Skip to main content

Φοροδιαφυγή άνω του 1,5 εκατ. αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Μια τεράστιας έκτασης κομπίνα, την οποία έστησε κύκλωμα επιτήδειων προκειμένου να κερδίζει με νομιμοφανή τρόπο τεράστια χρηματικά ποσά, μη καταβάλλοντας ούτε ένα ευρώ φόρο στο Δημόσιο, αποκαλύφθηκε πρόσφατα από εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε όλη τη χώρα. Όπως προέκυψε από τις έρευνες του ΣΔΟΕ, οι επιτήδειοι ίδρυσαν ένα δίκτυο αποτελούμενο από τουλάχιστον δέκα εμπορικά καταστήματα και υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας σε όλες τις περιπτώσεις ονόματα υπερήλικων ατόμων που έβαλαν ως «μπροστινούς», προκειμένου να μη φαίνονται οι ίδιοι ως υπεύθυνοι.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Μέσω του δικτύου των καταστημάτων αυτών, τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, πωλούσαν σε ελκυστικές τιμές ρούχα και παπούτσια. Οι ποσότητες των εμπορευμάτων που διακινούσαν και πωλούσαν ήταν τεράστιες. Η διακίνηση γινόταν χωρίς παραστατικά για το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων, ενώ η πώληση στους καταναλωτές γινόταν κανονικά με την έκδοση των προβλεπόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών. Τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά κέρδη από τις πωλήσεις των εμπορευμάτων δηλώνονταν κανονικά στις αρμόδιες ΔΟΥ στα ονόματα των υπερήλικων «μπροστινών», όμως οι φόροι εισοδήματος και ΦΠΑ από την εκκαθάριση των οικείων φορολογικών δηλώσεων δεν καταβάλλονταν. Συνολικά, τα απλήρωτα ποσά φόρων που συσσωρεύθηκαν από τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου δικτύου ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των συναλλαγών ήταν πολλαπλάσιο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το «κουβάρι» της απίστευτης αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο σε ένα κατάστημα που είχε ανοίξει το κύκλωμα στην οδό Ερμού. Από αυτόν τον έλεγχο άρχισε σταδιακά να αποκαλύπτεται η έκταση και η δράση του κυκλώματος, καθώς διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργούσε στο όνομα ενός ατόμου ηλικίας άνω των 70 ετών κι ότι για τα εμπορεύματα που πωλούνταν δεν υπήρχαν τιμολόγια. Οι έρευνες άρχισαν να επεκτείνονται και σε άλλα καταστήματα του ίδιου δικτύου που είχε στηθεί στην Αθήνα και τη Βόρειο Ελλάδα, καθώς επίσης και σε αποθήκες στην Αττική. 

Την περασμένη εβδομάδα ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν έφοδο σε μία αποθήκη από την οποία διακινούνταν εμπορεύματα προς το δίκτυο των καταστημάτων και υποκαταστημάτων του κυκλώματος. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εντόπισαν στην αποθήκη αυτή 700 τσουβάλια στα οποία υπήρχαν ποσότητες ρούχων και παπουτσιών συνολικού βάρους 30 τόνων. Την περασμένη Παρασκευή, σε μια δεύτερη έφοδο του ΣΔΟΕ σε μια άλλη αποθήκη στον Πειραιά εντοπίστηκαν άλλα 3.500 τσουβάλια με ρούχα και παπούτσια συνολικού βάρους άνω των 100 τόνων. Για όλη αυτήν την τεράστια ποσότητα εμπορευμάτων, τα παραστατικά που υπήρχαν ήταν ελάχιστα. Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια που βρέθηκαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν κάλυπταν ούτε το ένα χιλιοστό της συγκεκριμένης ποσότητας. Όλες οι ποσότητες των εμπορευμάτων που εντοπίστηκαν δεσμεύθηκαν και κατασχέθηκαν.

Οι απλήρωτοι φόροι

Οι ελεγκτές ερεύνησαν εάν τα καταστήματα του δικτύου εκπλήρωναν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι επιχειρήσεις του δικτύου δήλωναν πολύ μεγάλα ποσά ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών τόσο στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υπέβαλαν εμπρόθεσμα μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet. Τα ποσά του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος που προέκυπταν από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους τα άφηναν απλήρωτα. Ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος που είχαν αυτό το δίκτυο καταστημάτων δεν είχαν επιπτώσεις από τη συσσώρευση τόσο μεγάλων ποσών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις αρμόδιες ΔΟΥ, καθώς τα ποσά αυτά βεβαιώνονταν στα ονόματα των υπερήλικων «μπροστινών» που εμφάνιζαν ως υπευθύνους των επιχειρήσεων. Έτσι, τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είχαν δικαίωμα να επιβάλουν οι ΔΟΥ στις οποίες είχαν βεβαιωθεί τα συγκεκριμένα ποσά λαμβάνονταν σε βάρος των υπερήλικων «μπροστινών». Το μόνο που έκανε το κύκλωμα ήταν να εισπράττει τα πολύ μεγάλα ποσά εσόδων που προέρχονταν από τις λιανικές πωλήσεις των προϊόντων, «φεσώνοντας» ταυτόχρονα το Δημόσιο με σημαντικού ύψους απλήρωτους φόρους. 

Μία σύλληψη

Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί από το ΣΔΟΕ ένα άτομο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος αναζητούνται. Σε περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα εμπορεύματα διακινούνταν λαθραία, τότε σε βάρος των πραγματικά υπευθύνων θα καταλογιστούν υπέρογκα ποσά φόρων και προστίμων.