Skip to main content

Πέτρος Μάρκαρης: «…σήμερα υπάρχουν τρεις, τέσσερις, ή και περισσότερες “Ευρώπες”»

O γνωστός συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, μιλώντας στην εφημερίδα «Corriere della Sera» και στον διεθνή αναλυτή της, Αντόνιο Φερράρι, μεταξύ  άλλων, τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο δράσης στην πολιτική, περιορίζοντας την τεράστια χρηματοοικονομική ισχύ».

«Ας πάρουμε τον Πούτιν… δρα ως πολιτικός, χρησιμοποιώντας και την οικονομία. Σήμερα στην Ευρώπη, χάθηκε αυτή η ισορροπία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του «Αστυνόμου Χαρίτου», μετά την πτώση των τειχών, την διάλυση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, έχουμε μόνον έναν πιο επιθετικό καπιταλισμό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Δηλαδή, όχι έναν πολιτικό, αλλά έναν επιχειρηματία. Όλα όσα κάνει ο Τραμπ, γίνονται με γνώμονα τις μπίζνες. Μπίζνες, μπίζνες και πάλι μπίζνες», είπε ο Πέτρος Μάρκαρης στην «Corriere».

Σε ό,τι αφορά, δε, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε: «η δική μας Ένωση, στην οποία πιστεύω ακράδαντα, πρέπει να γίνει μια αλληλέγγυα Ένωση. Για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, και φυσικά για την οικονομία. Αλλά σήμερα υπάρχουν τρεις, τέσσερις, ή και περισσότερες “Ευρώπες”. Κανείς δεν εγκαταλείπει ένα μέρος της κυριαρχίας του. Θα ήθελαν την επίτευξη της Ένωσης, ενισχύοντας την δύναμη των εθνικών κρατών. Αλλοφροσύνη».

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, τέλος, ο καταξιωμένος συγγραφέας τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε το παρελθόν, διότι «οι πατεράδες μας γνώριζαν πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα, και είχαν μάθει να ζουν με αξιοπρέπεια».

naftemporiki.gr