Η Ελλάδα γνώρισε το α΄ εξάμηνο του 2018 μία ενδυνάμωση τόσο της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, όσο και της οικονομικής της ανάκαμψης (αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη από το 2007) αναφέρει το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΥΠΟΙΑΝ), για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Όπως σημειώνεται σε αυτό, βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης ήταν οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ συνέβαλε και η αύξηση αποθεμάτων που υποδηλώνει προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης.
Ειδικότερα, στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας (8,7%, έναντι 12,2% του 2015), με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνουν 8,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών 9%.
Επιπλέον, ως θετική εξέλιξη κρίνεται η αύξηση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5% στο εξάμηνο (1% στο β΄ τρίμηνο), η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων κατά 1,7% και την αξιοσημείωτη άνοδο των εισαγωγών υπηρεσιών κατά 14,9% στο επτάμηνο, φαίνεται να οφείλεται στην ενισχυμένη δαπάνη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου κυρίως εισοδήματος (αύξηση κατανάλωσης διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ετήσια αύξηση 28,7% της κυκλοφορίας νέων ΙΧ στο εννιάμηνο του 2018 και 15,5% αύξηση όγκου οικοδομικής δραστηριότητας στο εξάμηνο), που ανταποκρίθηκαν ταχύτερα στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και στην αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με το εν λόγω Δελτίο, τελευταίες αλλά σημαδιακές είναι δύο επισημάνσεις για τις επιδόσεις του α΄ εξαμήνου 2018: πρώτον, η ανεργία για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2011 έπεσε στο 19% (Ιούλιος 2018) και δεύτερον, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά συνέκλινε απολύτως με αυτόν της ΕΕ-19.
Το υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι «η βελτίωση των εξαγωγών, η οποία συμπαρέσυρε και το σύνολο της οικονομίας είναι αποτέλεσμα και συντονισμένων δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΑΝ. Στο παρελθόν, πέρα από κάποιες αποσπασματικές και ατελέσφορες προσπάθειες ανάπτυξης των εξαγωγών και της προσέλκυσης επενδύσεων, δεν υπήρξε ποτέ κάποιο συνεκτικό σχέδιο δράσης, ενώ η έλλειψη επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων ήταν κάτι πέραν από εμφανής» επισημαίνεται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.