Οι επενδυτές παγκόσμια επικεντρώθηκαν χθες σε πιθανές αυξήσεις φόρων εταιρειών και στα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα. Ωστόσο τα μεγάλα χρηματιστήρια τη Δευτέρα διέκοψαν τις πτωτικές αλυσίδες που σχημάτιζαν επί πέντε συνεδριάσεις και στην Αθήνα είχαμε τη δεύτερη ανοδική συνεδρίαση.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά σήμερα επικεντρώνονται στο πιθανό πέρασμα του προϋπολογισμού του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος περιλαμβάνει πρόταση για αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων σε 26,5% από 21%. Οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν τον συντελεστή φορολογίας των εταιρειών να αυξάνεται στο 25% και εκτιμούν ότι θα μειώσει τα κέρδη του S&P 500 κατά 5% το 2022.
Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιεύσει τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περαιτέρω φως στο τρέχον κύμα πληθωρισμού δείχνοντας αν είναι τόσο παροδικός όσο επιμένει να τον αξιολογεί η Fed.
Οι επενδυτές προτιμούσαν τις value stocks έναντι των growth stocks, με τις μετοχές που επωφελούνται περισσότερο από μια αναδυόμενη οικονομία να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες χθες Δευτέρα 13/9, καθώς οι μετοχές πετρελαίου, τραπεζών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ενισχύθηκαν με την ελπίδα ότι μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ θα υπερέβαινε τους κινδύνους από την παγκόσμια επιβράδυνση. Ο S&P 500 έκλεισε υψηλότερα τη Δευτέρα, τερματίζοντας ένα πενθήμερο πτωτικό σερί καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε πιθανές αυξήσεις φόρων εταιρειών και στα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε επίσης άνοδο, αλλά ο Nasdaq Composite Index κατέληξε χαμηλότερα. Οι επενδυτές προτιμούσαν τις value stocks έναντι των growth stocks, με τις μετοχές που επωφελούνται περισσότερο από μια αναδυόμενη οικονομία να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών.
Άρα το μήνυμα από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι ότι αναγνωρίζεται η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης και οι αγοραστές προτιμούν τις μετοχές των εταιριών που η υψηλή ανάπτυξη ευνοεί την κερδοφορία τους. Εδώ σε αυτή την ομάδα εντάσσονται οι εταιρίες τραπεζών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και οι κατασκευαστικές. Με δεδομένη την βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου στους δείκτες της αγοράς της Αθήνας αυτή η θεώρηση από τις αναπτυγμένες αγορές μπορεί να ωθήσει τον ΔΤΡ ψηλότερα με αποτέλεσμα να δυναμώσουν οι προσδοκίες για ξεπέρασμα της αντίστασης στις 930 μονάδες.
Η αγορά από την περασμένη βδομάδα έδειξε “υποταγμένη” στην τάση των διεθνών, με τη γνωστή σχέση υποταγής. Ακολουθεί με αμεσότητα όταν υπάρχει πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά και με την γνωστή καθυστέρηση στην παρακολούθηση της ανοδικής τάσης. Η διαπραγμάτευση χθες ξεκίνησε με κέρδη. Το άνοιγμα έγινε στις 904,7 με προηγούμενο κλείσιμο στις 901,1 μονάδες. Έκλεισε δε λίγο ψηλότερα από τις 905 σε επίπεδο λιγότερο από μια μονάδα ψηλότερα από το άνοιγμα.
Με τη συμπλήρωση ενός τετράωρου ελεύθερων συναλλαγών ο τζίρος ήταν 34,5 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,5 εκατ. Άρα η μέση ταχύτητα αύξησης του τζίρου ήταν 8 εκατ. ευρώ την ώρα. Μόνο που στις δυο ώρες από τις 12:30 ως τις 14:30 ο τζίρος ανά ώρα ήταν 6 εκατ. ευρώ. Συνεπώς στις δύο πρώτες είχαμε τζίρο ανά ώρα στα 10 εκατ. Γεγονός που υπογραμμίζει τη διάθεση για συμμετοχή όταν η αγορά αναζητούσε μια ισορροπία. Ενώ όταν την βρήκε, οι ρυθμοί έπεσαν. Συνεπώς δεν πήρε η αγορά συνολικά την άνοδο στα χέρια της. Απλά οι ισχυροί θεσμικοί προέβαιναν στις αναγκαίες κινήσεις για να κρατηθεί ο μέσος όρος σε επίπεδα γύρω από τις 904 μονάδες.
