Skip to main content

Χρυσό Λιοντάρι για τον Γιώργο Λάνθιμο στη Βενετία

Ο Έλληνας σκηνοθέτη του Κυνόδοντα φεύγει νικητής και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ.

Το αλλόκοτο σουρεάλ παραμύθι του Γιώργου Λάνθιμου, μια παραλλαγή του μύθου του Φρανκενστάιν (με μπόλικο σεξ) είχε συγκεντρώσει από νωρίς τις καλύτερες των κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας – ήταν με άλλα λόγια το φαβορί. Καμία λοιπόν έκπληξη για τη βράβευση αλλά μεγάλη, πολύ μεγάλη χαρά.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αμέσως εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) συγχαίρει θερμά τον Γιώργο Λάνθιμο, αλλά και τον από χρόνια στενό συνεργάτη του μοντέρ, Γιώργο Μαυροψαρίδη, για τη βράβευση της ταινίας «Poor Things» με τον Χρυσό Λέοντα του 80ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Το σημαντικό αυτό βραβείο τιμά τον Γιώργο Λάνθιμο προσωπικά∙ πιστοποιεί παράλληλα τη διεθνή απήχηση του συνολικού έργου του. Το ΕΚΚ αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά γιατί ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της νέας γενιάς των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών, οι οποίοι, με το ταλέντο και τις ανησυχίες τους, την ποιότητα και την εξωστρέφεια του έργου τους απέδειξαν εμπράκτως ότι ο ελληνικός κινηματογράφος και οι δημιουργοί του μπορούν να σταθούν ισότιμα στον διεθνή χάρτη της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής βιομηχανίας».

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας σκηνοθέτης φεύγει με Χρυσό Λιοντάρι από τη Βενετία.

O Peter Bradshaw, ο οποίος είναι επικεφαλής κριτικός κινηματογράφου στον Guardian από το 1999, έγραψε μεταξύ άλλων για το Poor Things ότι «ο Λάνθιμος μας έδειξε έναν κόσμο ασυνήθιστο, ψεύτικο, διαστρεβλωμένο», στο κέντρο του οποίου έβαλε την Emma Stone, πηγαίνοντάς με αυτόν τον τρόπο την καριέρα της «στο επόμενο επίπεδο». Αποθέωσε την Emma Stone, λέγοντας ότι ήταν εκπληκτική ως Bella Baxter, ένα πρωτόγονο, αθώο πλάσμα με ιδιαίτερα έντονες σεξουαλικές ανησυχίες.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Σκωτσέζου Alasdair Grey, που κυκλοφόρησε το 1992. Στην περιγραφή του βιβλίου διαβάζουμε το εξής: «Τοποθετημένο στη Γλασκώβη και τα περίχωρά της, στην Αλεξάνδρεια και στο Παρίσι της δεκαετίας του 1880, το βιβλίο περιγράφει τις ερωτικές ζωές δύο γιατρών και μιας γυναίκας που ένας από τους δύο έχει δημιουργήσει». Στο μυθιστόρημα μάλιστα, η χαρακτήρας Victoria Blessington αυτοκτονεί προκειμένου να απελευθερωθεί από τον κακοποιητικό άντρα της και ανασταίνεται ως Belle Baxter, μία «όμορφη, ερωτομανή που επιστρέφει στη ζωή με τη νοημοσύνη ενός μωρού».

Η ταινία βγαίνει στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024.