Skip to main content

Market Beat: Διατήρηση της αναζήτησης της τάσης για τον Σεπτέμβριο

Οι θεσμικοί προτιμούν, αφού μπορούν, να σχηματίζουν θέσεις μέσα από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές. Καθώς αν το πλήθος των μετοχών που αναζητούν μαζευτεί από το ταμπλό, με το μικρό βάθος των συναλλαγών που υπάρχει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια ασύμμετρη εκτίναξη, έναντι της δυναμικής της αγοράς συνολικά.

Πάλι λιγοστοί ήταν χθες οι ανοδικοί κλάδοι και η κίνηση του ΔΤΡ, αν και σφραγίστηκε από οριακές μεταβολές, λειτουργούσε υποστηρικτικά, μια μέρα που οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκαν. Ωστόσο στο τέλος ήταν οι Τράπεζες που διεύρυναν τις απώλειές τους, αναιρώντας τα κέρδη του ΔΤΡ που στήριζε, με το +2,50% της ανόδου της, η ΕΥΡΩΒ. Τα πακέτα της οποίας ήταν τα 16,320 εκατ. από τα 21,836 εκατ. ευρώ της συνολικής αξίας των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο μήνας που ξεκίνησε θα συμπληρώσει την ελλιπή ως τώρα εικόνα στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Την ερχόμενη Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του β’ τριμήνου για το οποίο οι προσδοκίες της Αγοράς κινούνται στο 13%. Πιθανότατα θα οδηγήσει σε θετικές αναθεωρήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Χθες τελικά, οι επενδυτές δήλωσαν επιφύλαξη με περίπου ίδιο βηματισμό και παρόμοιο αποτέλεσμα στον λόγο ανοδικών – καθοδικών μετοχών στον 25άρη και συνολικά.

Γενικά ισχύει: Όταν οι επενδυτές κινούνται με βάση τα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν το αποτέλεσμα είναι συνήθως μια συσσώρευση αφού πρώτα εμφανιστούν δυο τρεις συνεδριάσεις με τάση αντίθετη από την επικρατήσασα στο άμεσο παρελθόν. Όταν όμως συμμετέχουν στις συναλλαγές με βάση τις προσδοκίες για το οικονομικό αποτέλεσμα των μηνών που ακολουθούν, η τάση αποκτά μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά. Αλλά αυτό γίνεται σταδιακά και η τάση ξεκαθαρίζει μετά από σειρά συνεδριάσεων.

Τώρα όμως η αθηναϊκή αγορά είναι στη φάση της αντίδρασης μετά από σειρά ανοδικών κλεισιμάτων που την οδήγησαν στα υψηλά του 2021. Συνεπώς δεν αποκλείεται να συνεχιστεί ο καθοδικός βηματισμός με εύρος 5 μονάδων την Τρίτη και την Τετάρτη, πριν αρχίσουν οι μέρες της συσσώρευσης.

Ο μήνας που ξεκίνησε πτωτικά, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. υπόσχεται να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των επενδυτών.

  • Αναμένεται η απόφαση για την πώληση της ΔΕΠΑ υποδομών η οποία εκτός από τα δημόσια έσοδα θα ενισχύσει την ρευστότητα των Ελληνικών Πετρελαίων. Το χρονικό όριο υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ λήγει την Παρασκευή σε μια συναλλαγή που εφόσον υλοποιηθεί μπορεί να αλλάξει θεαματικά τον ισολογισμό και τα παραγωγικά δεδομένα της ΔΕΗ.

  • Την ερχόμενη Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του β’ τριμήνου για το οποίο οι προσδοκίες της Αγοράς κινούνται στο 13% και πιθανότατα να οδηγήσει σε θετικές αναθεωρήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς.

  • Στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

  • Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

  • Προς το τέλος του μήνα (26/9) θα διεξαχθούν οι Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, μια εξέλιξη που θα κρίνει πολλά σε βάθος χρόνου.

  • Μέσα στο μήνα επίσης αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το καζίνο του Ελληνικού και το διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ.

Με βάση την αντίδραση των εγχώριων αναλυτών στα αποτελέσματα των τεσσάρων εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου το σκορ ήταν 2-2. Ήτοι, αντιμετώπισαν θετικά τα αποτελέσματα των ΕΥΡΩΒ και ΦΡΛΚ, ενώ αδύναμα θεώρησαν τα αποτελέσματα των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΟΗ. Ήταν συνεπώς ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την υποδοχή τους στο ταμπλό, ως δείκτη της γενικότερης διάθεση για ρίσκο την πρωτομηνιά. Τελικά με θετική διάθεση αντιμετωπίστηκε από αυτές η ΕΥΡΩΒ μόνο.

