Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Το ΧΑ χθες, θα μπορούσε να καταρρεύσει, μόνο και μόνο από τη ζαλάδα που θα είχαν οι επαγγελματίες επενδυτές, λόγω αλλεπάλληλων περιστροφών στο αγοραστικό τους ενδιαφέρον. Ανάλογη θα είναι και η ζάλη όσων αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις επιλογές των θεσμικών, για να βγάλουν συμπέρασμα μέσα στη μέρα, προφανώς θέλοντας να κάνουν κάποια κίνηση και εκείνοι στην αγορά, πριν ο ΓΔ ξεπεράσει τις 700 μονάδες. Αρκετοί υποστηρίζουν, ότι δεν ολοκληρώθηκε η τρίτη προσπάθεια να περάσει ο ΓΔ πάνω από αυτά τα επίπεδα. Η δυναμική της Παρασκευής, οδήγησε τη στήλη στο συμπέρασμα, πως μειώθηκαν οι πιθανότητες για υπέρβαση μιας επιβεβαιωμένης δυο φορές οροφής. Η χθεσινή τις κατέβασε ακόμα περισσότερο. Αλλά οι αγορές όταν υπάρχουν, για τη στατιστική ανάλυση, πολλά αρνητικά και λίγα θετικά, στηρίζονται σε αυτά τα ολίγα και εκτινάσσονται.
Η υποχώρηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, η εμφάνιση σκεπτικισμού για της προκαταρτικές κινήσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, η μείωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου μετά την πτώση στο 6,9% του ΑΕΠ γ τριμήνου της Κίνας, η εμφάνιση πιέσεων πάλι στις τιμές των πρώτων υλών, συνθέτουν ένα βαρύ κλίμα για τη σημερινή συνεδρίαση.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει χθες, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, πετυχαίνοντας να «υπερασπιστεί» τα επίπεδα των 680 μονάδων, τα οποία απειλήθηκαν ενδοσυνεδριακά, λόγω των ισχυρότατων πιέσεων που δέχτηκαν ορισμένες μετοχές. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,12% στις 685,11 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 692,13 μονάδες και η χαμηλότερη στις 679,41. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 46,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 21,70 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,74 εκ. ευρώ σε πακέτα.
Το ανοδικό «ξέσπασμα» της Εθνικής αποδείχθηκε ικανό να αποτρέψει τη διολίσθηση του γενικού δείκτη κάτω από τις 680 μονάδες, υπό το βάρος των σημαντικών απωλειών της Πειραιώς και της Alpha Bank. Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, η αγορά άγεται πλέον από τη φημολογία για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αντιμετωπίζοντας πλέον τον κάθε τίτλο ξεχωριστά.
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα περισσότερα χρηματιστήρια σήμερα Τρίτη 20/10 από τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων που έχουν ατονήσει στον απόηχο των προβλημάτων της ανάπτυξης της Κίνας ελαττώνοντας τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ενώ το ευρώ κινήθηκε σε επίπεδα κοντά στο χαμηλό 10 ημερών ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό ενδιαφέρει έμμεσα και την ελληνική κεφαλαιαγορά αφού το spread για τα ελληνικά ομόλογα διατηρεί την πτωτική του τάση, έχοντας καλύτερη εικόνα σε σχέση με την Χρηματιστηριακή Αγορά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά η Wall Street τη Δευτέρα, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό αρνητικό πρόσημο, με τα κέρδη της Nike και της Walt Disney να επικαλύπτουν τις ανησυχίες που προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Morgan Stanley.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 17.230,54 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,38% στις 4.905,47 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,03% στις 2.033,66 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Morgan Stanley υποχώρησε κατά 4,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου υποχώρησαν στα 1,02 δισ. δολάρια, ή 0,48 δολάρια ανά μετοχή, από 1,69 δισ. δολάρια, ή 0,83 δολάρια ανά μετοχή το γ’ τρίμηνο του 2014.
Επίσης, η Halliburton σημείωσε απώλειες 1,2%, καθώς ανακοίνωσε ζημίες 54 εκατ. δολαρίων για το γ’ τρίμηνο του 2015, ενώ τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 36%.
Στο -7% βρέθηκε η Hasbro, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη 207,6 εκατ. δολαρίων, ήτοι υψηλότερα του αναμενομένου. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα έσοδα από τις αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν 15%, λόγω της μεταβλητότητας των τιμών συναλλάγματος.
Στον αντίποδα, η Diebold σημείωσε κέρδη 6,7%, με την αγορά να υποδέχεται θετικά την πρόταση εξαγοράς στην Wincor Nixdorf, καθώς σε περίπτωση θετικής απάντησης θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με πωλήσεις που θα ξεπερνούν τα 6 δισ. δολάρια.
Στο +2,1% έκλεισε η Nike, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από τους αναλυτές, ενώ η Disney σημείωσε επίσης κέρδη, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης που εμφανίζει η νέα ταινία “Star Wars”.
Επίσης, άλμα 105,1% κατέγραψε η μετοχή της Weight Watchers International, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, καθώς έγινε γνωστό ότι η Όπρα Γουινφρεϊ απέκτησε το 10% της εταιρείας.
Αρνητικά στην αγορά επέδρασε και το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 6,9% στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, έναντι 7% που ήταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές, έκαμψαν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Κίνας και η πτώση του πετρελαίου. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,40% υποχώρησε κατά 0,41% στις 6.352 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,59% στις 10.164 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,03% στις 4.704 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,31% στις 364,25 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Deutsche Bank κατέγραψε κέρδη 3,6%, μετά την ανακοίνωση ότι αρχίζει μία εκτεταμένη οργανωτική αναδιάρθρωση, με στόχο «να απλοποιήσει την περίπλοκη δομή του μάνατζμεντ», ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των πελατών, αλλά και των εποπτικών αρχών.
Επίσης, η Danone κατέγραψε κέρδη 2%, καθώς τα έσοδα που ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η ζήτηση από την Κίνα δείχνει αυξητικές τάσεις.
Άλμα 17,1% κατέγραψε η Wincor Nixdorf, καθώς έγινε γνωστό ότι η Diebold πρόσφερε 1,57 δισ. ευρώ, για την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής ATMs.
Στον αντίποδα, η Shire υποχώρησε κατά 1,8%, με την εταιρεία να βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
Νωρίτερα τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η ανάπτυξη στην Κίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 6,9% στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, έναντι 7% που ήταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
ΧΑ
Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες κατάφερε να κλείσει χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να «υπερασπιστεί» τα επίπεδα των 680 μονάδων, τα οποία απειλήθηκαν ενδοσυνεδριακά λόγω των ισχυρότατων πιέσεων που δέχτηκαν ορισμένες μετοχές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,12% στις 685,11 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 692,13 μονάδες και η χαμηλότερη στις 679,41. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 46,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 21,70 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,74 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,07% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,30%.
Το ανοδικό «ξέσπασμα» της Εθνικής αποδείχθηκε ικανό να αποτρέψει τη διολίσθηση του γενικού δείκτη κάτω από τις 680 μονάδες, υπό το βάρος των σημαντικών απωλειών της Πειραιώς και της Alpha Bank. Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, η αγορά άγεται πλέον από τη φημολογία για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αντιμετωπίζοντας πλέον τον κάθε τίτλο ξεχωριστά. Η φημολογία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών κάτω από την αρχική εκτίμηση της αγοράς των 15 δις ευρώ αν και έχει βοηθήσει στην βελτίωση της ψυχολογίας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτύπωση της διαφορετικότητας των επενδυτικών προσδοκιών μεταξύ των τίτλων.
