Skip to main content

Χ.Α.: Εμφάνιση διάθεσης για άνοδο χωρίς αμφισβήτηση, μετά τα 20 πρώτα λεπτά   

Του Κώστα Ιωαννίδη  

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί, μετά το άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα (-0,04%) για τον γενικό δείκτη, επέβαλλαν αμέσως νευρική πλάγια κίνηση που στα πρώτα 20 λεπτά έφερε τον μέσο όρο κοντά στις 770 μονάδες.

Αμέσως μετά εισήχθησαν στο σύστημα συναλλαγών εντολές αγοράς για πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πιέσεις που τον οδήγησαν την πρώτη ώρα ως τις 775,50 μονάδες με μεταβολή +0,98% από στο κλείσιμο της Παρασκευής στις 11:22.

Στο χρόνο που μεσολάβησε ως τις 13:35 ο Γ.Δ. κινήθηκε ανοδικά περνώντας αποφασιστικά πάνω από τις 778 μονάδες χωρίς ενδιάμεση διόρθωση. Έκτοτε φάνηκε ότι δεν αναζητά ελάχιστο μέρας κρατώντας την τιμή ανοίγματος ως κατώτερο στις 767,43 αλλά συνέχισε να αναζητά μέγιστο και βρίσκεται στις 13:40 στις 778,69 μονάδες +1,42% πάνω από το κλείσιμο που είχε την προηγούμενη.

Το ανώτερο ημέρας για το πρώτο μέρος ορίστηκε στις 13:19 και ήταν οι 779,04 μονάδες ήτοι μεταβολή +1,47%. Η πορεία των τιμών του μέσου όρου πέρασε σε αρνητικό πεδίο λίγες φορές ενώ  ο τραπεζικός δείκτης που στο μέσο των συναλλαγών βρίσκεται στο θετικό πεδίο σήμερα από το άνοιγμα ως τις 11:05 διαπραγματεύτηκε σε αρνητικό πεδίο.  

Από τις 11:10 ως τις 14:35 αναζητείται το μέγιστο του πρώτου μέρους και με τον τραπεζικό με μικρά σχετικά κέρδη +0,95% αναζητά τιμές πάνω από την οροφή των 850 μονάδων που είναι τεχνικά ζητούμενο εδώ και μήνες.

Ο δείκτης δεν απομακρύνθηκε από την κορυφή και αν και σταμάτησε 1 μονάδα χαμηλότερα μέσα στη μέρα κινείται μετά τις 11:55 πλάγια αλλά ανοδικά με οριακή κλίση.                                        

Η ύπαρξη σταθερότητας στην εισαγωγή των εντολών αγοράς έφερε ενδοσυνεδριακά ως ελάχιστο τις 767 μονάδες μια φορά και η αντίδραση κατόπιν έδειξε πως σταμάτησε η αναζήτηση ελάχιστου γεγονός που αποκαλύπτει την αναγνώριση στο επίπεδο αυτό του σκληρού τεχνικά τουλάχιστον πυθμένα των 767 μονάδων που καθιερώθηκε από την σύνοδο της Παρασκευής.

Η εξάντληση σε προηγούμενες συνεδριάσεις, της όποιας ανοδικής ορμής υπήρξε αρχικά, επιτρέπει επιφυλάξεις αλλά αναιρούνται από τον υπολογίσιμο, και άνω του μέτριου, τζίρο. Αυτό οδήγησε σε δυναμική όπου δεν αναζητείται το ελάχιστο και ίσως προκύψει νέο μέγιστο μέρας.

Στις 13:45 ο Γ.Δ. είχε επιστρέψει στις 778 μονάδες περίπου με μεταβολή +1,37%.

Η δυνατότητα να ξεπεράσει ο Γ.Δ. τις 780 μονάδες αποφασιστικά σήμερα, προκάλεσε εξάτμιση στη διάθεση για ρευστοποιήσεις στα τραπεζικά blue chip κύρια με μόνη μετοχή την ΕΥΡΩΒ σε πτώση, χωρίς να αποκλείεται νέο καθοδικό ξέσπασμα. Οι εξελίξεις διεθνώς ήταν θετικές ελαφρώς. Εδώ, με την πάροδο του χρόνου η κίνηση διατηρείται ανοδική και μάλιστα κοντά στο ανώτερο μέρας στο πρώτο μέρος.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει  στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη που οι διαθέσεις για ρευστοποίηση θέσεων επανήλθαν.  

Η αγορά ακολούθησε καλύτερη από τη δυναμική που  επικράτησε στην κίνηση του τραπεζικού δείκτη και ο ΓΔ φαίνεται να αποκτά ανοδική ορμή ενώ ο τραπεζικός δείκτης ισορροπούσε +0,90% πάνω από το κλείσιμο της προηγουμένης με ταλάντωση πάνω από τις 840 μονάδες.  

Η αγορά κινείται σε μια πορεία που τη σχημάτισαν οι εντολές αγοράς τα περισσότερα blue chip που ωθούν ψηλότερα τον μέσο όρο στο μέσο των συναλλαγών. Απώλειες εμφανίζονται στις ΕΥΡΩΒ, και ΟΛΠ Είναι δύσκολο μετά τις 14:00 να θεωρήσουμε ότι υφίσταται σήμερα η διάθεση για επιβολή πτώσης όταν ωθούν χαμηλότερα 2 μόνο blue chip.

Το ελάχιστο πρώτου μέρους ήταν 67 μονάδες πάνω από την τιμή των πρόσφατων χαμηλών στις 700 μονάδες. Έχουμε εμφάνισης της διάθεσης για σχηματισμό θέσεων γενικά σε πολλά blue chip που πρόσφατα πιεζόντουσαν. Μετά τις 14:30 η ανοδική υπέρβαση του επιπέδου των 780 μονάδων μοιάζει να έχει πιθανότητες καθώς η ανοδική τάση είναι πιθανό να επικρατήσει και στο δεύτερο μέρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν πανηγυρικές μεταβολές μετά από ένα ανοδικό ως προς την κατεύθυνση ξεκίνημα με θετικό «φως» από την πιθανή έναρξη στις αγορές της Νέας Υόρκης.

Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον DAX +1,63%, CAC +1,23% και FTSE 100 +0,44%. Τα futures του Dow και του S&P500 έχουν σημασία σήμερα και είναι στο +0,53% για τον Dow και στο +0,36% για τον S&P500.

Η μεταβολή για το μέσο όρο στις 13:50 είναι +1,40% βρίσκεται στις 778,49 μονάδες, και για τον 26άρη είναι στο +1,34% με τον FTSEM στο +3,20%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 61 και των πτωτικών 41 με αμετάβλητες 14.

Ο τζίρος έπιασε τα 26,994 εκατ. ευρώ και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έχουν αξία 2,657 εκατ. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.