Ο Αύγουστος του 2021 ήταν τελικά ένας σαφώς ανοδικός μήνας από την ώθηση που πήραν οι μετοχικές αποτιμήσεις στο τελευταίο δεκαήμερό του, αφού με το κλείσιμό του στις 19/8 στις 881,95 μονάδες ήταν χαμηλότερα από τις 888,26 στο τέλος Ιουλίου. Σε οκτώ συνεδριάσεις ο ΓΔ κατάφερε να αποκτήσει κέρδη 3,93% και στη διάρκειά του τα μεγαλύτερα εμφάνισαν ως πρωταγωνίστριες των ημερών μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ένδειξη της επιστροφής του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πιθανά για αυτό η αναζήτηση των απόψεων των εγχώριων αναλυτών συγκλίνουν υπέρ της διατήρησης της προσπάθειας από τον μέσο όρο της αγοράς να προσεγγιστούν οι 950 μονάδες, αναγνωρίζοντας οι περισσότεροι την βαρύτητα που θα έχει η πορεία του δείκτη των Τραπεζών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η μεταποίηση στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, ωστόσο απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε αναπάντεχη άνοδο τον Αύγουστο. Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 59,5 μονάδες τον Ιούλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 58,6 μονάδες.

Αλλά επίσης, οι αμερικανικές εταιρείες δημιούργησαν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, ενώ η αναζωπύρωση της πανδημίας συνέπεσε με τις περικοπές στις προσλήψεις, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP την Τετάρτη.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,14% ή 48,20 μονάδες στις 35.312,53, ο S&P 500 ενισχύθηκε μόλις +0,03% στις 4.524,09 μονάδες και ο Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό με άνοδο +0,33% στις 15.309,38 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+1,6%) και Walt Disney (+1,3%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (-1,5%) και Amgen (-1,2%). Αρκετοί αναλυτές αναμένουν διόρθωση τον Σεπτέμβριο, καθώς το χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδική τροχιά από τον Οκτώβριο, παρά τις αποφάσεις για tapering από τη Fed και της ανησυχίες για την μετάλλαξη Δέλτα.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στα 1,1847 δολάρια, αφού η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο 1,30%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) του τομέα μεταποίησης τον Αύγουστο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit υποχώρησε στις 61,4 μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι 0,1 μονάδες χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση. Είναι επίσης το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 6 μηνών, ενώ είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που κατεβάζει ταχύτητα. Παραμένει ωστόσο σε ισχυρή ανάπτυξη αφού το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τον Ιούλιο ο ΡΜΙ μεταποίησης είχε φτάσει στις 62,8 μονάδες. Παράλληλα, κατά 5,1% μειώθηκε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Ιούλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,9%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +0,48% στις 473,12 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,42% στις 7.149,84 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα μόλις -0,07% στις 15.824,29 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,18% στις 6.758,69 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύθηκε +0,66% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +1,64%.

“Με τις Οικονομίες, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη να αναδύονται από την πανδημία, η οικονομική υποστήριξη θα χρειαστεί να αλλάξει από μαζική, σε εστιασμένη και στοχευμένη”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στο “Time”, η Λαγκάρντ προέβλεψε ότι “οι περισσότερες Οικονομίες θα φτάσουν τα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας, μέχρι το τέλος του 2021”.

ΧΑ

Με καθαρή πτώση -0,53% ξεκίνησε ο παραδοσιακά καθοδικός Σεπτέμβριος

Η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και πρώτη του μήνα είχε μέτριους όγκους, ενώ διατηρήθηκε ψηλά το ενδιαφέρον για συναλλαγές με πακέτα. Η διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων κατά κύματα γύρω από τις 921 μονάδες κυριάρχησε μετά από την κορύφωση, στα πρώτα 11 λεπτά, στις 929. Έτσι ξεκίνησε μια πτώση που έφερε την αγορά λίγο πάνω από τις 919 μονάδες, με την συμπλήρωση τριών ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Κατόπιν η αγορά κινήθηκε πλάγια σε ζώνη τιμών από τις 920 ως τις 922 μονάδες από τις 13:35 ως τις 15:55. Αλλά με την τάση φυγής από το ρίσκο να επιστρέφει στις 16:00 ο ΓΔ κατέληξε στις 918,06 μονάδες που ήταν κατώτερο μέρας και τιμή κλεισίματος. Με αυτές τις κινήσεις διαμορφώθηκε η αξία συναλλαγών της συνεδρίασης την Τετάρτη 1/9 στα 75,2 εκατ. ευρώ.