Ενδεικτική της εν λόγω διαφοροποίησης ήταν η σημερινή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 10,36%, ξεπερνώντας μέσα στις 12 τελευταίες συνεδριάσεις το 85% σε κέρδη. Με άνοδο 4,76% έκλεισε και η Eurobank, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει στο τέλος την ισορροπία που της πρόσδιδαν αντίρροπες δυνάμες. Στον αντίποδα, όμως, η Alpha BankΑΛΦΑ-6,25% έκλεισε με απώλειες 6,25%, ενώ η Πειραιώς έχασε το 10,71% της αξίας της, επηρεασμένη σαφώς και από την πρόσφατη υποβάθμισή της σε default από τον οίκο Standard & Poor’s.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά λαμβάνει, όμως, θέσεις, έως τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου, όποτε και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των “τεστ αντοχής”, μεσολαβεί αρκετό διάστημα και ενδεχομένως να αναμένονται και άλλες κινήσεις στο πλαίσιο της μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών, είτε αυτές αφορούν πωλήσεις παγίων στοιχείων και συμμετοχών, είτε εξαγορών ομολογιών.
Εκτός τραπεζικού κλάδου, κομβικό σημείο για την αγορά είναι και η συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης – του Euro Working Group μεθαύριο, Τετάρτη, το οποίο αφ’ ενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφ’ ετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.
Στο ταμπλό τώρα, από τις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+1,74%), η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Λάμδα, της Μυτιλιναίος (+1,67%), της Viohalco (+0,87%), του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+0,85% (+0,85%) και της Τιτάν (+0,84%).
Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,95% (-3,95%), της ΕΥΔΑΠΕΥΔΑΠ-2,17% (-2,17%), της Folli Follie (-1,71%), του ΟΛΠ ΟΛΠ-1,67% (-1,67%) και των ΕΛΠΕ (-1,49%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χημικών (-2,18%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τραπεζών (+2,70%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 39 κινήθηκαν ανοδικά, 55 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Στην πρώτη μέρα της κυριαρχίας τους τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Νοεμβρίου εμφάνισαν πτώση του όγκου αφού άλλαξαν χέρια 1054 ΣΜΕ ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισαν μέσο όγκο 2900 περίπου. Παράλληλα οι ανοικτές θέσεις εμφάνισαν μείωση κατά 350 ΣΜΕ περίπου και η εκκαθάριση ορίστηκε στις 206,75 μονάδες. Δηλαδή διατηρήθηκε η απόσταση της από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη αφού αυτός ενισχύθηκε όσο και η τιμή του ΣΜΕ σε σχέση με την προηγουμένη της. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου που σημαίνει μαζί με τη μείωση των ανοικτών ΣΜΕ στην τρέχουσα σειρά ότι οι επενδυτές στα παράγωγα δεν θεωρούν πιθανή μια ανοδική έκρηξη του δείκτη.
Εμείς υπενθυμίζουμε: Υπάρχει μια συστοιχία συνεδριάσεων που ο δείκτης ερχόμενος από χαμηλότερα επίπεδα κόλλησε αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις:
8/9 κλείσιμο στις 195,42 υψηλό στις 199,75 και ελάχιστο στις 191,74 με προηγούμενο κλείσιμο στις 190,92 μονάδες
9/9 κλείσιμο στις 196,17 υψηλό στις 198,88 και ελάχιστο στις 194,62
10/9 κλείσιμο στις 197,27 υψηλό στις 198,71 και ελάχιστο στις 194,44
11/9 κλείσιμο στις 196,76 υψηλό στις 197,25 και ελάχιστο στις 194,45
14/9 κλείσιμο στις 196,05 υψηλό στις 196,85 και ελάχιστο στις 192,71
15/9 κλείσιμο στις 198,13 υψηλό στις 198,16 και ελάχιστο στις 194,20
Κατόπιν πέρασε πάνω από τις 202 μονάδες στις 16/9 και το υψηλό του Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 21/9 και ήταν κλείσιμο στις 204,07 υψηλό στις 207,28 και ελάχιστο στις 201,63.
