Skip to main content

Μ. Φραγκούλης και Γ. Περρής σε μια απροσδόκητη συνάντηση

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Σε μια απροσδόκητη, αλλά και προδιαγεγραμμένη συνάντηση, δύο σπουδαίοι ερμηνευτές που τραγουδούν σε πολλές γλώσσες και δοκιμάζονται σε διαφορετικά στιλ, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής, συμπράττουν σε έναν δίσκο, με τίτλο «Κιβωτός», ο οποίος γίνεται το «όχημά» τους για μια μεγάλη περιοδεία, και μας μιλούν για αυτήν τους τη συνεργασία.

Πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, για να παρουσιάσουν στο κοινό τη νέα τους δισκογραφική δουλειά, οι δύο καλλιτέχνες κάνουν μία στάση στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, την Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ.

Αγαπημένοι του κοινού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής μιλούν για τη συνεργασία τους, για τον δίσκο τους, για τα κοινά, αλλά και τα διαφορετικά τους στοιχεία και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Μ. Φ. «Με τον Γιώργο, έχουμε συνεργαστεί σε τακτά διαστήματα, τα τελευταία χρόνια, και, έτσι, χτίστηκε μεταξύ μας ένα δυνατό αίσθημα φιλίας και εμπιστοσύνης. Ήρθε, λοιπόν, ο χρόνος να κάνουμε μία ουσιαστική συνεργασία, παρουσιάζοντας τη δική μας “Κιβωτό”, ό,τι πολυτιμότερο μας έδωσε η χώρα μας τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90. Αυτό, άλλωστε, είναι και το concept της παράστασης. Πιστεύω πολύ στη φωνή του Γιώργου, γιατί έχει όλα τα υλικά: το χρώμα, τη νεανική ενέργεια και δυναμικότητα και μία νοοτροπία που ξεφεύγει από τα κοινότυπα».

Γ. Π. «Η ιδέα γεννήθηκε κάπου πάνω από την Κάσο, την ώρα που κοιτούσαμε το φοβερό αυτό μπλε, που μόνο στο Αιγαίο συναντάς. Αποφασίσαμε με τον Μάριο – με τον οποίο δεν είχαμε τραγουδήσει μαζί τα τελευταία 3 χρόνια – να τραγουδήσουμε παρέα και να ηχογραφήσουμε μαζί έναν δίσκο. Προσωπικά, εγώ είχα ανάγκη να τραγουδήσω και να ηχογραφήσω ξανά στα ελληνικά μετά από 3 δίσκους στο εξωτερικό. Ήθελα να επιστρέψω στις ρίζες μου, στην ουσία μου. Με τον Μάριο, είναι πάντα τεράστια τιμή, αλλά και μεγάλη ευχαρίστηση να τραγουδάμε παρέα. Για μένα, ο Μάριος είναι μία φωνή χαμαιλέων: μεταμορφώνεται από το ένα είδος στο άλλο, πάντα, όμως, με την ίδια αλήθεια, καθαρότητα και ουσία. Του είμαι πολύ ευγνώμων, που με εμπιστεύτηκε».

Τι περιλαμβάνει η «Κιβωτός» σας;

Μ. Φ. «Τραγούδια των Χατζιδάκι, Κραουνάκη, Καραΐνδρου, Νικολακοπούλου, Γκάτσου, Μικρούτσικου, Καββαδία, Αντύπα, Ρεμπούτσικα, Ιωαννίδη, Γκανά, όλα βγαλμένα από το ΄80 και ΄90 που σημάδεψαν όλους εμάς τους καλλιτέχνες και όλους τους Έλληνες, περιγράφοντας το συναίσθημα μιας ολόκληρης χώρας σε όλες τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Η μουσική διαμορφώθηκε από τα δεδομένα, και τα δεδομένα από τη μουσική».

Γ. Π. «Περιλαμβάνει τα τραγούδια, που εμείς επιλέξαμε ως πολυτιμότερα για εμάς, από τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90, δύο δεκαετίες πολύ σημαντικές για το ελληνικό τραγούδι. Τραγούδια και μουσικές που μας έχουν σημαδέψει και τους δύο, για εντελώς ξεχωριστούς λόγους τον καθένα. Περιλαμβάνει δημιουργούς και ερμηνευτές, που θαυμάζουμε, αγαπάμε και σεβόμαστε στον μεγαλύτερο βαθμό. Για μένα, επίσης, έχουν μία παραπάνω ακόμα σημασία, καθώς πρόκειται για τα τραγούδια, με τα οποία μεγάλωσα, με τα οποία έμαθα και αγάπησα τη χώρα μου και τους καλλιτέχνες της».

