Skip to main content

Περισσότερα από 200 είναι τα σημεία με λεκέδες λαδιού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Πάνω από 200 σημεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου έχουν λεκέδες από λαδί, μετά την πρωτοφανή επίθεση των δύο ασύλληπτων γυναικών, στα τέλη Ιουλίου.

Μπορεί η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, να μην είδε πουθενά βανδαλισμό αλλά «δύο κυρίες που άπλωσαν λάδι», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που διεξήγαγαν άνθρωποι του Μουσείου έδειξε μεγάλη καταστροφή.

Συγκεκριμένα, η υπουργός ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη: «Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς έγινε και δεν έγινε αντιληπτό».

Οι λαδιές εντοπίζονται κυρίως σε προθήκες, εικόνες, μαρμάρινες στήλες και άλλα εκθέματα αλλά οι κάμερες ασφαλείας είναι πιθανόν να μην έχουν καταγράψει όλη τη «δράση» των γυναικών καθώς δεν είχαν ευρυγώνια εμβέλεια παρακολούθησης. Η καταγραφή περιλαμβάνει όλους τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, της περιοδικής στη βίλα Ιλίσσια και τη διοργάνωση -που φιλοξενεί το Μουσείο- για τον Πανάγιο Τάφο.

Η Ένωση Αρχαιοφυλάκων απέδωσε τον βανδαλισμό στην έλλειψη ιματιοθήκης -όπως αυτή που υπάρχει στο Μουσείο Ακροπόλεως-  όπου οι επισκέπτες αφήνουν υποχρεωτικά τσάντες και σακίδια. Όπως σημειώνουν, οι ζημιές που προκάλεσαν οι δύο γυναίκες οι οποίες έριξαν baby oil σε εκθέματα είναι «ευτυχώς αναστρέψιμες σχεδόν στο σύνολό τους».

Η τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή τα όσα πρωτοφανή ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού σχετικά με τα περιστατικά βανδαλισμού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δήλωσε:

«Η υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, με μια πρωτοφανούς αφέλειας δήλωσή της σχετικά με τα γεγονότα βανδαλισμού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας: η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας».