Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998, στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά

Στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ανήκει  η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο Έλληνας ποιητής, το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό.

Η ημέρα της εαρινής ισημερίας

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό  πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998, στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, είπε ότι η πρώτη μέρα της Άνοιξης είναι η κατάλληλη για τη γιορτή της Ποίησης. Και ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου η ημέρα να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης. Να και το σκεπτικό της απόφασης:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”»…

«Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση»

Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη Φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Διάφανα Κρίνα – Έγινε Η Απώλεια Συνήθεια Μας
℗ 1996 Wipe Out! Records
Στίχοι: Παντελής Ροδοστόγλου
Μουσική: Διάφανα Κρίνα

Γλείφω το οξύ απ’ τις ρωγμές των χειλιών σου
και προσπαθώ να σου απαλύνω τον πόνο.
Τα χρόνια που περάσανε μ’ αφήσανε μόνο
να ψάχνω την πνοή μου στον νεκρό εαυτό σου.

Ζητάω βοήθεια από ανήμπορα χέρια
που ριγούν στην αγάπη και τον τρόμο.
Πήρες λάθος τον δικό μου δρόμο
και ψάχνεις το φως μου σε σβησμένα αστέρια.

Η απουσία σου μ’ εξουθενώνει
και δεν μπορώ να συνηθίσω.
Νιώθω να προχωράω μπροστά
μα πάντα φτάνω πίσω.
Κι αυτή η αλήθεια με σκοτώνει.

Σβήνω τα ίχνη από τα ψέματά μας
παραπατάω στη σιωπή.
Έγινε η απώλεια συνήθειά μας
κι ο έρωτας μια άρρωστη κραυγή.

Εκδηλώσεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 

Εκδηλώσεις, ποιητικός περίπατος, Βιβλιοβούλιο και …έφοδος στο διαδίκτυο στη μνήμη των πρώην προέδρων της Βασίλη Βασιλικού και Κώστα Στεργιόπουλου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ 
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. καλούμε τα μέλη μας στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου σε μια συλλογική ανάγνωση. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού , ο οποίος και συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της Ημέρας Ποίησης προωθώντας την πρόταση της Εαρινής Ισημερίας ως Πρέσβης στην UNESCO. Όποιος/α επιθυμεί θα μπορεί να διαβάσει ένα ποίημα δικό του/της ή άλλου/ης Τα κείμενα που θα αναγνωστούν θα αποτελέσουν ένα e-book που θα κυκλοφορήσει στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας.

ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ  
Το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 12.30 μ.μ. διοργανώνεται ποιητικός περίπατος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ και του ΚΥΚΛΟΥ ΠΟΙΗΤΩΝ, με τη σύμπραξη του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό τον κοινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης από τα δύο σωματεία. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ. από την επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (απέναντι από τη Βουλή) και θα καταλήξει στην Ομόνοια (συνεχίζοντας στο αριστερό πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου). Στάση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοραή, όπου θα μας συνοδεύσει μουσικά το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

Όποιοι/ες συμμετάσχουν χρειάζεται να έχουν μαζί τους, τυπωμένα σε έγχρωμο χαρτί, ποιήματα δικά τους ή άλλων, τα οποία θα μοιράσουν στους περαστικούς και στα καταστήματα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Καλούμε όλες/ους, μέλη και φίλες/ους της Εταιρείας, να γιορτάσουμε την Ημέρα Ποίησης και στο διαδίκτυο, πλημμυρίζοντας τα κοινωνικά δίκτυα με ποιήματα! Χρησιμοποιείστε το facebook, το instagram, το twitter, το tik tok για να ανεβάσετε ένα ποίημα ή μερικούς στίχους που αγαπάτε! Όποιος/α επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό περίγραμμα/λογότυπο της Εταιρείας Συγγραφέων, το οποίο μαζί με Οδηγίες εφαρμογής του του μπορείτε να βρείτε αναρτημένα στην Ιστοσελίδα της Εταιρείας, στο : https://www.authors.gr/poiisi_sta_koinwnika_diktya-article-1883.html?category_id=39 

ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – Βιβλιοβούλιο – Σάββατο 16 Μαρτίου στις 17:00 , Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 19:00
Τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στην Ημέρα Ποίησης και την Εταιρεία Συγγραφέων θα μεταδοθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 17:00 και την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 19:00 από τη συχνότητα του Καναλιού της Βουλής. Καλεσμένοι του Μανόλη Πιμπλή είναι ο πρώην πρόεδρος της Ε.Σ. Αλέξης Σ. Ζήρας, ο οποίος ήταν Αντιπρόεδρος της Εταιρείας στον πρώτο εορτασμό της Ημέρας Ποίησης στην Ελλάδα το 1998 και η νυν αντιπρόεδρος της Ε.Σ. `Ερη Σταυροπούλου. Η Εταιρεία τιμά τη μνήμη των Προέδρων της Κώστα Στεργιόπουλου και Βασίλη Βασιλικού…