Καλλιτεχνικά, ποια είναι τα κοινά, αλλά και τα διαφορετικά σας στοιχεία;

Μ. Φ. «Κοινό μας στοιχείο και στόχος είναι το καλό ποιοτικό τραγούδι, ο ορθός λόγος, η έντεχνη μουσική, χωρίς να είναι δήθεν. Ο άμεσος λόγος που αγγίζει κατευθείαν την καρδιά του ακροατή. Ενώ προερχόμαστε και οι δύο από κλασική παιδεία – εγώ έχω σπουδάσει βιολί και ο Γιώργος πιάνο – και τραγουδάμε τη μουσική από μέσα προς τα έξω, δεν παύουν να είναι δύο εντελώς διαφορετικές χροιές. Η μία πιο λυρική, bel canto, έντεχνη άποψη που αγγίζει το ύφος του ethnic crossover, και η άλλη μία λυρική ποπ έντεχνη φωνή που δίνει την ευκαιρία στον ακροατή και στα τραγούδια να έχουν μία πιο άμεση επαφή».

Γ. Π. «Ενώ επιφανειακά, ίσως, να φαίνεται σαν να μοιάζουμε πολύ, στην πραγματικότητα είμαστε εντελώς διαφορετικοί καλλιτέχνες, αλλά και προσωπικότητες. Μας ενώνει η αγάπη μας για τη Μαρία Κάλλας και την όπερα, η αφοσίωση στις νότες και τη σπουδή της φωνής, η αισθητική μας και, φυσικά, το γεγονός ότι είμαστε Έλληνες ταξιδευτές. Από την άλλη, εγώ είμαι σαφώς ένας “λαϊκός” τραγουδιστής, με την έννοια του ελαφρού τραγουδιού, ενώ ο Μάριος είναι λυρικός. Σαν προσωπικότητες, προσεγγίζουμε τη δουλειά μας με εντελώς διαφορετικό τρόπο και δομή».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μ. Φ. «Μία μεγάλη περιοδεία με τη Sarah Brightman, σε όλη την Ασία: Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ταιβάν και με μία μικρή στάση στην Τενερίφη, όπου παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Stephen Hawking. Προετοιμάζουμε τον δεύτερο κύκλο της προώθησης του χριστουγεννιάτικου μου δίσκου “Tales of Christmas”, που πήγε πολύ καλά πέρσι τα Χριστούγεννα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, και ένα καινούργιο χριστουγεννιάτικο τηλεοπτικό αφιέρωμα για την αμερικάνικη τηλεόραση, που κινηματογραφήθηκε στο Ηρώδειο. Και φυσικά, η καλοκαιρινή μας περιοδεία με τον Γιώργο Περρή σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή είναι η δική μου υπόσχεση – πρόκληση: πάντα, να επιστρέφω στην Ελλάδα».

Γ. Π. «Αυτό το καλοκαίρι, θα ταξιδέψουμε την “Κιβωτό” μας, με τον Μάριο Φραγκούλη, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ταυτόχρονα, έχω ξεκινήσει δουλειά για τον επόμενο διεθνή μου δίσκο, που θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2017, καθώς και μία μεγάλη περιοδεία, αμέσως μετά, σε διάφορες χώρες. Ετοιμάζουμε, επίσης, ένα νέο τηλεοπτικό αφιέρωμα για το PBS στην Αμερική για την προώθηση του νέου δίσκου. Πολλά ταξίδια και, φυσικά, πάντα επιστροφή στην Ελλάδα!».

Πρόγραμμα περιοδείας

25/6: Βέροια – Φεστιβάλ

27/6: Θεσσαλονίκη – Θέατρο Γης

12/8: Ρόδος – Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου

16/8: Κάσος

18/8: Ηράκλειο Κρήτης – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»

20/8: Χανιά – Θέατρο  Ανατολικής Τάφρου

27/8: Αίγινα – Δημοτικό Στάδιο

30/8: Κέρκυρα – Φρούριο

2 και 3/9: Κύπρος

5/9: Λαμία

6/9: Λάρισα

Μέσα στον Σεπτέμβριο: Ηρώδειο

Πληροφορίες

Βεάκειο Θέατρο Πειραιά: λόφος Προφήτη Ηλία – Πειραιάς, τηλ.: 210 4194520. Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, καταστήματα Forthnet, Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.