Άρα μια ζώνη στήριξης, στην περίπτωση που θα χρειαστεί να υποχωρήσει ο 25άρης για να υπερβεί τις τρέχουσες αντιστάσεις, ορίζεται από τις 193 ως τις 195 μονάδες και τις τελευταίες επιλέγουν ως τιμή εξάσκησης στα options του 25άρη οι επαγγελματίες των παραγώγων.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα περισσότερα χρηματιστήρια σήμερα Τρίτη 20/10 από τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων που έχουν ατονήσει στον απόηχο των προβλημάτων της ανάπτυξης της Κίνας ελαττώνοντας τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ενώ το ευρώ κινήθηκε σε επίπεδα κοντά στο χαμηλό 10 ημερών ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Το καναδικό δολάριο, ήδη υπό πίεση από την ολίσθηση των τιμών του αργού πετρελαίου, αντιμετωπίζει επιπλέον αντιξοότητες αφού το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά, που έχει πιθανότητα να κερδίσει τις γενικές εκλογές της Δευτέρας, φαίνεται να προτίθεται να ανοίξει το δρόμο για την αύξηση των κρατικών δαπανών.
Σύμφωνα με μια ψηφοφορία από το CTV News, οι Φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τρουντό είχαν την πλειοψηφία για την ανατροπή της κυβέρνησης των Συντηρητικών με πρωθυπουργό τον Στίβεν Χάρπερ, η οποία είναι γνωστή για το οικονομικό συντηρητισμό της.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε -0,4%. Οι μετοχές της Σαγκάης υποχώρησαν ως -0,4% αλλά κατόπιν η μεταβολή έγινε οριακή και ο Kospi της Νότιας Κορέας έχανε στο πρώτο μέρος -0,1% αλλά αργότερα πέρασε σε κέρδη +0,22%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχει αντισταθεί στην πτωτική τάση και κέρδιζε 0,39%.
Η τιμή του ΣΜΕ για τρεις μήνες του Χαλκού στο London Metal Exchange εμφάνισε ελαφρά διαφοροποίηση στα 5.206,50 δολάρια ο μετρικός τόνος (1.1023 τόνους) μετά την πτώση -1,4% στη διάρκεια της νύχτας, ενώ Brent LCOc1 αργού πετρελαίου σκαρφάλωσε κατά 0,3% στα 48,76 δολάρια το βαρέλι μετά τη βουτιά κατά -3% στη διάρκεια της νύχτας, καθώς τα τελευταία στοιχεία της Κίνας αύξησαν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Σε νομίσματα, το ευρώ αγωνίστηκε κόντρα σε ισχυρές πιέσεις καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι ενδεχομένως θα αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης όταν το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάσει την Πέμπτη.
Το κοινό νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,1334 δολάρια μετά την επίτευξη ενός χαμηλού 10 ημερών στα 1,1306. Το δολάριο ήταν σχεδόν επίπεδο έναντι του JPY γιεν, ενώ ο δείκτης δολαρίου .DXY ήταν επίσης σταθερός στο 94,903 μετά από μια αύξηση 0,2% στη διάρκεια της νύχτας. Μετά από 2 ημερών άνοδο, ο S&P 500 και ο Dow τερμάτισαν σχεδόν επίπεδοι τη Δευτέρα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση, μετά και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Κομβικό μας σημείο είναι η ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού Κλάδου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου αν θέλουμε να αποφύγουμε τυχόν ‘κούρεμα’ καταθέσεων.
Το επόμενο τρίμηνο είναι το πιο κομβικό σημείο για την Ελληνική Οικονομία αν θέλει να θέσει τα θεμέλια για μία επιστροφή στις Αγορές. Το spread καλά κρατεί την πτωτική του τάση, έχοντας καλύτερη εικόνα σε σχέση με την Χρηματιστηριακή Αγορά και πλέον αυτό που χρειαζόμαστε είναι θετικές ειδήσεις που θα μπορέσουν να κάνουν την διαφορά για την συνέχεια.
Μία ιδιωτικοποίηση και οι επιτυχείς ΑΜΚ των Τραπεζών θα μπορούσαν να είναι ένα θετικό “σοκ” και για την Χρηματαγορά που θέλει να φύγει από την πτωτική μιζέρια του τελευταίου διαστήματος.