Ο Κώστας Στεργιόπουλος ήταν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων όταν καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

Η Εταιρεία παρουσίασε την Τετάρτη 13 Μαρτίου μας 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής (Σύλλογος Οι φίλοι της Μουσικής) τα Ημερολόγιά του, σε μια εκδήλωση με τίτλο: «Όσο πιο βαθιά προχωρούμε στον εαυτό μας…»

Η Εταιρεία Συγγραφέων και η Ελληνική Εταιρεία Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας (Ε.Ε.Γ.Σ.Γ.), τιμώντας τη μνήμη του Κώστα Στεργιόπουλου (1926-2016) –σημαίνοντος ακαδημαϊκού δασκάλου, μελετητή και ποιητή, που διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Ε.Ε.Γ.Σ.Γ.– παρουσίασε, στο Μέγαρο Μουσικής (ΣΦΜ), τα Ημερολόγιά του (1943-2014), με τίτλο Ex Nihilo…Από τα σημειωματάρια μιας ζωής (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών).
Στην εκδήλωση μίλησαν οι : Αλέξης Ζήρας, πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος της Ε.Ε.Γ.Σ.Γ. Έρη Σταυροπούλου, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και πρώην Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Ε.Γ.Σ.Γ. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Αντιγόνη Βλαβιανού, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Γ.Σ.Γ. και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Χαιρετισμοί: Διευθυντής του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών Γιώργος Μαρίνος, Εύα Στεργιοπούλου, Άννα Αφεντουλίδου, Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων και μέλος της Ε.Ε.Γ.Σ.Γ.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Η αρχική έμπνευση εορτασμού στην Ελλάδα μίας «Ημέρας για την Ποίηση» ανήκει στον ποιητή και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Μιχάλη Μήτρα, ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της Ημέρας ποίησης και στην Ελλάδα, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτόν.

Το Δ.Σ. υπό την Προεδρία του Κώστα Στεργιόπουλου ψήφισε ομοφώνως την πρόταση του Μ. Μήτρα όπως και την εισήγηση της ποιήτριας και μέλους του Δ.Σ. Λύντιας Στεφάνου να καθιερωθεί ως Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, με το εξής -προφητικό όπως το διαβάζουμε σήμερα- σκεπτικό:

«Καθιερώνοντας την Ημέρα της Ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων ξεκινάει μια προσπάθεια που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποδώσει.[…] Η Εαρινή Ισημερία, αρχή ζωής και σημείο σταθερό στην επανάληψή του: υπόμνηση του μόνιμου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο, μας φέρνει να αναλογιστούμε τα παντοτινά και τα πρώτα πράγματα, την αρχή της ποίησης στα πρώτα σκιρτήματα της ομαδικής συνείδησης, στις πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων και την πορεία της ποίησης μέσα στον χρόνο.[…] Το θέμα της ταυτότητας και της ετερότητας, που συζητάμε εξαντλητικά, είναι πολύ πιθανό ότι θα λάβει διαστάσεις απρόσμενες στον 21ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα θα προχωρεί η «πολιτισμική παγκοσμιοποίηση» σαν συναίρεση στη χαμηλότερη βάση, που είναι τα πολυπλόκαμα προϊόντα της υποκουλτούρας.[…] Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί. Η καθιέρωση της Ημέρας Ποίησης είναι ένα πρώτο βήμα.[…] Με την καθιέρωση της Ημέρας της Ποίησης επιδιώκουμε να περάσουμε στην επόμενη χιλιετία το μήνυμα ότι η «Ποίηση είναι για Πάντα». Για όλους τους καιρούς. Το μήνυμα αυτό μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τους ποιητές της ελληνικής γλώσσας. Οι ποιητές της αρχαιότερης λογοτεχνικής γλώσσας της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιδιώξουν, στην αυγή του 21ου αιώνα, την καθιέρωση της Εαρινής Ισημερίας ως Ημέρας Ποίησης σ’ ολόκληρο αυτό τον χώρο όπου, κατά κύριο λόγο, παίζεται σήμερα για να κερδηθεί ή να χαθεί το στοίχημα ενός ολόκληρου πολιτισμού απέναντι στην εκβαρβάρωση.» Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 1998 και ετοιμάστηκε με «ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά. Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, το παλιό ταχυδρομείο στην πλατεία Κοτζιά ήταν γεμάτο, δεν έπεφτε βελόνα. Όσοι αγαπούσαν την ποίηση ήταν εκεί» θυμόταν η Λύντια Στεφάνου αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και μετέπειτα Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, μετέφερε την πρόταση στην UNESCO και στην 30η Γενική Διάσκεψή της η 21η Μαρτίου υπερψηφίστηκε ως Παγκόσμια πλέον Ημέρα Ποίησης (15-11-1999) με εισήγηση μάλιστα ο πρώτος διεθνής εορτασμός του Millenium να γίνει στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στους Δελφούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας της UNESCO για το αν ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και η επιλογή της 21η Μαρτίου είχαν κοινή αποδοχή σε «διαφορετικές γεωπολιτισμικές περιοχές του κόσμου» -καθώς υπήρχε και μια επιφύλαξη διότι η 21η Μαρτίου ήταν ήδη θεσμοθετημένη Ημέρα κατά του Ρατσισμού- η Εταιρεία Συγγραφέων, από την πλευρά της, προέβη σε μια σειρά ενεργειών έτσι ώστε η απόφαση να είναι τελικά θετική.