Η δυναμική στις αγορές της Wall Street που είχε φέρει κέρδη S&P500 και Nasdaq, και απώλειες σε DOW, δεν λειτούργησε καταλυτικά, αλλά ούτε ελαφρά θετικά στη διάθεση για ρίσκο στην Αθήνα, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν συντονισμένα σε θετικό πεδίο πεδίο, με εξαίρεση τον DAX που έχανε -0,18%. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx 600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,40%.

Η τροχιά του μέσου όρου από το πρώτο 12λεπτο ως το τέλος των συναλλαγών, συμπεριλαμβανόμενων και των δημοπρασιών για τον ορισμό τιμής κλεισίματος ήταν μόνιμα πτωτική, αλλά πάνω από τις 918 μονάδες. Η άνοδος αφορούσε 10 έναντι 9 blue chip την Τρίτη, το πλήθος των καθοδικών ήταν πάλι 15, σαν τελικό αποτέλεσμα των πιέσεων στην τελευταία μισή ώρα στο δεύτερο μέρος. Το επίπεδο των 923 μονάδων ξεπεράστηκε πτωτικά μετά τις 11:35 και εμφανίστηκε ξανά στις 12:30 αλλά μετά τις 12:52 ο μέσος όρος απόκτησε μόνιμα αρνητική μεταβολή καταλήγοντας στις 918,32 μονάδες στις 17:00 ως τιμή, αλλά το ελάχιστο στις 918,06 ήρθε στις 17:12 ήτοι με την τιμή κλεισίματος.

Οι τράπεζες έγιναν ο κλάδος που ωθούσε προς ανώτερα επίπεδα, αν και μετά την εγγραφή του ανώτερου μέρας που ήταν οι 570,00 μονάδες από τις 10:43, ο ΔΤΡ απόκτησε πλάγια πτωτική πορεία. Αλλά μετά τις 13:23 που εμφάνισε το κατώτερο μέρας στις 562,97, απόκτησε σταθερή ανοδική πορεία με αποτέλεσμα να χτυπήσει από τις 15:40 ως τις 16:40 τρεις φορές στο επίπεδο των 568 μονάδων και μετά, στα τελευταία λεπτά και στη διάρκεια των δημοπρασιών η υπερβάλλουσα προσφορά μετοχών τον οδήγησε σε κλείσιμο 3,5 μονάδες χαμηλότερα. Ήτοι στις 564,43 μονάδες, με απώλειες -0,26% ενώ είχε οριακά κέρδη ως τις 16:57.

Τα παραπάνω ερμηνεύουν γιατί ο ΓΔ διατηρούσε την τάση της αναζήτησης των χαμηλών για τη μέρα, ως το πέρας των δημοπρασιών για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος. Η προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς στο πρώτο μέρος αφορούσε στο να πλησιάσει ο μέσος όρος τις 930 μονάδες, αλλά γρήγορα αποδείχθηκε πως οι εντολές αγοράς δεν ήταν ικανές να τον κρατήσουν πάνω από τις 923, που ήταν τα επίπεδα του προηγούμενου κλεισίματος, τονίζοντας την εξάντληση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε νευρικά συνέχισε ανοδικά, και έμεινε σε θετικό πεδίο μόνιμα και μετά το πρώτο τρίωρο η εικόνα περιλάμβανε μεταβολές της τάξης του +0,5% ως +1,6%. Οι βασικοί δείκτες δεν άλλαξαν την κατεύθυνσή τους και δεν επηρεάστηκαν από την εξέλιξη των συναλλαγών στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη.

Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν σαφώς ανοδική, άρα η αξία των ομολόγων υποχώρησε. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, κινήθηκαν υπέρ της πίεσης των τιμών σε τραπεζικά blue chip με αποτέλεσμα να αλλάξει προς το χειρότερο η μεταβολή στο κλείσιμο. Ενώ στο τελευταίο λεπτό η αγορά άφησε τον ΓΔ πάνω στις 918,4 μονάδες.

Ήταν σύνοδος που υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά, όπως αναφέραμε πιο πάνω μεταξύ των 920 και 922 μονάδων ήτοι με απώλειες της τάξης του 0,3%. Υπήρξαν μετά τα πρώτα λεπτά αλλαγές πρόσημου και μετά το πρώτο τρίωρο επικράτησε το αρνητικό μόνιμα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,48% στις 2203,74 μονάδες με την αγοραία συναίνεση να έχει ως επόμενη προσδοκία την στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,18%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΥΡΩΒ +2,50%, ΕΥΔΑΠ +1,56%, ΑΔΜΗΕ +1,50%, ΛΑΜΔΑ +1,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,23%, ΕΕΕ +0,95% και ΤΕΝΕΡΓ +0,83%. Στον αντίποδα με πτώση από -2% και πάνω παρουσιάστηκαν οι ΟΤΕ -2,67%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,64%, ΟΛΠ -2,32%, ΜΟΗ -2,21%, και ΣΑΡ -2,11%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο από της περασμένης συνεδρίασης συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 75,184 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 21,836 εκατ. ευρώ για τις ΕΥΡΩΒ (16,320 εκατ. ευρώ), ΜΠΕΛΑ (2,238 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (925.002 ευρώ), ΑΛΦΑ (762.128 ευρώ), ΠΕΙΡ (704.000 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (448.164) και ΔΕΗ (439.163 ευρώ).

