Skip to main content

Απρόσμενη αφέλεια, χαρτογραφημένοι αστέρες και νόμιμη κατάληψη

Λιγοστές είναι οι επιλογές αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας, με το φαβορί των φετινών Όσκαρ να κυριαρχεί, ξετυλίγοντας την ιστορία ενός ξεπεσμένου ηθοποιού που επιδιώκει την αποκατάσταση του ονόματός του, ενώ μια ακόμα ηθοποιός προσπαθεί να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της προβλήματα και ένας άφραγκος άντρας κληρονομεί ένα κατειλημμένο σπίτι.

«Birdman» ή «Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας»

Διεισδύοντας και πάλι με οξεία ματιά στην ανθρώπινη ύπαρξη, ο δημιουργός των κινηματογραφικών διαμαντιών «21 γραμμάρια», «Βαβέλ» και «Χαμένες αγάπες», Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου, επιστρέφει με μία ταινία, που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία, το πάθος, την ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα. Έχοντας αποσπάσει ήδη πολλά βραβεία και με 9 υποψηφιότητες στα επικείμενα  Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου και πρωτότυπου σεναρίου, η μαύρη αυτή κωμωδία – με τους Μάικλ Κίτον, Έμα Στόουν, τους – υποψήφιους για Όσκαρ – Έντουαρντ Νόρτον και Ναόμι Γουότς και τους Ζακ Γαλιφιανάκις, Άντρεα Ράισμποροoυ και Έιμι Ράιαν – αφηγείται την ιστορία ενός άλλοτε επιτυχημένου και διάσημου ηθοποιού, που αρνείται πεισματικά να αντικρύσει το παρελθόν του και να αντιμετωπίσει το μέλλον του. Έτσι, ανεβάζει ένα θεατρικό έργο, πιστεύοντας ότι αυτό το εγχείρημα θα αναδείξει το καλλιτεχνικό του ανάστημα και θα τον καθιερώσει στο πολιτιστικό προσκήνιο, απαλλάσσοντάς τον από τη ρετσινιά του ξοφλημένου χολιγουντιανού διάττοντα αστέρα. Όμως, καθώς πλησιάζει η πρεμιέρα, αρχίζουν οι αναποδιές.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δημιουργία της ταινίας: «Έλεγα πάντοτε πως, αφότου πατήσεις τα 40, δεν αξίζει πια να επιχειρείς πράγματα, που δεν σε τρομάζουν. Κι ετούτο με τρόμαζε με τον καλό τρόπο. Ήταν νέο έδαφος και ένιωθα έξω από τα νερά μου… Με ενδιέφερε πάντα η εξερεύνηση της διαμάχης με το Εγώ μας, η ιδέα ό,τι, όσο επιτυχημένος κι αν είσαι σε δόξα ή χρήμα, αυτό είναι πάντα μια ψευδαίσθηση. Είναι κάτι προσωρινό. Όταν, όμως, κυνηγήσει κανείς τα πράγματα, που αληθινά πιστεύει ότι χρειάζεται, και αναζητήσει την αναγνώριση από τους ανθρώπους γύρω του, αφού, φυσικά, τα έχει κατακτήσει, τότε η ευχαρίστηση, που λαμβάνει από αυτά, αρχίζει να παίρνει έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα».

«Οδηγός Επιτυχίας»

Στα άδυτα μιας οικογένειας του Χόλυγουντ που κυνηγά την διασημότητα και τα αμείλικτα φαντάσματα του παρελθόντος, βυθίζεται το δράμα του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, με πρωταγωνιστές την – 5 φορές υποψήφια για Όσκαρ – Τζούλιαν Μουρ και τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Κάρι Φίσερ, Μια Βασικόβσκα, Τζον Κιούζακ, Σάρα Γκαντόν, Ολίβια Γουίλιαμς και Νίαμ Γουίλσον, και τη μουσική του – 3 φορές βραβευμένου με Όσκαρ – Χάουαρντ Σορ. Μην μπορώντας να ξεπεράσει την κακοποίηση, που υπέστη από την ηθοποιό μητέρα της, μια σταρ καταφεύγει στη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή διασήμων, ο οποίος αδυνατεί, όμως, να βοηθήσει  τη δική του οικογένεια, που οδηγείται στον όλεθρο.

«Ένα σπίτι στο Παρίσι»

Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας  Ίσραελ Χόροβιτζ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο θεατρικό του έργο, σκηνοθετώντας μία κωμωδία με πρωταγωνιστές τους – βραβευμένους με Όσκαρ – Μάγκι Σμιθ και Κέβιν Κλάιν, την – υποψήφια για Όσκαρ –  Κρίστιν Σκοτ Τόμας και τους Ντομινίκ Πινόν και Νοέμι Λβόβσκι. Ένας  αποτυχημένος και άφραγκος Νεοϋορκέζος πιστεύει ότι η τύχη του θα αλλάξει, όταν κληρονομεί ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Όμως, φτάνοντας εκεί, ανακαλύπτει ότι το σπίτι είναι κατειλημμένο από μια ηλικιωμένη κυρία, η οποία, μάλιστα, έχει τον νόμο με το μέρος της.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών στην Αθήνα για όλες τις ταινίες