Σταθεροποιητικά κινείται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν «στηρίγματα» προκειμένου να ανακαταλάβουν το τεχνικό όριο των 580 μονάδων.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 578,50 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,12% στις 1.527,42 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 1,93 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,34% στις 478,07 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,55% και η Eurobank κατά 1,17%. Στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 0,71% ενώ η Alpha διατηρείται σταθερή στα 1,480 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται σημαντικά κατά 2,13% ενώ στο 1,40% διαμορφώνεται η άνοδος τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 2,90% και της Coca – Cola HBC κατά 1,71%.
Οι επενδυτές διεθνώς, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις αμερικανικές κάλπες, ευελπιστώντας σε νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, τα δημοσκοπικά ποσοστά του Ντόνανλντ Τραμπ τείνουν προς ανάκαμψη, γεγονός το οποίο εν πολλοίς, αποδίδεται στο σκάνδαλο των emails του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η στάση άμυνας των ξένων αγορών, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις 8/11, επηρεάζει φυσιολογικά και την εγχώρια αγορά, οδηγώντας την σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη μέση ημερήσια καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα να συρρικνώνεται. Η υποχώρηση του γενικού δείκτη κάτω από τη στήριξη των 585 μονάδων και πολύ περισσότερο η αδυναμία κίνησής του πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καταδεικνύουν την αποστροφή των ξένων επενδυτών από τις εγχώριες μετοχικές αξίες στην τρέχουσα φάση» σχολιάζει σχετικά, ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, Στρατής Πολυχρονέας.
Στην εσωτερική ειδησεογραφία, πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, αλλά και με στελέχη κυβερνήσεων ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης -κυρίως του Βερολίνου-, σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ στις Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει των τελικών συζητήσεων του Δεκεμβρίου.
Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει από την πλευρά της, για το 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ για το 2017, εκτιμάται ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με έκθεση της EBRD, η ελληνική οικονομία αναδύεται από την ύφεση των τελευταίων ετών, με την Τράπεζα να εκτιμά ότι η χώρα μας πέρασε το σημείο καμπής.
Στο τραπεζικό «μέτωπο», τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να λήξει το θρίλερ της εκλογής του νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – βασικός μέτοχος της ΕΤΕ – έχει εκφράσει ενστάσεις για την εκλογή του κ. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου του δ.σ.
naftemporiki.gr