Skip to main content

Ντοκιμαντέρ για τις διαφημίσεις της μετασοσιαλιστικής περιόδου στη Ρουμανία

Η πειραματική ταινία απεικονίζει πώς μια χώρα που αναδύθηκε από τις στερήσεις της σοσιαλιστικής οικονομίας εισήχθη ξαφνικά στη σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα

Ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Ράντου Τζούντε, ετοιμάζει ντοκιμαντέρ με ευρήματα που συγκεντρώθηκαν από διαφημίσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη μετασοσιαλιστική περίοδο στη Ρουμανία.

Το ντοκιμαντέρ «Eight Postcards From Utopia», όπως αποκαλύπτει το Variety , μετατρέπει το φανταστικό και συχνά γελοίο μέσο των διαφημιστικών κλιπ σε οπτική για τις επιθυμίες, τις πεποιθήσεις, τις ελπίδες και τους φόβους μιας χώρας που βιώνει την ταραχώδη μετάβαση στον δημοκρατικό καπιταλισμό.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, είναι μια συνέχεια του θέματος με το οποίο ασχολούμαι, το πώς κατασκευάζονται οι εικόνες στον κόσμο, δήλωσε ο Ράντου Τζούντε στο Variety. «Η χρήση των εικόνων, ο τρόπος που κατασκευάζονται, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται» τόνισε.

Η πειραματική ταινία απεικονίζει πώς μια χώρα που αναδύθηκε από τις στερήσεις της σοσιαλιστικής οικονομίας εισήχθη ξαφνικά στη σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα, χρησιμοποιώντας διαφημίσεις μέσω των οποίων πωλούνται προϊόντα και απεικονίζεται ένας κόσμος φαντασίας εκπληρωμένων επιθυμιών.