Skip to main content

«Πρόσωπα που αντιστέκονται στο χρόνο»

Αστικός Βίος

Η Gallery Art Prisma παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Βασίλη Κοκκώνη «Πρόσωπα που αντιστέκονται στο χρόνο», ζωγράφου, ποιητή, δημοσιογράφου με βαθύ προβληματισμό για τον σύγχρονο άνθρωπο

Μια εικαστική ενότητα που εστιάζει στα πρόσωπα της ανθρωπιάς, όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη, η οποία συνεχίζει:

«Ο κόσμος αλλάζει. Χάνονται οι σταθερές της καθημερινότητας και οι αξίες του ανθρωπισμού, επιταχύνονται οι ρυθμοί διαβίωσης μέσα στην εναγώνια αναζήτηση των αναγκαίων πόρων επιβίωσης.

Διαλύονται οι δεσμοί της ζωής, μέσω της εικονικής, ανέπαφης επικοινωνίας στην ευέλικτη τηλεργασία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέσεις αποξενωτικές από τον Άλλο, το γείτονα, το συνάδελφο, το συνάνθρωπό μας.  Αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά μας μέσα στον αγοραίο και ανήλεο ανταγωνισμό που μας μεταλλάσσει σε μηχανές που δουλεύουν ακατάπαυστα.

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Μέσα σ’ αυτό το δυστοπικό περιβάλλον δρα ο εικαστικός καλλιτέχνης Βασίλης Κοκκώνης.                              

Επιλέγοντας ως μοντέλα των έργων του δικούς τους, οικείους ανθρώπους. Εστιάζοντας τη ματιά του  στο κατ’ εξοχήν μέσο έκφρασή μας το πρόσωπο. Για να αποδώσει τη σκληρότητα και τη ρευστότητα της εποχής μας μέσα στη δίνη των δημιουργικών μεταμορφώσεων του. Τολμώντας να πειραματιστεί με διαφορετικά ειδοποιά γνωρίσματα των κινημάτων της πρωτοπορίας, του κυβισμού, του ντανταϊσμού, του υπερρεαλισμού.                                                    

ΤΡΟΜΟΣ

Γράφει την προτομή του ηλικιωμένου άντρα της «Μηχανής του Χρόνου» με ρυτίδες βαθιές σαν τους δακτύλιους των δέντρων πάνω στη ξύλινη ζωγραφική του επιφάνεια.            

Διαλύει τις παρειές του σε όγκους και σουφρώνει τα χείλη του με γραμμές που θυμίζουν βελονιές.                                   

ΑΤΡΟΠΟΣ

Την πυκνώνει μέσα στα στροβιλιζόμενα με ιλιγγιώδη ταχύτητα γεωμετρικά, διαιρεμένα ιμάτια όπου εμπλέκονται στοιχεία ανοίκεια, όπως οι μικρές σκάλες. Φέρνοντας την στο προσκήνιο και δίνοντας την αίσθηση ότι ωθείται άθελά του προς τα μπρος.                                               

Σμιλεύει με το χρωστήρα του στο «Βλέμμα» τα πολύχρωμα  ρούχα του γέροντα με τα τεράστια μουστάκια και τα πυκνά φρύδια, κάτω από τα οποία προβάλλουν τα μάτια του θολά, κερματισμένα σε κυρτές επιφάνειες που τους προδίδουν την απτή υλικότητα του μετάλλου.

Βυθίζει τη μορφή του γελωτοποιού με το χαρακτηριστικό καπέλο «Ανθρώπου κιθάρα» σε ένα σύμπαν από σχηματοποιημένα πλάσματα όπου κυριαρχούν οι ροζ, μαβιές  και γαλάζιες τονικότητες και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το αυστηρά σχεδιασμένο, μεταλλαγμένο στο έγχορδο όργανό του σώμα και με τη θλιμμένη έκφραση του προσώπου του.                                                       

Προβάλλει σε ένα εξωπραγματικό γαλάζιο φόντο, το αψεγάδιαστα όμορφο, ρεαλιστικά διατυπωμένο κεφάλι της «Μηχανικής Σκέψης», βαμμένο γκρίζο σαν το μοτέρ που τοποθετεί στην κορυφή του με τα ασύμμετρα μάτια του να κοιτούν απλανή μέσα στην αμηχανία τους.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ

Μας οδηγεί έτσι στις γλυπτικές του συνθέσεις, τις πλασμένες με εκμαγεία προσώπων από γύψο ή πολυουρεθάνη που δένει με «έτοιμα αντικείμενα», πεταμένα ξύλα, μαγκάλια, εξαρτήματα μηχανημάτων με ένα τρόπο ασφυκτικό όπως «στον Χρυσό Άρχοντα του Χθες».  

Ο Βασίλης Κοκκώνης πετυχαίνει με την καλλιτεχνική του πράξη να συνδυάσει το βασισμένο στη γνώση του σχεδίου ρεαλιστικό και το συνειδητό με το υποσυνείδητο.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΙΘΑΡΑ

Να δηλώσει με τα πρόσωπα της ανθρωπιάς που δημιουργεί την πίστη του «στην παραμελημένη παντοδυναμία του ονείρου και στο αέναο παιγνίδι της ανιδιοτελούς σκέψης», καθώς έγραφε ο Μπρετόν, ενάντια στην πραγμοποίηση που επιχειρείται σήμερα.»

Άνθρωπος και μηχανή, άνθρωπος και τεχνολογία, άνθρωπος και social, το συνειδητό σε άρρηκτη σχέση με το υποσυνείδητο. Ο εικαστικός Β. Κοκκώνης φλερτάρει με τα κινήματα του 20ου αιώνα, τον κυβισμό, τον ντανταϊσμό, τον υπερρεαλισμό, τα οποία έχει μελετήσει και με δεξιοτεχνία αποτυπώνει στον καμβά του τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΜΑΝΩΛΗ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

10.30 έως 15.00 και 17.30 έως 21.00

ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ

10.30 έως 15.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 ΕΩΣ

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

GALLERY ART PRISMA

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 187 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ 2104296790/6906409125

Facebook: ArtPrisma

Instagram: natasathomakou