Skip to main content

Στα 80 της άρχισε να ζωγραφίζει, στα 100 της κυκλοφόρησε το πρώτο λεύκωμά της

Το μονοπάτι της προς την τέχνη δεν ήταν ευθύ: φέτος γίνεται 100 χρόνων και έπειτα από ένα κενό 60 χρόνων συδαυλίστηκε εκ νέου, στα 80 της, η αγάπη της για ζωγραφική.

Επιτυχία για τη ζωγράφο Yoko Tada: πέρυσι, η δουλειά της έχαιρε αναγνώρισης από την Japan Watercolor Association, οργανισμό που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 110 χρόνια και επιχορηγεί την παλαιότερη έκθεση τέχνης στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Φέτος, η Yoko Tada είδε να εκδίδεται η πρώτη μονογραφία με ακουαρέλες της. Το μονοπάτι της προς την τέχνη δεν ήταν ευθύ: φέτος γίνεται 100 χρόνων και έπειτα από ένα κενό 60 χρόνων συδαυλίστηκε εκ νέου, στα 80 της, η αγάπη της για ζωγραφική.

Γεννήθηκε στη Φουκουόκα το 1923, τη χρονιά που μεγάλο μέρος του Τόκιο και των γύρω νομαρχιών ισοπεδώθηκε από τον σεισμό Great Kantō. Στο σχολείο ήρθε η Tada για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη και θυμάται ακόμα τα μαθήματα μετά το σχολείο. Η ζωή δεν της επέτρεψε να καλλιεργήσει το πάθος της. Ξέσπασε ο Πόλεμος στον Ειρηνικό όταν σπούδαζε στο κολέγιο – σήμερα είναι το Fukuoka Women’s University – και η Tada κατετάγη οικειοθελώς στο Women’s Volunteer Corps.

Παντρεύτηκε στα 21 της αλλά ο σύζυγός της έφυγε για το μέτωπο δύο μήνες αργότερα. Τα επόμενα 40 χρόνια η Tada αφοσιώθηκε στο σπίτι: κάνοντας οικογένεια, κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού, καλλιεργώντας ευρύτερες οικογενειακές σχέσεις. «Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για κάτι άλλο» θυμάται.

Στα 60 της, άρχισε πλέον να έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό της, άρχισε να πηγαίνει σε μουσεία και εκθέσεις όπου ανακάλυψε εκ νέου το πάθος της για τέχνη.

Στα 80 της, συνάντησε έναν δάσκαλο που θα την αναλάμβανε και τότε άρχισε πιο σοβαρά να ζωγραφίζει. Επανειλημμένα υπέβαλλε έργα της και πέρυσι ο πίνακάς της «natsu no prelude» έλαβε τιμητική αναφορά από την Japan Watercolor Association. Και με αυτό, ήρθε η ευκαιρία να εκδώσει συλλογή έργων της.