Ειδήσεις, που δε μπόρεσε να δημοσιεύσει συγκέντρωσε και μοιράζεται στο βιβλίο του, με τίτλο «Τα Αδημοσίευτα» (εκδόσεις Memento), ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Χασαπόπουλος.
Πρόκειται για μια καταγραφή γεγονότων, συναντήσεων και συνομιλιών που δεν μεταδόθηκαν όταν συνέβησαν και δεν καταγράφηκαν στη δημόσια σφαίρα, παρότι διαμόρφωσαν την πολιτική και διπλωματική πραγματικότητα της χώρας.
Το βιβλίο προλογίζουν ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και ο Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Οι προλογισμοί τοποθετούν το υλικό στο θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον της περιόδου που καταγράφεται, επισημαίνοντας το εύρος των γεγονότων που παρουσιάζονται.

Η αφήγηση διατρέχει πεδία εξουσίας, διπλωματίας και δημόσιας πολιτικής, φωτίζοντας όσα δεν καταγράφηκαν στο προσκήνιο: απόρρητες συνομιλίες, διαπραγματεύσεις, κρίσιμες ισορροπίες και στιγμές όπου η δημόσια ενημέρωση δεν ταυτίστηκε με τον χρόνο του γεγονότος. Σε αντίθεση με την αναμετάδοση ειδήσεων, «Τα Αδημοσίευτα» δεν επιδιώκουν κρίση εκ των υστέρων, αλλά προσφέρουν την πρώτη στιγμή της πληροφορίας, πριν αποκτήσει την επίσημη μορφή της.
Ο συγγραφέας συγκεντρώνει όσα δεν μπορούσαν να προβληθούν ή να δημοσιοποιηθούν τη στιγμή που διαδραματίζονταν, συνθέτοντας ένα ενιαίο αφήγημα για τους μη ορατούς μηχανισμούς της ενημέρωσης, τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν αποφάσεις και τις παράλληλες διαδρομές των γεγονότων στην Ελλάδα και το διεθνές περιβάλλον.
Παρουσίαση στο Δημαρχείο Αμαρουσίου
Η έκδοση θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026, στις 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου [Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μόσχα Δημήτριου, 15124 Μαρούσι].
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας
Γιώργος Δημητρομανωλάκης, mononews.gr
Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Κώστας Μπακογιάννης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων
Νικόλας Φαραντούρης, Ευρωβουλευτής
Χριστιάννα Αλεξανδρή, Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών
Θα συντονίζει ο Άκης Μεταλληνός, Σύμβουλος Επικοινωνίας.
Η έκδοση
Έλεγαν οι παλαιοί ότι κανένας δημοσιογράφος δεν απολύεται για είδηση που δεν έγραψε. Ήταν μια φράση που άκουσα πρώτη φορά όταν άρχισα να εργάζομαι στο Βήμα και μου έμεινε καρφωμένη στο μυαλό. Δεν ήταν εύκολο πάντα να δημοσιεύσεις τις ειδήσεις που έγραψες. Ο πρώτος βασικός λόγος ήταν ότι μπορεί να μην άρεσε η είδηση στον αρχισυντάκτη και ο δεύτερος ότι μπορεί να πέρασε η δημοσιότητά της, μέχρι να δημοσιευθεί. Αλλά υπήρχαν κι άλλοι -γνωστοί ή άγνωστοι σε μένα- λόγοι που δε δημοσιεύθηκαν ειδήσεις μου. Η δεύτερη φράση που μου καρφώθηκε στο μυαλό ήταν αυτή που μας έλεγε συνεχώς ο αείμνηστος διευθυντής της εφημερίδας, Χάρης Μπουσμπουρέλης, ότι οι δημοσιογράφοι που έγιναν πλούσιοι έγιναν για ειδήσεις που δεν έγραψαν. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι αναφερόταν στην απόκρυψη γεγονότων προς όφελος κάποιων ή προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, μέσα από ένα είδος «εκβιασμού». Τις ειδήσεις, λοιπόν, που δε μπόρεσα να δημοσιεύσω ή να μεταδώσω από την τηλεόραση τις συγκέντρωσα, τις αξιολόγησα και τις ενέταξα σε αυτό το βιβλίο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο συγγραφέας
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο «Βήμα» και στην κρατική τηλεόραση. Ο Νίκος Χασαπόπουλος είδε από πολύ νωρίς κείμενό του να δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθερία» και να αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου, γεγονός που καθόρισε την πορεία του στη δημοσιογραφία. Έκτοτε, παραμένει σταθερά στο πεδίο της πολιτικής ενημέρωσης, καταγράφοντας γεγονότα και συνομιλίες που διαμορφώνουν το δημόσιο πεδίο πριν λάβουν επίσημη μορφή.
Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.