Πλέον το “κούρεμα” των ομολόγων είναι γεγονός μιας και η Πειραιώς κάνει πρώτη την κίνηση για δημόσια πρόταση με μετρητά, ή ανταλλαγή με μετοχές στην επικείμενη ΑΜΚ. Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι στην ανακοίνωση είχαμε ανοδική κίνηση των ομολόγων του κλάδου ενώ κάποιος θα περίμενε ακριβώς το αντίθετο.
Από εδώ και πέρα θα δούμε πολύ μεγάλες κινήσεις στον Τραπεζικό δείκτη, με μεγάλα volatility και πιθανότατα έχουμε ξεκινήσει μία ανοδική κίνηση που συνηθίζεται προ ΑΜΚ.
Αμέσως μετά την εισαγωγή των νέων τίτλων και αν όλα πάνε καλά, θα δούμε και πάλι τιμές κοντά στις ΑΜΚ από πωλητές που θα έχουν συμμετάσχει τόσο μέσω των ΑΜΚ όσο και μέσω της μετατροπής των ομολόγων. Πιο ωφελημένη θα είναι μόνο η ΕΧΑΕ, αλλά και οι ίδιες οι Τράπεζες, μιας και με τυχόν μετατροπές θα χρειαστούν πολύ μικρότερες ΑΜΚ.
Πολύ σημαντική είναι και η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ, μαζί με Γάλλους επιχειρηματίες, που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει θετικό κλίμα που όμως δεν αρκεί αν δεν ακολουθείται από deals.
Από την άλλη η Κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει το θέμα περιουσιολόγιο κάτι που μπορεί να αλλάξει σημαντικά την δομή των φόρων αν τελικά ευοδωθεί.
Το Συνταξιοδοτικό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο πρόβλημα μιας και η Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τέτοιες τομές που θα το καταστήσουν βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, αφού ουσιαστικά έχει καταρρεύσει.
Η Αγορά άντεξε στο χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να έχει η Οικονομία και αυτό δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την συνέχεια. Όσοι επενδυτές παραμένουν σε ‘ρόλο θεατή’ καλό θα είναι να περιμένουν το μεγάλο ‘make or brake’ για να τοποθετηθούν.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η πτώση των τιμών στα εμπορεύματα έσυρε χαμηλότερα όλες τις αξίες των αναδυόμενων αγορών
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3% και οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν με το μεγαλύτερο ποσοστό σε τρεις εβδομάδες, γιατί τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας εξέπληξαν θετικά, αλλά επενδύσεις και η βιομηχανική παραγωγή ήταν αδύναμη. Τα ομόλογα ΗΠΑ εμφάνισαν μέτρια άνοδο, και το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων χωρών, με τα MYR και IDR να εμφανίζουν εξασθένηση στην Ασία. Ο τομέας της ενέργειας οδήγησε τον S&P σε αδυναμία στη διάρκεια της νύχτας και έσυρε τις περισσότερες ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές χαμηλότερα σήμερα. Αντίθετα, η αδυναμία ευρώ οδήγησε τα φαινόμενα αντοχής στις ευρωπαϊκές μετοχές χθες. Το ράλι του USD βοηθήθηκε από μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάγνωση του Δείκτη NAHB Housing Market. Οι Αγορές συναλλάγματος μπορεί να λάβουν το επόμενο σύνθημά τους από τις ομιλίες των Dudley και Yellen που είναι προγραμματισμένες για σήμερα.
Η σχέση EUR/USD υποχώρησε για τρίτη σύνοδο στη σειρά, γεγονός που υποδηλώνει τις προσδοκίες των επενδυτών περί ενός dovish μηνύματος της ΕΚΤ την Πέμπτη και στην απόφαση την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά τους προσεχείς μήνες. Περιμένουμε περισσότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πριν από το τέλος του έτους, η οποία θα πρέπει να δώσει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στο ευρώ.
Ειδήσεις για την Ελλάδα
H ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015, υπογράμμισε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αξιωματούχος της ΕΚΤ κατέστησε αναγκαία την άμεση ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και ως εκ τούτου, διευκρίνισε, τα απαιτούμενα κεφάλαια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εγκαίρως.
Σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, που ψήφισε η Βουλή την Παρασκευή, θα αξιολογήσουν οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι έρχονται αύριο στην Αθήνα. Όπως δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σήμερα από τις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από την Τετάρτη ως την Παρασκευή. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.
Τη διενέργεια προκαταρκτικών συζητήσεων με τη Lamda Development, ΛΑΜΔΑ αλλά και με άλλους ομίλους, επιβεβαίωσε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πως στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος και σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2014, βρίσκεται σε συζητήσεις με όσους ελληνικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους που κατά την κρίση της διαθέτουν ποιοτικά ακίνητα, τα οποία συνάδουν με το επενδυτικό της προφίλ.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Αγροτικός Οίκος Σπύρου ΑΕΒΕ και η Γενική Συνέλευση της κατά 100% θυγατρικής της, Alchema Οργανικά Λιπάσματα – ΕΠΕ, αποφάσισαν τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.
Η συγχώνευση θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/1993 με ισολογισμό μετασχηματισμού την 31-12-2014.
Ειδήσεις για τα διεθνή
Πλήρη αναδιάρθρωση αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το εποπτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας. Οι αλλαγές επηρεάζουν κυρίως το κομμάτι του investment banking. Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή στη Φρανκφούρτη, η Deutsche Bank αρχίζει μία εκτεταμένη οργανωτική αναδιάρθρωση, με στόχο «να απλοποιήσει την περίπλοκη δομή του μάνατζμεντ», ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των πελατών, αλλά και των εποπτικών αρχών.
Σε «Β-» από καθεστώς «Επιλεκτικής Χρεοκοπίας» (Selective Default) προηγουμένως, αναβάθμισε ο Standard & Poor’s την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας, σε ξένο συνάλλαγμα. Παράλληλα, αναβάθμισε σε «Β-» από «CCC+» προηγουμένως, την ουκρανική αξιολόγηση, σε εγχώριο συνάλλαγμα. Οι προοπτικές και των δύο αξιολογήσεων διαμορφώθηκαν σε «σταθερές».
Πρόωρη χαρακτηρίζει κάθε συζήτηση για τυχόν επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβόντι. «Η επέκταση του προγράμματος είναι μία συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν απαιτηθεί ανάγκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, χαρακτηρίζοντας πρόωρη κάθε σχετική απόφαση.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Οκτωβρίου υποχώρησε χθες το πετρέλαιο, ενώ απώλειες σημείωσε και ο χρυσός, διορθώνοντας στη σκιά της ανόδου του δολαρίου. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,9%, στα 1.172,80 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 2,9%, κλείνοντας στα 45,89 δολάρια το βαρέλι.
Ειδική συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ, προκειμένου να αποτιμήσουν τις εξελίξεις γύρω από την τιμή του πετρελαίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν αναμένεται να λάβουν κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την αποκλιμάκωση των πιέσεων, παρά τις επίμονες πιέσεις της Βενεζουέλας, οι οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κατάρρευση κατά 50% της τιμής του πετρελαίου από το περασμένο καλοκαίρι.
Ποσοστό 13% που κατείχε στα Βρετανικά Ταχυδρομεία (Royal Mail) πούλησε, αντί του ποσού των 591,1 εκατ. λιρών, η βρετανική κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας έτσι την ιδιωτικοποίηση της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Υπολογίζεται ότι η πώληση της Royal Mail απέφερε στο βρετανικό δημόσιο συνολικά έσοδα ύψους 3,3 δισ. λιρών, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας.
Μειωμένα έσοδα για 14ο διαδοχικό τρίμηνο εμφάνισε η International Business Machines (IBM), σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015, τα έσοδα της εταιρείας υποχώρησαν κατά 14% καθώς διαμορφώθηκαν στα 19,28 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη της ΙΒΜ σημείωσαν επίσης, πτώση 14% καθώς ανήλθαν στα 3 δισ. δολάρια ή στα 3,01 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 19,64 δισ. δολαρίων και κέρδη 3,31 δολάρια ανά μετοχή.