Οι παράγοντες της αγοράς χθες είχαν κοινή ρητορική στο σχολιασμό τους για τη δυναμική των συναλλαγών. Αράδιαζαν αρχικά μια δέσμη θετικών εξελίξεων, από τον ανοδικό βηματισμό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ως την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με τιμήματα υψηλότερα των αναμενομένων. Κατέληγαν με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Scope Ratings. Τονίζοντας πως τίποτε από αυτά δεν κινητοποίησε τους επενδυτές. Νομίζουμε πως οι ξένοι θεσμικοί μέσω του ταμπλό δηλώνουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα φτάνουν και αρκούν για την ώρα.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την Scope Ratings και το τίμημα – έκπληξη για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δύσκολα μπορούν να προσπεραστούν, όπως συνέβη με τα καλά νέα των προηγούμενων ημερών (επίδοση ΑΕΠ κοκ). Σε ψηλά, επομένως, επίπεδα ο πήχης των προσδοκιών, σε σχέση με την κίνηση του ΓΔ, σε μια πυκνή από γεγονότα εβδομάδα, με κλείσιμο Παραγώγων και rebalancing στο φινάλε της”.
Η Merit Sec. εκτιμά ότι: “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 890 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες”.
Η Beta Sec. τόνισε: “Συνεδρίαση με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη ΔΕΗ. Η “μεγάλη εικόνα” δεν ικανοποιεί”.
Η Optima Bank επισημαίνει: “Η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα ισχυρό μήνυμα από τη ΔΕΗ, μετά και την καλύτερη των εκτιμήσεων προσφορά για την πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ. Το deal επίσης θα στρέψει το ενδιαφέρον και σε άλλα Περιουσιακά Στοιχεία (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ). Η ατζέντα για αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνει εταιρικά αποτελέσματα από Jumbo (16/9) και Aegean (17/9)”.
Η Leon Depolas Sec. σολίασε: “Το πακέτο φοροαπαλλαγών στη ΔΕΘ αποτελεί σημαντική στήριξη στο Χ.Α., αλλά η πορεία των Αγορών στο εξωτερικό θα παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο μεσοπρόθεσμα. Δεν αναμένουμε άμεση διαφυγή του ΓΔΧΑ από το εκτιμώμενο εύρος τιμών της τελευταίας περιόδου, τουλάχιστον όχι την τρέχουσα εβδομάδα.”
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ο S&P 500 έκλεισε υψηλότερα τη Δευτέρα, τερματίζοντας ένα πενθήμερο πτωτικό σερί καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε πιθανές αυξήσεις φόρων εταιρειών και στα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε επίσης άνοδο, αλλά ο Nasdaq Composite Index κατέληξε χαμηλότερα.
Οι επενδυτές προτιμούσαν τις value stocks έναντι των growth stocks, με τις μετοχές που επωφελούνται περισσότερο από μια αναδυόμενη οικονομία να απολαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,76% ή 261,91 μονάδες στις 34.869,63, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,23% στις 4.468,73 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις -0,07% στις 15.105,58 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (+2,7%) και Intel (+2,1%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (-2,7%) και Salesforce.com (-1,4%).
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ δείχνουν να υποχωρούν, με τον μέσο όρο των επτά ημερών να βρίσκεται την Παρασκευή στις 136.000 από 157.000 στο τέλος του Αυγούστου. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Reuters, ότι το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού μπορεί να εγκριθεί και για τα παιδιά έως το τέλος του επόμενου μήνα.