Από τις Τράπεζες (-0,26%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι διέφεραν από μετοχή σε μετοχή είναι πως συνεχίζεται η προσπάθεια για να ανακτήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 36,764 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,83%) απασχόλησε τα 4,468 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,55%) τα 2,008 εκατ. η ΠΕΙΡ (-1,75%) τα 4,528 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+2,50%) τα 7,841 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους αναφοράς από το 0,747% είχε ανέβει στο 0,758% με ανώτερο μέρας το 0,786%. Οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από την αξία των ομολόγων.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε ουσιαστικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 9) έναντι των καθοδικών (15 από 15) και κανένα στα αμετάβλητα.

Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,55% οδηγήθηκε στις 918,06 από 923,15 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2203,74 από 2214,27 μονάδες με μεταβολή -0,48%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 45 από 40 των καθοδικών 64 από 58 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 21 όπως και την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Δεν πτοήθηκαν οι αισιόδοξοι traders αλλά υπολογίζουν τις 2200 μονάδες

Την υποχώρηση του FTSE25 κατά δέκα μονάδες ακολούθησαν τα ΣΜΕ στα παράγωγα χωρίς διαφορά ουσιαστική της απόστασης μεταξύ των κλεισιμάτων του 25άρη και των futures του. Ούτε άλλαξε το εύρος των τιμών εξάσκησης που προτιμούν στα options του.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο για λίγο και σε αρνητικό μόνιμα, μετά τις 12:54. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,44 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 10,53 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο, οι 2228,63 μονάδες, ήρθε στις 10:42. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:10 και ήταν οι 2203,13 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2203,74 από 2214,27 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,48% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 7,363 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 331 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2228,00 μονάδες, κατώτερο τις 2198,75 και τελευταίες πράξεις στις 2201,50 από 2211,50, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2202,00 από 2214,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5093 από 5084 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 39 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2218,50 μονάδες, κατώτερο τις 2197,75 και τελευταίες πράξεις στις 2197,75 από 2205,00, με τιμή κλεισίματος στις 2204,00 από 2216,75 και υποχώρησαν στις 80 από 84 οι ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 563,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 6 από 6.

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα για τον μέσο όρο και τον δείκτη των Τραπεζών: “Ο ΓΔ, αφού διέσπασε ανοδικά το trading range μεταξύ 890 – 905 μονάδων, βρίσκει αντίσταση στο υψηλό 52 εβδομάδων και στην περιοχή των 930 μονάδων. Αν και ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ πραγματοποίησε υψηλό 52 εβδομάδων, η αντίσταση παραµένει. Βραχυπρόθεσµα, αναµένουµε µε ενδιαφέρον αν θα έχουµε οριστική διάσπαση του προηγούμενου υψηλού, ή επαναφορά προς τις 900 μονάδες. Ο ΔΤΡ κινείται πάνω από το trading range, µεταξύ 545 – 560 μονάδων, εντός όµως της κύριας συσσώρευσης μεταξύ 500 – 600 μονάδων. Ως πιο πιθανή εξέλιξη θα θεωρούσαµε την προσέγγιση του πάνω ορίου της συσσώρευσης στις 600 μονάδες. Σε περίπτωση επαναφοράς εντός του trading range οι 545 μονάδες αναµένεται να αποτελέσουν και πάλι στήριξη”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 898 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 898 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 930 μονάδες”. Σημειώνει η Merit Sec.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν συνολικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 57 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 12 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2150 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 42 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν ελαφρά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΑΛΦΑ με όγκο 6220 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,16 ευρώ και 56.162 από 54.708 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 230 λήξης Δεκεμβρίου.

της ΕΥΡΩΒ με 5382 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,827 ευρώ με 49.868 από 47.102 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 14 λήξης Δεκεμβρίου.

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 4240 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,40 ευρώ και 334.572 από 335.509 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 326 λήξης Δεκεμβρίου.

