Skip to main content

Βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας: Για πρώτη φορά απονεμήθηκε εξ ημισείας

Το φετινό βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην 68χρονη Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ για το βιβλίο της «Demon Copperhead» και στον 50χρονο Αργεντινό, μεγαλωμένο στη Σουηδία, Ερνάν Ντίαζ για το βιβλίο του «Trust» (στα ελληνικά «Παρακαταθήκη», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Κάλλιας Παπαδάκη).

Το «Demon Copperhead» της Κινγκσόλβερ αποτελεί τη σύγχρονη αναδιατύπωση του κλασικού έργου του Ντίκενς «David Copperfield», με αφηγητή ένα αγόρι από τα Απαλάχια, του οποίου η σοφή, ακλόνητη φωνή αφηγείται τις συναντήσεις του με τη φτώχεια, τον εθισμό, τις θεσμικές αποτυχίες και την ηθική κατάρρευση.

To «Trust» του Ερνάν Ντίαζ είναι μια ιστορία για τον πλούτο και την απάτη που διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920, σε μια παλιά Αμερική, και εξερευνά την οικογένεια, τον πλούτο και τη φιλοδοξία μέσα από συνδεδεμένες αφηγήσεις που αποδίδονται με διαφορετικά λογοτεχνικά στυλ, μια σύνθετη προσέγγιση της αγάπης και της εξουσίας σε μια χώρα όπου ο καπιταλισμός βασιλεύει.

Το μυθιστόρημα του Ντίαζ πρόκειται να διασκευαστεί σε μίνι σειρά από το κανάλι ΗΒΟ σε παραγωγή της Κέιτ Γουίνσλετ, η οποία και θα πρωταγωνιστεί.

Είναι η πρώτη φορά που τα Πούλιτζερ βραβεύουν δύο βιβλία μυθοπλασίας την ίδια χρονιά στην 105χρονη ιστορία της κατηγορίας. Οι αρμόδιοι έχουν αρνηθεί να αναδείξουν νικητή μυθοπλασίας αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη το 2012.

Το «Trust» κέρδισε επίσης το βραβείο Kirkus για τη μυθοπλασία, ήταν στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker και αναδείχθηκε από τους New York Times και την Washington Post ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Το μυθιστόρημα της Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ επιλέχθηκε από την Όπρα Γουίνφρεϊ το περασμένο φθινόπωρο για τη λέσχη βιβλίων της.

Το «Demon Copperhead» είναι μία σύγχρονη προσέγγιση του «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», του κλασικού και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικού, έργου του Καρόλου Ντίκενς. Ο ήρωας είναι ένα κοκκινομάλλικο αγόρι από τα Απαλάχια, παιδί μίας έφηβης ανύπαντρης μητέρας, η οποία κάνει χρήση ναρκωτικών και ζει σε ένα τροχόσπιτο στην κομητεία Λι της Βιρτζίνια.

Ακόμη και σε αυτή την υποβαθισμένη γειτονιά, μάνα και γιος ξεχωρίζουν καθώς είναι άποροι. Στο βιβλίο εντοπίζονται όλα τα βασικά στοιχεία της αφήγησης του Ντίκενς, προσαρμοσμένα στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης Αμερικής.