Η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,1% και του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,32% και στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες χθες Δευτέρα 13/9, καθώς οι μετοχές πετρελαίου, τραπεζών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ενισχύθηκαν με την ελπίδα ότι μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ θα υπερέβαινε τους κινδύνους από την παγκόσμια επιβράδυνση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3% μετά το χαμηλό τριών εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα. Οι ασιατικές μετοχές, ωστόσο, υποχώρησαν μετά από ειδήσεις για νέα κατασταλτική ρύθμιση των κινεζικών επιχειρήσεων.
Οι μετοχές παγκόσμια έχουν τεθεί πρόσφατα υπό πίεση, μετά από μακροχρόνιες ανοδικές πορείες και αυτό αποδίδεται: Στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τους αυστηρότερους περιορισμούς λόγω του COVID-19 στις ασιατικές οικονομίες, τις ρυθμιστικές κινήσεις της Κίνας και στις απόψεις, με αύξηση αυτών που τις ενστερνίζονται, ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν σύντομα να περιορίζουν τα προγράμματα παροχής φθηνής ρευστότητας, ως κίνητρο στην οικονομική δραστηριότητα.
Ενώ αυτές οι ανησυχίες παραμένουν, οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρηγορήθηκαν καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για φέτος και μετά, καθώς η οικονομία της ζώνης του ευρώ ανακάμπτει ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν από το πανδημικό σοκ. Η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμού και της ισχυρής ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,29% στις 467,69 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,56% στις 7.068,43 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,59% στις 15.701,42 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,20% στις 6.676,93 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ κέρδισε +1,39% και ο ιταλικός ΜΙΒ +0,93%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρούσε -0,1% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1800 δολάρια.
ΧΑ
Ανοδική συνεδρίαση με κέρδη+0,47% και οδηγό την τάση των διεθνών
Εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν με κέρδη και τα διατήρησαν αν και στους δείκτες της Wall Street το πρώτο ημίωρο έφερε μεικτή εικόνα. Οι επενδυτές σήμερα στην Αθήνα επέλεξαν, να μην περάσει η αγορά χαμηλότερα από τις 903,29 μονάδες και φρόντισαν, να κλείσουν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 905 μονάδες, με ενδοσυνεδριακή αντίδραση 2,1 μονάδων από τον πυθμένα της συνόδου. Έτσι είχαμε την τρίτη ανοδική κατάληξη, στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Από τις 11:50 ως τις 17:20 οι θεσμικοί βολεύτηκαν με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης δηλαδή με την πλάγια κίνηση του μέσου όρου μεταξύ των 903,3 και 905,9 μονάδων.
Οι επενδυτές στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 905,37 μονάδες με μεταβολή +0,47% ή 4,29 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 62,759 από 55,947 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 6,970 εκατ. ευρώ για τις ΠΕΙΡ (3,290 εκατ. ευρώ), ΜΥΤΙΛ (1,494 εκατ. ευρώ), ΜΠΕΛΑ (1,290 εκατ. ευρώ), ΑΛΦΑ (521.258 ευρώ) και ΜΟΗ (373.316 ευρώ).
Τη διακύμανση (6,96 μονάδες) όρισαν το κατώτερο που εμφανίστηκε στις 16:45 και ήταν οι 903,29 μονάδες, ενώ το ανώτερο ήρθε τις 10:32, και ήταν οι 910,25. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 43 από 46 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 66 από 65 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,848 από 64,683 δις ευρώ την Παρασκευή.
Η διατήρηση ημερήσιων κερδών αποδίδεται στην εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για πάνω από τα μισά blue chip με τον Τραπεζικό κλάδο, να διατηρεί τον ρόλο του ουδέτερου παρατηρητή, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν στην αγορά οι ΔΕΗ ΒΙΟ ΕΛΧΑ ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ, που αντιστάθμισαν τις απώλειες στην ολιγομελή ομάδα (6) των καθοδικών blue chip. Είχαμε τη δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση άμυνας στις ρευστοποιήσεις των πτωτικών συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο δεν ανακούφισε τις ανησυχίες, και δεν πυροδότησε άνοδο στην πλειονότητα των μετοχών ούτε επίσης αμφισβητήθηκε όταν έγινε σαφές πως τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ θα εμφάνιζαν μεικτή εικόνα μεταβολών στους βασικούς δείκτες. Σήμερα ανάμεσα στις καθοδικές με τη μεγαλύτερη πτώση (άνω του -0,5%) ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η δεικτοβαρής ΕΕΕ και η ΕΧΑΕ.
