Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Νέος αγαπημένος ήρωας με φουντωτή ουρά

Ο Έκτορας Φοξ φορά το παπιγιόν του και κυκλοφορεί στις εκδόσεις Διόπτρα

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

2 Απριλίου· Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η σημερινή! Λέξεις, εικόνες, χρώματα συνθέτουν κόσμους που ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες βιβλίων, που ξεφυλλίζουν, μικρά, χεράκια παιδικά. Μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες και γιαγιάδες, θείες και θείοι αγαπημένοι δίνουν φωνή σε ήρωες μυθικούς, σε χαριτωμένα ζώα, σε μάγισσες και τρομακτικά τέρατα που πρέπει να νικηθούν. Και κάπως έτσι, οι μικροί αναγνώστες γνωρίζουν το βιβλίο. Αργότερα, συλλαβιστά στην αρχή, θα συνεχίσουν μόνοι σε έναν δρόμο που πάντα θα τους οδηγεί σε κόσμους νέους -σε διαδρομές που ξεκινούν από τα κλασσικά αριστουργήματα και φτάνουν μέχρι τα σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα· οι ενδιάμεσοι σταθμοί αμέτρητοι…

Εστιάζοντας στο παιδικό βιβλίο που σήμερα γιορτάζουμε, το βλέμμα μας τραβά μια καλοντυμένη αλεπού· φορά κόκκινη ζακέτα, παντελόνι πράσινο, πουκάμισο με λευκές και γαλάζιες ρίγες και ένα υπέροχο… τόσο υπέροχο μπλε παπιγιόν με λευκά πουά. Είναι ο Έκτορας Φοξ· δημιουργός του η Astrid Sheckels που γράφει τις ιστορίες του μα και τις εικονογραφεί -και δεν ξέρεις τι είναι πιο παραμυθένιο…οι λέξεις της ή οι ζωγραφιές της. Μαζί με τον Έκτορα Φοξ, πάντα οι φίλοι του· η νυφίτσα Λούσι, το κουνάβι Μο, το τρωκτικό Τσάρλι και ο κούνελος Τζέρεμι. Το Λιβάδι, ο Λόφος της Κουκουβάγιας, ο Πέτρινος Πύργος, το Δασύλλιο με τα Πεύκα, το Ποταμάκι με τις Πέτρες, ο Καταρράκτης, ο Σκοτεινός Δρυμός, το Αρχαίο Δέντρο, ο Απαγορευμένος Βάλτος και το Νησί του Εμπενίζερ σχηματίζουν τον Χάρτη του κόσμου του Έκτορα.

Στα ελληνικά, κυκλοφορούν τέσσερις ιστορίες του Έκτορα Φοξ από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

Στην ιστορία «Ο Έκτορας Φοξ και η αναζήτηση του γίγαντα», φήμες κυκλοφορούσαν πως ένα τεράστιο, μυστηριώδες πλάσμα ζούσε στον Απαγορευμένο Βάλτο, βόρεια από τον Σκοτεινό Δρυμό. Μήπως ήταν κάποιος γίγαντας; O Έκτορας Φοξ κι οι αξιαγάπητοι φίλοι του στο δάσος, πάντα έτοιμοι για περιπέτειες, αφήνουν στην άκρη τα βιβλία τους με τα παραμύθια και ξεκινούν με θάρρος την αναζήτηση. Θέλουν ν’ ανακαλύψουν αν οι γίγαντες των παραμυθιών υπάρχουν στ’ αλήθεια.

«Ο Έκτορας Φοξ και το μαύρο φτερό» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς.

Όταν αρχίζουν να μαζεύονται «απειλητικά πουλιά» στον ουρανό, τρία τρομοκρατημένα ποντίκια αναρωτιούνται: Μήπως έχει έρθει η ώρα για την τρομακτική Εκδίκηση του Κορακιού; Απαντώντας σε μια έκκληση για βοήθεια, ο Έκτορας Φοξ κι οι φίλοι του σπεύδουν μέσα από το Πράσινο Δάσος για να ζήσουν μια περιπέτεια που περιλαμβάνει ένα μυστηριώδες μαύρο φτερό, έναν παμπάλαιο πέτρινο πύργο, την απειλή ενός θυμωμένου κορακιού… και ίσως κάποιον κίνδυνο.

«Ο Έκτορας Φοξ και η τολμηρή πτήση» είναι η τρίτη ιστορία. «Ένα, δύο, τρία… φύγαμε!» φώναξαν. Και τότε η ιπτάμενη μηχανή με τον Τσάρλι απογειώθηκε.

Ο Έκτορας Φοξ και οι φίλοι του καταλαβαίνουν πως πρέπει να δουλέψουν ως ομάδα, αν θέλουν να φτιάξουν μια ιπτάμενη μηχανή και να πετάξουν ψηλά, σαν τα πουλιά.

Η Astrid Sheckels δεν μπορεί να θυμηθεί μια εποχή που δεν έλεγε ή δεν εικονογραφούσε ιστορίες, ειδικά αυτές που αφορούσαν φανταστικά ζώα. Γεννημένη στη δυτική Μασαχουσέτη και μεγαλωμένη σε μια καλλιτεχνική οικογένεια, πέρασε τα παιδικά της χρόνια παίζοντας στη φύση, χρησιμοποιώντας τη φαντασία της και ζωγραφίζοντας. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Greenfield Community College και τώρα εργάζεται ως εικονογράφος.