Ο Πρόεδρός της Κώστας Στεργιόπουλος έστειλε σχετική επιστολή, εκφράζοντας την αγωνία του για την τελική έκβαση της απόφασης (08-11-1999) λίγες μέρες πριν την τελική ψηφοφορία τόσο προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO όσο και προς το Γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού στην Αθήνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε ήδη από το 1998 την Εαρινή Ισημερία ως Ημέρα Ποίησης. Στις 21 Μαρτίου 1998 γιορτάσαμε την πρώτη Ημέρα Ποίησης με πολλαπλές εκδηλώσεις. Ακολούθησε με περισσότερες ακόμη εκδηλώσεις, η δεύτερη Ημέρα Ποίησης κατά την Εαρινή Ισημερία 1999. Η Εταιρεία Συγγραφέων έχει ήδη προτείνει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων (E.W.C.) την καθιέρωση της Εαρινής Ισημερίας ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Ποίησης.[…] Από τα έγγραφα της UNESCO προκύπτει ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση -μόνο γνωμάτευση της αρμόδιας Διεύθυνσης και διορισμός Συντονιστή για το θέμα- και ότι η 21η Μαρτίου είναι ήδη και η Ημέρα για την Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων. Οπότε γίνονται σκέψεις για άλλες μέρες, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, που θα αλλοίωναν το νόημα, αφού θα κατέστρεφαν τον συμβολισμό της επιλογής. Αν θέλουμε να πετύχουμε μια πραγματική κινητοποίηση, πρέπει τα σύμβολα να αντιστοιχούν με κάποια πράγματα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο αντίκρυσμα είναι εκ προοιμίου νεκρά. Εξάλλου, κατά τα ίδια έγγραφα, υπάρχει πρόταση για την καθιέρωση δεύτερης Ημέρας Ποίησης για το Νότιο Ημισφαίριο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει τελικά. Γι’ αυτό προτείνουμε: Να ενισχύσει και το Υπουργείο Πολιτισμού με κάθε τρόπο την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Εταιρεία Συγγραφέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Να αντιπροτείνει στην UNESCO την ενίσχυση του προγράμματος που ήδη υπάρχει κι εφαρμόζεται στην Ελλάδα […] Να κοινοποιήσει το σκεπτικό της Εταιρείας Συγγραφέων (επισυνάπτεται μεταφρασμένη η Εισήγηση του 1998) στα αρμόδια όργανα, ώστε να μη δημιουργούνται παρανοήσεις και παρερμηνείες.[…]»

Ευτυχώς η έκβαση ήταν θετική και η πρόταση έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία.
Το όραμα έγινε πραγματικότητα και το σύνθημα Η Ποίηση είναι για Πάντα : για όλους τους καιρούς ακούγεται στις 21 Μαρτίου κάθε έτους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

21 Μαρτίου

Παρέμβαση: Αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Η Παρέμβαση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, ώρα 6.30 μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, με ένα αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα (φέτος τιμώνται τα 200 χρόνια από το θάνατό του) και με ελεύθερες αναγνώσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης και το Συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με ανάγνωση ποιήματος, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail: [email protected]

Περιοδικό «Ποιητική» και Εκδόσεις Πατάκη: Αφιέρωμα στη Μαρία Λαϊνά

Το περιοδικό «ΠΟΙΗΤΙΚΗ» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα) σε μια βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Λαϊνά (1947-2023). Ποιήματά της θα διαβάσουν οι ποιητές: Χάρης Βλαβιανός, Μαίρη Γιώση, Γιάννης Δούκας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μάνια Μεζίτη, Αργύρης Παλούκας, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Όλγα Παπακώστα, Αντώνης Φωστιέρης και Δήμητρα Χριστοδούλου.

Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος: Βραδιά ποίησης

Βραδιά ποίησης διοργανώνεται στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 7.30′ μ.μ. επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Αναλυτικά, η ανακοίνωση – πρόσκληση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος είναι η παρακάτω (σ.σ.: Η ανακοίνωση εκδόθηκε και παρουσιάζεται σε πολυτονικό σύστημα):

«Ἐλᾶτε τὸ βράδυ τῆς 21ης Μαρτίου 2024, ἡμέρα Πέμπτη, στὶς 7:30 μ.μ., νὰ ὑποδεχθοῦμε τὴν Ἄνοιξη διαβάζοντας τὰ ποιήματα ποὺ ἀγαπᾶμε, δικά μας ἢ ἄλλων ποιητῶν. Τόπος συναντήσεως τὸ σπίτι τοῦ Τάκη Σινόπουλου στὴν ὁδὸ Τάκη Σινόπουλου ἀριθμὸς 22, (δεύτερη παράλληλη τῆς ὁδοῦ Ἁγίας Ἀναστασίας), στὸν Περισσό».

Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων: Ποιητική εκδήλωση

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Άνοιξης διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και η Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., σε συνεργασία με την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων, την Ε.Λ.Β.Ε. και τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 19.00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, (Ρούσβελτ 59).

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα: «1974-2024: Πενήντα χρόνια ιστορίας και προσφοράς της παιδικής Λογοτεχνίας», θα κάνει ο κ. Γεώργιος Δ.Καψάλης, Ομότιμος καθηγητής, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων ο κ. Ιωάννης Μαρονίτης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. κ. Ελευθέριος Μουφτόγλου.

Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., του Θεατρικού Εργαστηρίου «Φαέθων» Ανατολικής Ρωμυλίας Λάρισας, καθώς και από εκπαιδευτικούς και μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας, το 5ο Λύκειο Λάρισας και το 45ο Δημοτικό Σχολείο Σ.Κ. Λάρισας. Θα συμμετέχουν σχήματα κλασικής μουσικής, τραγουδιού a cappella, καθώς και η χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας, με μουσικό την κ. Μάγδα Ζαχαρίου.

Επίσης, θα εκτεθούν έργα του εξαίρετου ζωγράφου κ. Δημήτρη Κυριάκου. Η εκδήλωση θα κλείσει με χορούς από το παιδικό τμήμα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «ο Κατσαντώνης», με χοροδιδάσκαλο τον κ. Δημήτρη Σαμουρέλη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχουν η Πρόεδρος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. κ. Δήμητρα Μπαρδάνη και η Γενική γραμματέας κ. Βασιλική Καρατάσιου -Τσιώλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

22 Μαρτίου

Εταιρεία Συγγραφέων: Συλλογική ανάγνωση ποιημάτων στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού

Ο Βασίλης Βασιλικός συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της Ημέρας Ποίησης προωθώντας την πρόταση της Εαρινής Ισημερίας ως Πρέσβης στην UNESCO. Φέτος η Εταιρεία αφιερώνει τον εορτασμό της Ημέρας Ποίησης στη μνήμη του, έτσι την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. Γι’ αυτό το λόγο καλεί τα μέλη της στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου σε μια συλλογική ανάγνωση. Όποιος/α επιθυμεί θα μπορεί να διαβάσει ένα ποίημα δικό του/της ή άλλου/ης με άξονα τη φετινή θεματική: ζώντας φυσικά, ζώντας αρμονικά με τη φύση και τους άλλους…

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο email της Γ.Γ. Άννας Αφεντουλίδου [email protected] . Τα κείμενα που θα συγκεντρωθούν θα αποτελέσουν ένα e-book που θα κυκλοφορήσει στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Συγγραφέων.