Η εξέλιξη της πορείας της αγοράς
Στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο λεπτό ήρθε η εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 910,25 από 904,13 μονάδες την Παρασκευή και ήταν σαφής για πρώτη μέρα η διάθεση να μην βρεθεί κάτω από τις 903 μονάδες ο ΓΔ. Με μέτριας κλίσης πτώση ο ΓΔ, από τις 10:45 κατηφόριζε, αφού είχε ξεπεράσει τις 910 μονάδες. Μετά τις 12:25 η πορεία έγινε πλάγια με οριακά πτωτική κλίση, έτσι ήρθε η εγγραφή τιμών κοντά στις 903 μονάδες. Η δυναμική που περιγράψαμε έφερε στις 16:45, τον πυθμένα για τη μέρα στις 903,29 από 897,27 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Αλλά μετά τις 16:45 οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ πάλι πάνω από τις 905 μονάδες και στις 17:00 τον άφησαν 904,25. Στη διάρκεια των δημοπρασιών η υπεροχή της ζήτησης για τα τραπεζικά blue chip αύξησε τα κέρδη. Ο μέσος όρος κινήθηκε από τις 904,3 στις 905,52 μονάδες αλλά έκλεισε στις 905,37.
Την τροχιά στη διακύμανση της αγοράς όρισε εν μέρει η εξέλιξη του ΔΤΡ με απώλειες που έφθασαν στο μέγιστό τους το -0,16%, ταυτόχρονα με την εγγραφή του κατώτερου μέρας στον μέσο όρο στο πρώτο μέρος και για την ακρίβεια στις 12:04. Ενώ το rebound που ήρθε λίγο πριν τις δημοπρασίες, ήταν απόρροια της ανόδου του ΔΤΡ κλείνοντας με κέρδη +0,52%. Ο κλάδος επηρέασε συνολικά ουδέτερα τη διάθεση των επενδυτών για αγορές αλλά ακόμα και έτσι, τα ανοδικά blue chip ήταν 19 στο τέλος.
Από τις Τράπεζες το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή, είναι πως επανήλθε η προσπάθεια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 14,497 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+0,87%) απασχόλησε 3,409 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,04%) 1,609 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,14%) 3,088 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,60%) 2,464 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,50% στις 2179,06 από 2168,13 μονάδες την προηγούμενη στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,17%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΔΕΗ +6,06%, ΒΙΟ +3,07%, ΕΛΧΑ +2,27%, ΑΔΜΗΕ +1,38%, ΟΠΑΠ +1,00%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -0,50% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,32%, ΕΕΕ -1,06%, και ΕΧΑΕ -0,53%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 10,00 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 10,93 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2188,74 μονάδες, ήρθε στις 10:32. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:44 και ήταν οι 2172,95. Το κλείσιμο στις 2179,06 από 2168,13 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,50% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτοξεύθηκε στα 38,330 εκατ. ευρώ ενισχυμένος από την εκτίναξη των όγκων στα ΣΜΕ επί μετοχών.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 549 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2184,00 μονάδες, κατώτερο τις 2169,00 και τελευταίες πράξεις στις 2176,75, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2169,00 από 2158,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 4610 από 4761 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 618 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2182,00 μονάδες, κατώτερο τις 2166,50 και τελευταίες πράξεις στις 2173,25, με τιμή κλεισίματος στις 2170,25 από 2159,25 και ανήλθαν σε 429 από 262 οι ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν αυξημένοι. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 131 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 41 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 90 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 566,25 από 563,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 4.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν αισθητά και κύρια για τις επόμενες σειρές. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8330 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,39 ευρώ και 294.775 από 303.075 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 1744 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.
