Skip to main content

«Ai vs AI»: Ο Ai Weiwei θέτει ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

81 ερωτήσεις, όσες και οι ημέρες της κράτησής του σε φυλακή της Κίνας

Ο Κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι (Ai Weiwei) άρχισε να υποβάλει ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ διάρκειας 81 ημερών, όσες και η κράτησή του το 2011 σε φυλακή της Κίνας.

Το όνομα του πρότζεκτ είναι «Ai vs AI», δηλαδή «ο Άι Γουέι Γουέι εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης». Ο καλλιτέχνης από τις 11 Ιανουαρίου και έως τις 31 Μαρτίου θέτει 81 ερωτήσεις με ευρύ φάσμα φιλοσοφικών, πολιτικών και επιστημονικών πεδίων.

Κάθε μια από τις ερωτήσεις είναι στοχασμός για τον ρόλο της ανθρωπότητας στον διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων και αναπτυσσόμενων τεχνολογιών. «Αυτό δεν έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης, αλλά με την ελευθερία των ερωτήσεων. Ο καθένας έχει δικαίωμα να θέτει ερωτήσεις», δήλωσε ο Άι Γουέι Γουέι.

Αυτές οι φαινομενικά αναπάντητες ερωτήσεις προβάλλονται καθημερινά από την πλατφόρμα τέχνης και κουλτούρας CIRCA, φωτίζοντας το Piccadilly Lights του Λονδίνου και άλλες τοποθεσίες, περιλαμβανομένων της Σεούλ, του Βερολίνου και του Μιλάνου.

Στόχος του Κινέζου καλλιτέχνη είναι να μοιραστεί τις ιδέες του μέσω αυτών των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζονται μέσω του ιστότοπου της CIRCA και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Να σημειωθεί πως οι ερωτήσεις του Άι Γουέι Γουέι απευθύνονται και στην τεχνητή νοημοσύνη και στο ευρύ κοινό, ενώ παρουσιάζονται κάθε βράδυ στις 20:24 τοπική ώρα στο Piccadilly Lights.

Το πρότζεκτ αντλεί έμπνευση από την Tiānwèn («Οι Ουράνιες Ερωτήσεις» ή «Ερωτήσεις προς τον Ουρανό»), μια συλλογή 172 ερωτημάτων προς τους θεούς που εγχάραξε πριν από 2.300 χρόνια στους τοίχους ενός ναού ο θρυλικός ποιητής Qu Yuan. Ταυτόχρονα, είναι ένας παραλληλισμός στην 81 ημερών φυλάκισή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, στη διάρκεια της οποίας ο Άι Γουέι Γουέι βρέθηκε να ανακρίνεται συνεχώς από μια εξουσία που ασκούσε ένα άνισο δικαίωμά της να θέτει ερωτήσεις που έπρεπε να απαντηθούν.