Skip to main content

Το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει πως μιλά με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Για συμφωνία - ορόσημο που θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε επιστροφή ορισμένων Γλυπτών υπό το καθεστώς δανεισμού, κάνει λόγο η Telegraph.

Όπως μετέδωσε σήμερα ο βρετανικός Guardian, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε ότι βρίσκεται σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο να επιστραφούν στην Αθήνα ορισμένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ζητήσει την οριστική επιστροφή των Γλυπτών που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους, ενώ η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ του προέδρου του Μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή τους στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής.

Η Telegraph ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα θα ήταν μια συμφωνία δανείου, θα μπορούσε να συναφθεί σύντομα. Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι οι συζητήσεις ήταν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Το Βρετανικό Μουσείο, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται περίπου το ήμισυ της ζωφόρου μήκους 160 μέτρων που κοσμούσε τον Παρθενώνα, απέκλειε πάντα το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής για τα Γλυπτά, λέγοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα και η βρετανική νομοθεσία το εμπόδιζε από το να διαλύσει τη συλλογή του.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι δεν υπήρξαν περαιτέρω συζητήσεις με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά το αίτημά της για την επιστροφή των Γλυπτών ήταν σε εξέλιξη. «Δεν έχει υπάρξει νέα εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο. Η κυβέρνηση με επαγγελματισμό και απόλυτο σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους αυτού του θέματος θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε.

Τέλος, το Βρετανικό Μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες ενός μακροχρόνιου σχεδίου εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών, του περίφημου σχεδίου «Rosetta», στο πλαίσιο του οποίου θα ανακαινιστούν πολλές από τις αίθουσές του, ανάμεσά τους συγκαταλέγονται  και  οι αίθουσες που φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό.

Οι αίθουσες αυτές  θα ανακαινιστούν κατά προτεραιότητα βάσει του νέου σχεδίου, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει μια βολική στιγμή ώστε πραγματοποιηθεί ο δανεισμός κάποιων από τα αντικείμενα στην Ελλάδα, εάν επιτευχθεί συμφωνία.