Της ΑΛΦΑ με όγκο 8269 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,15 ευρώ και 39.770 από 47.922 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 7727 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4647 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,52 ευρώ και 27.472 από 31.601 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 3888 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.
Της ΕΥΡΩΒ με 4637 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,849 ευρώ με 31.257 από 35.709 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 3282 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 6866 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΣΕΝΕΡ με 6797 για την επόμενη σειρά, και τα 4272 ΣΜΕ για ΒΙΟ με 4161 λήξης Δεκεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 22.333 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
Μία ΔΕΗ από μόνη της δεν φέρνει την Άνοιξη. Οι 910 μονάδες στον ΓΔ και οι 2198 στον FTSE25 είναι στην παρούσα σημαντικές αντιστάσεις, που πρέπει να κατοχυρωθούν για να βγάλουν νέους αγοραστές. Είμαστε σε εβδομάδα λήξης συμβολαίων Παραγώγων, οπότε θα δούμε, λόγω ‘roll overs’, μία αύξηση όγκου στα επίπεδα. Η εβδομάδα είχε δύο σημαντικά νέα. Το πρώτο ήταν η αύξηση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου κατά 16,2%, με την Αγορά να “μην το πληρώνει” και το δεύτερο και πιο σημαντικό ήταν το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΗΕ στα 2,1 δισ. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο νέα ήταν πολύ καλύτερα των αναμενομένων. Ακόμα ένα τρίτο νέο ήταν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας σε “BB+”, από “ΒΒ”, από την Scope Rating, κάτι που την φέρνει μίαν ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.
Μπορεί να έχουμε την ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα, παρόλα αυτά θα χρειαστεί μπροστά μας σύντομα, από την στιγμή που αυτό θα τελειώσει. Η πώληση του ΔΕΔΗΕ σε αυτό το τίμημα δείχνει πλέον, ότι η εμπιστοσύνη στην Οικονομία από τα Private Equity funds είναι δεδομένη, θυμίζοντας ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν τέσσερις Ενδιαφερόμενοι. Έχουμε να δούμε τόσο υψηλά τιμήματα και συμμετοχή, από την πώληση του “πακέτου” του ΟΤΕ, κάτι που μας δείχνει ότι η Χώρα έχει ήδη πάρει σημαντική στροφή. Μπορεί ο ΓΔ να μην δείχνει ότι αποτιμάει τα νέα, καθώς του λείπει το “αλατοπίπερο” του Τραπεζικού που καλώς, ή κακώς έχει μεγάλη βαρύτητα στην Αγορά μας.
Αν κοιτάξει κάποιος τις αποτιμήσεις στις Εταιρείες, θα δει πως σταδιακά πολλές από αυτές κερδίζουν την χαμένη τους αίγλη, με την Αγορά να προεξοφλεί μελλοντικά αποτελέσματα. Η ΔΕΗ πλέον, μετά και την σημαντική ρευστότητα, θα μπορέσει να ρίξει περαιτέρω τα επιτόκιά της που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά παράλληλα θα χρηματοδοτήσει πιο εύκολα τα project της στις ΑΠΕ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι μία Εταιρεία που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα οικονομικά της, έστω και με καθυστέρηση, με τον κλάδο Ενέργειας που προηγείται παρασάγγας τα τελευταία χρόνια.
Η ΔΕΘ είναι μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών, μιας και ο Πρωθυπουργός είχε να παρουσιάσει πεπραγμένα, αλλά κυρίως τον χάρτη των επόμενων κινήσεων, χωρίς το άγχος που θα βρεθούν τα χρήματα. Πολύ σημαντικό είναι η Κυβέρνηση να καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα κεφάλαια που έρχονται από την Ευρώπη, με σκοπό την όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Μπορεί το ποσοστό του χρέους προς ΑΕΠ να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, παρόλα αυτά αν κάποιος σκεφτεί ότι μπορεί να έχουμε πολύ σύντομα 15% μεγαλύτερη ανάπτυξη, το κλάσμα θα αλλάξει δραματικά. Το θέμα στο χρέος είναι η εξυπηρέτησή του και όχι το μέγεθος του.