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2926 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,56 ευρώ και 35.793 από 36.197 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 218 λήξης Δεκεμβρίου.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 678 από 920 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα 391 από 849 ΣΜΕ για ΔΕΗ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 12.000 συμβόλαια για ΟΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Στις παρυφές των 930 μονάδων και τα ψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα μετά την πανδημία βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης, μετά την ‘πνοή’ που έδωσε ο Powell στην ομιλία του στο Jackson Hall, την Παρασκευή. Προς το παρόν η δυναμική της κίνησης φαίνεται να έχει εκτονωθεί σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, με τις Αγορές να έχουν ήδη καταγράψει ένα μη αμελητέο “ράλι”.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε στο πρόσφατο υψηλό των 928 μονάδων, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου. Παρά το ανοδικό σερί, οι ταλαντωτές παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, προσεγγίζοντας όμως τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Η βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης βρίσκεται στην περιοχή των 900 μονάδων, ενώ κύρια αντίσταση της Αγοράς, μετά από τις 930 μονάδες, παραμένουν οι 950 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Αν και ετεροχρονισμένα, ο δείκτης Τραπεζών ακολούθησε την κίνηση του Γενικού Δείκτη, διασπώντας ανοδικά τις 560 μονάδες και επιβεβαιώνοντας το “breakout”. Στο στόχαστρο των αγοραστών, πλέον, μπαίνουν οι 600 μονάδες (ψηλά 14 Ιουνίου και άνω Bollinger), με την ζώνη 560 – 555 μονάδων να αποτελεί το πρώτο “ανάχωμα” του κλαδικού δείκτη.

Μπαίνοντας πλέον και επίσημα στην νέα σεζόν, θα αναμέναμε σταδιακή αύξηση των συναλλαγών, με απώτερο στόχο την υπέρβαση της αντίστασης των 950 μονάδων. Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η συμμετοχή των Τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η υπέρβαση των 950 μονάδων θα αποτελούσε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς αλλάζει άρδην την τεχνική εικόνα της Αγοράς στα μηνιαία γραφήματα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις προοπτικές της.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών της Ασίας ήταν σε επιφυλακτική διάθεση σήμερα Πέμπτη 2/9, καθώς οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία αυξήθηκαν μετά από μια μαζική εμφάνιση δεδομένων, ενώ ο κίνδυνος μιας αδύναμης έκθεσης μισθοδοσίας των ΗΠΑ διατηρούσε το δολάριο σε αμυντική στάση.

Μια σειρά από έρευνες για την παραγωγή υποδηλώνουν ότι τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς συσφίγγονται και πάλι με οκτώ από εννέα ασιατικές χώρες να αναφέρουν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης.

“Η εξάπλωση της παραλλαγής Delta εν μέσω χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε πολλές οικονομίες της ASEAN και η μηδενική ανοχή της Κίνας για την Covid ώθησε τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν περιορισμούς και να διατάξουν κλείσιμο εργοστασίων/λιμένων. Οι ελλείψεις εισροών και τα χαμηλά αποθέματα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περικοπές της παραγωγής και καθυστέρηση αποστολών το τρίτο τρίμηνο”. Προειδοποίησαν αναλυτές της Nomura σύμφωνα με το Reuters.

Η αβεβαιότητα κράτησε στο -0,15% στις 8:35 τα κινέζικα blue chips του δείκτη CSI300, αν και οι εικασίες για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα προσέφεραν κάποια υποστήριξη.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά αυξήθηκε κατά 0,2% σε υψηλό πέντε εβδομάδων, αλλά στο δεύτερο μέρος υποχωρεί κατά -0,16%. Ο ιαπωνικός Nikkei στις 8:40 πρόσθεσε 0,20%, ενώ το χρηματιστήριο στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,90%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq και S&P 500 μεταβλήθηκαν ελάχιστα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 υποχώρησαν -0,2% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE -0,1%.

Τη Wall Street έχει απασχολήσει ο δεύτερος υπολογισμός για την εικόνα της απασχόλησης των ΗΠΑ για τον Αύγουστο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή, με την εκτίμηση να είναι ακόμη πιο αβέβαιος μετά από μια απογοητευτική ανάγνωση των ιδιωτικών μισθοδοσιών της ADP, αλλά μια θετικού αποτελέσματος έρευνα του ISM για τη μεταποίηση.

Οι μέσες προβλέψεις αφορούν μια ισχυρή άνοδο 750.000 θέσεων εργασίας, αλλά κυμαίνονται από 375.000 σε 1.02 εκατομμύρια με την έκθεση ADP να προκαλεί εικασίες ότι οι κίνδυνοι είναι προς την πιθανότητα να είναι χαμηλότερες.