Εκδόσεις Κίχλη: Εκδηλώσεις σε τέσσερις ενότητες

Οι εκδόσεις Κίχλη γιορτάζουν την Ημέρα της Ποίησης με αναγνώσεις ποιημάτων, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πολλούς συμμετέχοντες και εκπτώσεις στα ποιητικά βιβλία της Κίχλης, οι οποίες θα ισχύσουν μόνο για την ημέρα της εκδήλωσης και για δια ζώσης αγορές. Η εκδήλωση θα οργανωθεί σε τέσσερις ενότητες. Θα διαβαστούν ποιήματα μεταπολεμικών ποιητών, μεταφρασμένα ποιήματα, ποιήματα νεοτέρων ποιητών καθώς και ποιήματα που εσείς θα επιλέξετε.* Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Κρέων Κανακάρης. Σας περιμένουμε στον χώρο της Κίχλης, Αριστοτέλους 39! * Παρακαλούμε, στείλτε μας τα προς ανάγνωση ποιήματα και το ονοματεπώνυμό σας έως 19-3-2024 στο [email protected]

23 Μαρτίου

Εταιρεία Συγγραφέων: Διοργάνωση ποιητικού περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας

Το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 12.30 μ.μ. θα διοργανωθεί ποιητικός περίπατος ο οποίος θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ. από την επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (απέναντι από την Βουλή) και συνεχίζοντας από το δεξί πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου θα καταλήξει στην Ομόνοια. Όσοι/ες συμμετάσχουν θα έχουν μαζί τους, τυπωμένα σε έγχρωμο χαρτί, ποιήματα δικά τους ή άλλων που θα μοιραστούν στους περαστικούς και στα καταστήματα.

Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος, οι εκδόσεις Συρτάρι και οι εκδόσεις Γράφημα σάς προσκαλούν σε ημερίδα.

Ο Φιλολογικός Όμιλος Ελλάδος και οι εκδόσεις Συρτάρι σάς προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα «Η ποίηση ως τέχνη και ως έκφραση. Βίοι παράλληλοι ή αντίθετοι;».

Στο θέμα της ημερίδας επιχειρείται όπως εξεταστούν τα όρια της υποκειμενικής έκφρασης έναντι των ορίων τής αντικειμενικής μορφοποίησης του λόγου σε τέχνη. Ο Φιλολογικός Όμιλος υποστηρίζει πως η υποκειμενική έκφραση, η οποία και ορίζει τα πλαίσια του λόγου, δεν υπόκειται στον αντικειμενικό προσδιορισμό τού όρου «τέχνη». Πιστεύει πως για να μετατραπεί η υποκειμενική έκφραση σε ποιητική τέχνη (και ευρύτερα λογοτεχνία), οφείλει ο δημιουργός να καταργήσει τη συναισθηματική και αισθητική ερμηνεία τής βιωμένης εμπειρίας τού εξωτερικού κόσμου και να την κατασκευάσει με όρους επιστημονικής προσέγγισης του λόγου. Με άλλα λόγια, για να δημιουργηθεί το ποίημα, δεν απαιτείται έμπνευση ή αυθόρμητη έκφραση, αλλά συγκροτημένη συνειδησιακή κατασκευή με όρους κοινωνιολογικής, ψυχαναλυτικής, ιστορικής, φιλολογικής και φιλοσοφικής, επεξεργασίας των όρων αναπαραγωγής τής πραγματικότητας, των όρων βίωσης τής εμπειρίας. Η εμπειρία δεν είναι του «εδώ και τώρα», αλλά τού καθολικού χωροχρονικού πλαισίου αναφοράς με μεταβολές ως προς τη μορφική μεταφορά των δεδομένων στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Στην εν λόγω προβληματική θα τοποθετηθούν οι ομιλητές/τριες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Ακαδημίας και Γεωργίου Γενναδίου 8, στον 7ο όροφο.

Ομιλητές οι: Αντώνης Ε. Χαριστός, Κωνσταντίνος Λίχνος, Χρήστος Μιάμης, Μάνια Μεζίτη, Αγγελική Πεχλιβάνη, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Σόνια Ζαχαράτου, Νιόβη Ιωάννου, Άννα Βασιάδη, Άννα Γρίβα, Γιάννης Ζαραμπούκας.

Athens Poetry Walk: Ψηφιακή εφαρμογή που ενώνει ποιητικά την Αθήνα

Η ψηφιακή εφαρμογή Athens Poetry Walk είναι «ανοιχτή» όλο το χρόνο, αλλά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποκτά και πάλι ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας επιτρέπει να ενωθούμε ποιητικά με την πρωτεύουσα.

Είναι η μοναδική ψηφιακή εφαρμογή που ενώνει όλα τα τοπόσημα ποιητικού ενδιαφέροντος της Αθήνας, ενώ έχει περισσότερες από 50 απαγγελίες ποιημάτων και αλληλεπιδραστικό χάρτη με παιχνιδοποίηση.