Η Χώρα είναι θωρακισμένη μέχρι τα τέλη της 10ετιας και σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να μεγαλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ΑΕΠ μας. Το παράδειγμα της ΔΕΗ μας δείχνει ότι η Χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες, αρκεί να οδηγηθεί σε σωστά μονοπάτια, παίρνοντας σωστές αποφάσεις. Ουσιαστικά, το Χ.Α. είναι σε μία φάση που χρειάζεται μία δυνατή ανοδική ώθηση για να μπορέσει να αλλάξει επίπεδο και να μην συνεχίσει την χρονική ταλαιπωρία. Σίγουρα οι Ξένες Αγορές φοβίζουν, οπότε καλό θα ήταν να βλέπουμε μία – μία τις Εταιρείες, ή τους κλάδους που απαρτίζουν τον ΓΔ.
Δεν αλλάζει η αισιοδοξία μας για την Αγορά, μιας και μέρα με την μέρα τα νέα και τα αποτελέσματα συνεπικουρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα είναι να μην περιμένουμε ότι η Αγορά είναι πάντα “news driven” μιας και ειδικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι “ρηχό” και πολλές φορές προεξοφλεί αρκετά νωρίτερα νέα και αποτελέσματα. Πάντα προσέχουμε μετά από μία εβδομάδα λήξης Παραγώγων, μιας και αρκετές φορές λήγει με την τάση και διορθώνει μετέπειτα. χωρίς αυτό να είναι πανάκεια. Συνεχίζουμε να θεωρούμε τον Τραπεζικό κλάδο ‘κλειδί’ για αύξηση του τζίρου, αλλά και την ‘πληρωμή’ των 1000 μονάδων, χωρίς να βιαζόμαστε για κάτι τέτοιο. Όσο πιο αργά κινείται ο ΓΔ δίνοντας αποδόσεις και επιβράβευση σε καλές Εταιρείες, είναι ότι καλύτερο.
Σήμερα
Οι αγορές μετοχών της Ασίας ήταν ανοδικές με εξαίρεση τις κινεζικές και το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό σήμερα Τρίτη 14/9, με τους επενδυτές να περιμένουν τα στοιχεία του αμερικανικού πληθωρισμού για περισσότερες ενδείξεις για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει την παροχή κινήτρων μέσω του QE. Η αυστηρότερη επίβλεψη της Κίνας στις τεχνολογικές εταιρείες της και η διευρυμένη κρίση ρευστότητας για τον πιο χρεωμένο παραγωγό software της χώρας συνέχισαν να διατηρούν τους επενδυτές σε επιφύλαξη στις αρχικές συναλλαγές.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:20 δική μας ώρα ανέβαινε κατά 0,14% και ήταν στις 663,13 μονάδες. Ο Αυστραλιανός S & P/ASX200 αν και αρχικά υποχώρησε ως -0,31% αλλά στις 8:20 κέρδιζε +0,05%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος κατά -0,17%.Ο κινεζικός δείκτης CSI300 υποχωρούσε κατά -0,59% και ο Nikkei του Τόκιο διαπραγματεύτηκε 0,57% υψηλότερα. Ενώ ο KOSPI κέρδιζε +1,05%.
Στο Χονγκ Κονγκ, οι μετοχές της China Evergrande Group υποχώρησαν μετά την αποκάλυψη ότι είχε διορίσει οικονομικούς συμβούλους για να εξετάσουν τη δομή του κεφαλαίου της. Η εταιρεία είπε επίσης ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν ξανά τον Αύγουστο λόγω ανησυχιών για το χρέος της που θα έβλαπτε τη ρευστότητα και τις ταμειακές ροές της. Οι μετοχές της μειώθηκαν κατά 7%.