Skip to main content

«Ο Λόρενς της Αραβίας» – Μεγάλες ταινίες, βράδια Δευτέρας στη Ριβιέρα

Απόψε στις 9, θα προβληθεί «Ο Λόρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν (1962, διάρκεια: 218 λεπτά)· ένα από τα αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης.

Ο κινηματογράφος Ριβιέρα των Εξαρχείων, εκτός από την αγαπημένη κινηματογραφική λέσχη «Midnight Express» τα βράδια της Παρασκευής, συνεχίζει και φέτος να φιλοξενεί την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα, ένα άτυπο αφιέρωμα σε κλασικά αριστουργήματα του κινηματογράφου με κοινό τους στοιχείο τη μεγάλη τους διάρκεια [Βαλτετσίου 36, Εξάρχεια].

«Το μεγάλο σινεμά επιστρέφει ξανά στις πραγματικές του διαστάσεις» είναι το μότο του φετινού προγράμματος, που θα διαρκέσει έως και τις 28 Αυγούστου· η μεγάλη διάρκεια των ταινιών που φιλοξενεί σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται και με το καλλιτεχνικό μέγεθος του εκάστοτε φιλμ.

Απόψε στις 9, θα προβληθεί «Ο Λόρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν (1962, διάρκεια: 218 λεπτά)· ένα από τα αριστουργήματα της Έβδομης Τέχνης.

Το θρυλικό ιστορικό δράμα ξετυλίγει τη ζωή του Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, του αξιωματικού που οδήγησε τα βρετανικά στρατεύματα σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπόδειγμα επικού σινεμά και μεγέθους που καμία ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να «αντιγράψει» σήμερα, το φιλμ προτάθηκε για δέκα Όσκαρ και τιμήθηκε με επτά, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Πήτερ Ο’ Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Άλεκ Γκίννες, Άντονι Κουίν, Τζακ Χώκινς, Χοσέ Φερρέρ, Κλοντ Ρέινς και Άντονι Κουέιλ. Το American Film Institute κατατάσσει το φιλμ μέσα στα δέκα καλύτερα στην κινηματογραφική ιστορία, ενώ το 1991 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ.