Skip to main content

Νάνσυ Ναουμίδου: «…Δεν υπάρχει ζωή χωρίς όνειρα…»

«Χρώματα Ζωής» στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου»

Η τρίτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Νάνσυς Ναουμίδου, «Χρώματα Ζωής», εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου»· θα διαρκέσει έως τις 17 Ιανουαρίου [Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα].

Η εικαστικός, ποιήτρια και εκπαιδευτικός Στέλλα Χαβιαροπούλου σημειώνει, μεταξύ άλλων, για το έργο της Νάνσυς Ναουμίδου: «Η καλλιτέχνιδα βουτά κυριολεκτικά στα πινέλα και συχνότερα και πιο συστηματικά, στις σπάτουλες, που φτερώνουν στα χέρια της και στην παλέτα της με χρώματα του Ουράνιου Τόξου! Τα χρώματα της θερμά με ζωηρές αποχρώσεις, γλυκύτητα τόνων, με μηνύματα μέσω εικόνων για τη χαρά της ζωής και αισιόδοξες συναισθηματικές  προσλήψεις. Τα έργα της μας ξεδιπλώνονται αφενός με μια κίνηση και επιθυμία της δημιουργού να προλάβει θαρρείς το φως -την αέναη κίνηση της θάλασσας, κι άλλοτε μας πείθουν πως επιθυμία της είναι να κρατήσει το καλοκαίρι και το φως του μέσα στην χούφτα της εκεί![…]

Όταν στηθεί κανείς σε μια σειρά έργων της απέναντι, θα του  δημιουργηθεί η λαχτάρα να ανοίξει τα χέρια του, να πετάξει μέσα σ’ αυτά. Να χαϊδέψει  τον πορτοκαλί ορίζονται ή τις πλαγιές, να ρουφήξει όλα τα μπλε —τουρκουάζ των νερών,  των ακτών και του πελάγους. Να γίνει ένα με τα ελληνικά τοπία, να μυρίσει την αλμύρα, τα χόρτα, τα βράχια».

Η Νάνσυ Ναουμίδου μίλησε μαζί μας.

«Χρώματα Ζωής», ο τίτλος της ατομικής σας έκθεσης· τίτλος που αποπνέει αισιοδοξία.  Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των χρωμάτων στη ζωή μας;

«Τα χρώματα είναι ο καμβάς της ζωής. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός και παίζει ρόλο στην ψυχική μας ισορροπία. Έχουν την ικανότητα να μας ταξιδεύουν, να μας χαλαρώνουν και να δίνουν ζωή στην καθημερινότητα».

Για ποιους λόγους επιλέξατε τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας για την παρουσίαση της έκθεσής σας;

«Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας. Με γοητεύει ο χώρος αυτός, γιατί είναι η κατοικία της Σοφίας Λασκαρίδου,  η οποία ήταν η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος που σπούδασε στην  ΑΣΚΤ».

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των έργων που οι επισκέπτες θα δουν στην έκθεση;

«Η ζωγραφική μου έχει επηρεαστεί από τα χρώματα της ελληνικής φύσης. Την εκφράζω άλλες φορές με αφαιρετικές και άλλες με μινιμαλιστικές τεχνικές».

Ποιες είναι οι πηγές της έμπνευσής σας;

«Εμπνέομαι από την ίδια την ζωή, τη φύση, την καθημερινότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις».

Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να δημιουργεί κανείς Τέχνη; Αν ναι, πώς μπορεί να αλλάξει η δυσκολία αυτή;

«Πιστεύω πως ναι. Ευτυχώς, σήμερα έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Η ανάπτυξη που υπάρχει στις μέρες μας μάς βοηθάει να διαμορφώσουμε μια νέα αντίληψη για την τέχνη και την αγάπη για την ζωή».

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σας έχουν δώσει σχετικά με τη ζωγραφική, που προσπαθείτε να την έχετε κατά νου, όταν ζωγραφίζετε;

«Η συμβουλή που έχω ακούσει είναι να τολμώ, να δοκιμάζω τι μου ταιριάζει, να απελευθερώνομαι,  μέσω της τέχνης, να είμαι ο εαυτός μου».

Σχέδια και όνειρα που θέλετε να πραγματοποιηθούν μετά το τέλος αυτής της έκθεσης;

«Σίγουρα υπάρχουν όνειρα. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς όνειρα. Τα όνειρα μάς βοηθάνε να θέτουμε νέες προκλήσεις στον εαυτό μας. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η επόμενη μου ατομική έκθεση ζωγραφικής στη Vasiliki Galerie d’art, σε κομβικό σημείο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, έναν ξεχωριστό χώρο τέχνης στον οποίο είχα την τύχη να παρουσιάσω την πρώτη ατομική μου έκθεση εκτός Αθηνών. Τα εγκαίνιά της έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα με την ημέρα έναρξης του διεθνούς προβολής Mediterranean Yacht Show».