντικών Μακεδονίας συνολικού ύψους 6,628 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 4,897 εκατ. ευρώ. Η Νίκας απέκτησε και τις αδιάθετες μετοχές και προτίθεται να καλύψει το υπολειπόμενο ποσό της αύξησης κατά 1,731 εκατ. ευρώ με συμψηφισμό χρέους και κατά 2,275 εκατ. ευρώ με μετρητά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του τραπεζικού δανεισμού της Βιομηχανίας Αλλαντικών Μακεδονίας. Μετά την ΑΜΚ η Νίκας κατέχει 98,2% στη θυγατρική της. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ψάχνει ειδικό επιστημονικό προσωπικό για 37 θέσεις, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες υπηρεσιακών μονάδων του Κεντρικού Καταστήματός της. Η επιλογή των υποψηφίων, θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα επικουρείται στο έργο της από την ICAP People Solutions.Η γαλλική Naval Group σύναψε σύμβαση με την ελληνική Stelma για τη βαφή του κύτους ενός πυρηνικού υποβρυχίου του Γαλλικού Ναυτικού. Πρόκειται για συμφωνία αξίας άνω των 500 χιλ. ευρώ η οποία επιβεβαιώνει την πρόθεση της γαλλικής Naval να ενισχύσει τις σχέσεις της με την ελληνική αγορά.

naftemporiki.gr