Skip to main content

Ο Πύργος του Downton, ο Τζέραρντ Μπάτλερ και μια εφιαλτική γαμήλια νύχτα

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Τη δεύτερη κινηματογραφική εβδομάδα του Σεπτεμβρίου -με πληθώρα από  πρεμιέρες νέων ταινιών και επανεκδόσεις αριστουργημάτων με αποκατεστημένες κόπιες- παρουσιάζονται η αριστοκρατική οικογένεια του Πύργου του Downton  -που περνά από την τηλεόραση στη μεγάλη οθόνη, ένα αργεντίνικο δραματικό θρίλερ, μια οικογενειακή περιπέτεια, μια γαμήλια νύχτα που μετατρέπεται σε τρομακτική εμπειρία, ο Τζέραρντ Μπάτλερ που κατηγορείται για συνωμοσία, ένα αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάβα, ο Ηρακλής Πουαρό και η θρυλική συνεργασία του Φρανσουά Τριφό με την Ζαν Μορό.

«Ο Πύργος του Downton»

Το πολυβραβευμένο σίριαλ μετακομίζει στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία Μάικλ Ένγκλερ.  Η υπόθεση διαδραματίζεται μετά το τέλος της τηλεοπτικής σειράς. Η άφιξη του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βασίλισσας Μαίρης, θα σημάνει συναγερμό στο επάνω σπίτι όπου διαμένει η οικογένεια, αλλά κυρίως στο κάτω σπίτι, καθώς τα πάντα πρέπει να είναι στην εντέλεια και ο χρόνος είναι περιορισμένος για μια επίσκεψη τέτοιων απαιτήσεων. Όμως, βρισκόμαστε στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του ’20 και τα χρόνια της μεγάλης δόξας έχουν παρέλθει. Η αριστοκρατική τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας εποχής και η άλλοτε καλογυαλισμένη μηχανή του σπιτιού αρχίζει και παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία της.

«Η Έπαυλη με τα Μυστικά»

Ο Αργεντίνος Πάμπλο Τραπέρο («Η Φαμίλια», «Επτά Ημέρες στην Αβάνα») επιστρέφει με μια οικογενειακή ιστορία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, το 2018. Στο Μπουένος Άιρες, μια γυναίκα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στην έπαυλη της οικογένειάς της εξαιτίας της ξαφνικής ασθένειας του πατέρα της. Εκεί, επανενώνεται με τη μητέρα και την αδελφή της, μια συνάντηση που φέρνει στην επιφάνεια τραύματα του παρελθόντος, απωθημένα και μυστικά από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας.

«Ένας Αληθινός Φίλος»

Στην οικογενειακή περιπέτεια του Γκέιλ Μανκούσο, με πρωταγωνιστή τον Ντένις Κουέιντ, ένας αφοσιωμένος σκύλος ζεσταίνει και δίνει χαρά στις ζωές των ανθρώπων γύρω του, αλλά κυρίως στην εγγονή των αφεντικών του, με την οποία περνά μαζί τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Όταν, όμως, η μητέρα του κοριτσιού αποφασίζει να την πάρει μακριά, το σκυλί θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί ξανά μαζί της. Μια τρυφερή ιστορία ελπίδας, αγάπης και απεριόριστης αφοσίωσης που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν εμείς φροντίζουμε πραγματικά τους τετράποδους φίλους μας ή εκείνοι εμάς.

«Είσαι Έτοιμος;»

Στο θρίλερ των Ματ Μπετινέλι – Όλπιν και Τάιλερ Ζιλέτ, μια γαμήλια νύχτα μετατρέπεται σε τρομακτική εμπειρία. Μετά από μια πλούσια γαμήλια τελετή, η νεαρή σύζυγος ετοιμάζεται να περάσει την πρώτη νύχτα του γάμου στην επιβλητική έπαυλη του άντρα της. Εκείνο που δε γνωρίζει, όμως, είναι πως για να γίνει πλήρως αποδεκτή από την οικογένεια θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια παράδοση, η οποία περιλαμβάνει μια βίαιη παρτίδα παιχνιδιών, που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή της.

«Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε»

Στη νέα ταινία της κινηματογραφικής σειράς «Angel Has Fallen», ο Μάικ Μπάνινγκ (Τζέραρντ Μπάτλερ) κατηγορείται αδίκως για την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου Άλαν Τράμπουλ (Μόργκαν Φρίμαν), και τίθεται υπό κράτηση. Αφού δραπετεύσει, σύντομα θα βρεθεί μόνος του και θα χρειαστεί να αποφύγει την υπηρεσία του και να ξεγελάσει το FBI ώστε να εντοπίσει ποιος απειλεί τον πρόεδρο. Απεγνωσμένος να βρει την αλήθεια, ο Μπάνινγκ στρέφεται σε ξένους συμμάχους, με σκοπό να διατηρήσουν το όνομά του καθαρό, να προστατεύσουν την οικογένειά του από το κακό και να σώσουν τη χώρα από τον επικείμενο κίνδυνο.

«Ο Καταδικασμένος»

Στο αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάβα, ένας στερημένος από χαρές δημόσιος υπάλληλος, πληροφορούμενος ότι θα πεθάνει σύντομα, προσπαθεί να ζήσει κάποιες εφήμερες απολαύσεις, σταματώντας να πηγαίνει στη δουλειά και σπαταλώντας τις οικονομίες του σε διασκεδάσεις. Τελικά, αφιερώνει τις τελευταίες του ημέρες σε ένα κοινωνικό έργο, μετατρέποντας έναν σκουπιδότοπο σε παιδική χαρά. Στην κηδεία του, συνάδελφοι και συγγενείς συγκεντρώνονται για να τον τιμήσουν, όμως καθένας έχει την δική του εκδοχή για τα κίνητρα και τον χαρακτήρα του μακαρίτη.  

«Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές»

Στη διασκευή του ομώνυμου μπεστ σέλερ της Αγκάθα Κρίστι από τον Σίντνεϊ Λουμέτ, ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές, αλλά εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολης – Παρισιού. Ξαφνικά, ένας από τους επιβάτες του τρένου βρίσκεται δολοφονημένος και ο Πουαρό αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση.

«H Νύφη Φορούσε Μαύρα»

Στη θρυλική συνεργασία του Φρανσουά Τριφό με την Ζαν Μορό, μια πανέμορφη και ερωτευμένη νύφη, βλέπει τον σύζυγό της να δολοφονείται άγρια στα σκαλιά της εκκλησίας. Συναισθηματικά συντετριμμένη και κυριευμένη από την παράνοια, ζητά εκδίκηση, σκοτώνοντας όλους τους άντρες που θεωρεί πως είναι υπεύθυνοι για τον θάνατό του.