Skip to main content

Talk of the market: Καλά νέα σε …θολό διεθνές τοπίο

αύξηση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο κατά 16,2% συνεπάγεται πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και καλλιεργεί προσδοκίες για εξαγγελίες πιο γενναίων μέτρων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται συγκρατημένα σε σχετικές αναφορές. 

Πάντως θα πρέπει να αναμένεται αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2021 από το αρχικό 3,6% σε πάνω από 4%, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Όσο για τα μέτρα, πέραν όσων φέρονταν να έχουν “κλειδώσει” από τις προηγούμενες ημέρες δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις…

Εν πολλοίς μήνυμα συγκρατημένων προσδοκιών έδωσε και το χρηματιστήριοΣε αρμονία με το διεθνές περιβάλλον, το επενδυτικό ενδιαφέρον χθες ήταν περιορισμένο και στην πλειοψηφία τους οι μετοχές έγραψαν απώλειες. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,69% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε μειωμένος κατά 0,88% ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 38 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Στο κόκκινο άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη όσο μαίνεται η πανδημία. Παρασύρεται και το ΧΑ, που προς το παρόν καταγράφει πιο συγκρατημένη πτώση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων στον ΟΠΑΠ σήμερα, καθώς έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. 

Πάνω από 1,5 φορές καλύφθηκε το βιβλίο προσφορών της Eurobank στο πλαίσιο της έκδοσης ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα να μειωθεί η απόδοση κατά 0,125%, από 2,50% που ήταν η αρχική προσφορά σε 2,375%, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στη Eurobank και την ελληνική οικονομία.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧδημοπρατεί σήμερα χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου 52 εβδομάδων, με στόχο την άντληση έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που δημοπρατείται είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και το 30% του ποσού μπορούν να υποβληθούν στη διάρκεια της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου, διαμορφώθηκε σε -0,31%.

Η Jumbo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021. Τον Αύγουστο του 2021, τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με πτώση 2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2020. Σημειώνεται ότι η Jumbo έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ εξαμήνου στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Αύριο αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα η Σαράντης. 

Στα 6 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της Alpha Αστικά Ακίνητα στο α΄εξάμηνο του 2021 από 6,2 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2020 ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 0,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Σημαντικές ανακοινώσεις γίνονται για τον εξορυκτικό κλάδο στο διεθνές συνέδριο RawMat2021, που πραγματοποιείται στην Αθήνα 5 – 9 Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετές εξορυκτικές επιχειρήσεις, αλλά με σταδιακά μειούμενο αριθμό, καθώς για τις μισές η κερδοφορία είναι ζητούμενο, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κεφάλα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Παρά τις προκλήσεις πάντως οι επενδύσεις συνεχίζονται και αγγίζουν περίπου τα 345 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Tα θετικά μηνύματα για τον τουρισμό, ειδικά τον Αύγουστο, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”. Η συνολική κίνηση τον Αύγουστο ανέρχεται σε 2,11 εκατ. επιβάτες και είναι αυξημένη κατά 75,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 αλλά μειωμένη κατά 30,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο του 6,6 εκατ. επιβατών και, αν και ξεπέρασε τα επίπεδα του 2020 κατά 10,6%, παρέμεινε μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 61,6%.

naftemporiki.gr