Skip to main content

Σκοτεινό δείπνο, πειρατική εκδίκηση και απρόσμενη αντοχή

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Οι οικογενειακές συνέπειες ενός εγκλήματος, η εκδίκηση ενός τρομακτικού φαντάσματος, η αληθινή ιστορία ενός θρυλικού πυγμάχου, η σκληρή προσπάθεια μιας επίδοξης μπαλαρίνας, η επιστροφή μιας πρώην σταρ, η άρνηση μιας γυναίκας να εγκαταλείψει το σπίτι της και η περιπετειώδης απόδραση δύο αθώων αποτυπώνονται στις ιστορίες που ξεδιπλώνουν οι ταινίες αυτής της εβδομάδας.

«Το δείπνο»

Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το διεθνές best seller μυθιστόρημα του Χέρμαν Κος, ο – υποψήφιος για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου – Όρεν Όβερμαν σκιαγραφεί το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι γονείς, για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, σε αυτό το σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ, με τους – επίσης υποψήφιους για Όσκαρ – Κλοέ Σεβινί, Λόρα Λίνεϊ και Στιβ Κούγκαν και τους Ρίτσαρντ Γκιρ και Ρεμπέκα Χολ. Στην ταινία, παρακολουθούμε την αντιπαράθεση δύο ζευγαριών, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου σε ένα πανάκριβο εστιατόριο. Οι 15άχρονοι γιοι τους έχουν διαπράξει μαζί ένα έγκλημα, το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα. Οι εικόνες έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση, αλλά τα δυο αγόρια δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Καθώς το δείπνο φτάνει στην κορύφωσή του, τα προσωπεία πέφτουν και βγαίνουν τα μαχαίρια…

«Οι πειρατές της Καραϊβικής: H εκδίκηση του Σαλαζάρ»

Η επιτυχημένη σειρά ταινιών φαντασίας επιστρέφει με την πέμπτη συνέχειά της, σε σκηνοθεσία των Έσπεν Σάντμπεργκ και Γιοακίμ Ρόνινγκ, με πρωταγωνιστές τους Τζόνι Ντεπ, Κάγια Σκοντελάριο, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπρέντον Τουέιτς, Ορλάντο Μπλουμ και τον – βραβευμένο με Όσκαρ – Τζέφρι Ρας. Αυτήν τη φορά, ο καπετάνιος Τζακ Σπάροου τα βάζει με ναυτικούς – φαντάσματα, που έχουν αρχηγό τους τον τρομακτικό καπετάνιο Σαλαζάρ και το σκάνε από το Τρίγωνο του Διαβόλου, με σκοπό να σκοτώσουν κάθε πειρατή στη θάλασσα.

«Chuck: Η ιστορία του πραγματικού Rocky Balboa»

Το βιογραφικό δράμα του Φιλίπ Φαλαρντό αφηγείται την πραγματική ιστορία του Τσακ Ουέπνερ, ενός πωλητή αλκοολούχων ποτών, ο οποίος κατάφερε να αντέξει 15 γύρους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών του 1975 εναντίον του διασημότερου μποξέρ όλων των εποχών, Μοχάμεντ Άλι, και ενέπνευσε το πολλών δισεκατομμυρίων franchise του «Rocky». Στα δέκα χρόνια του ως μπόξερ, υπέστη οκτώ σπασίματα στη μύτη, δύο knockouts και 313 ράμματα. Όμως, οι σκληρότερες μάχες που έδωσε ήταν έξω από το ρινγκ, ζώντας μια ταραχώδη ζωή, γεμάτη ποτά, ναρκωτικά και γυναίκες. Παίζουν η – υποψήφια για  Όσκαρ – Ναόμι Γουότς και οι Λιβ Σράιμπερ, Ελίζαμπεθ Μος, Ρον Πέρλμαν, Τζιμ Γκάφιγκαν και Μάικλ Ράπαπορτ.

«Δεν είναι μία ακόμη ιστορία για το μποξ ή για τον άνθρωπο που ενέπνευσε τον Σταλόνε να γράψει τον “Rocky”. Είναι μία ταινία, που, συναισθηματικά, μιλάει σε πολύ κόσμο. Δεν γνωρίζω πολλά για τον κόσμο του μποξ, οπότε είμαι αυτός που κοιτάει από έξω προς τα μέσα. Έχω, με άλλα λόγια, την ίδια ματιά με το κοινό. Επίσης, θέλαμε μια αυθεντική εικόνα για τη ζωή ενός μποξέρ. Ίσως, όχι τόσο εντυπωσιακή, όσο παρουσιάζεται σε άλλες ταινίες, αλλά εξίσου αληθινή. Αυτό, που ήθελα να βγάλω στην ταινία, ήταν η ευαίσθητη πλευρά του Τσακ», αναφέρει ο Φαλαρντό.

«Polina: Ο χορός είναι η ζωή μου»

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο παγκοσμίως διάσημος χορογράφος Άντζελιν Πρελιοκάτζ συνεργάζεται με τη Βαλερί Μουλέρ, για να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το διάσημο graphic novel του Μπαστιέν Βιβέ, «Polina». Το γαλλικό αυτό δράμα, με τη – βραβευμένη με Όσκαρ – Ζιλιέτ Μπινός και τους Αναστάσια Σέβτσοβα, Νιλς Σνάιντερ και Αλεκσέι Γκούσκοβ, μας μεταφέρει στη Μόσχα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου μια 8χρονη προικισμένη μπαλαρίνα, παρά τη φτωχική της καταγωγή, καταφέρνει με την κατάλληλη καθοδήγηση να κερδίσει μια θέση στα Μπολσόι, στα 18 της χρόνια. Εκεί, γνωρίζει έναν γοητευτικό Γάλλο χορευτή, που τη βοηθά να ανακαλύψει την αγάπη, αλλά και μια νέα μορφή χορού, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα.

«Σουβενίρ»

Ηρωίδα της γαλλικής αισθηματικής ταινίας του Μπάβο Ντεφούρν – με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Κέβιν Αζαΐς, Γιόχαν Λέισεν, Γιαν Χαμενέκερ, και Σόφι Μουσέλ – είναι μία τραγουδίστρια, που πήρε μέρος, το 1974, στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, και έχασε με μικρή διαφορά από τους ABBA. Πλέον, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα την άλλοτε σταρ, εργάζεται σε μία βιοτεχνία. Μέχρι την ημέρα που γνωρίζει έναν 20χρονο, ο οποίος την ερωτεύεται και την πείθει να επιστρέψει στη σκηνή.

«Aquarius»

Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, που κέρδισε τους κριτικούς στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, που αγωνίζεται μόνη ενάντια σε μια πανίσχυρη κτηματομεσιτική εταιρεία. Με πρωταγωνίστρια τη Σόνια Μπράγκα, η οποία αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι, στο οποίο πέρασε όλη της τη ζωή, η ταινία εστιάζει στις μνήμες και στο δέσιμο που έχουμε με κάποια πράγματα, ενώ, παράλληλα, απεικονίζει τη βία, την κοινωνική ανισότητα και τη διαφθορά.

«Η ταινία προέκυψε έπειτα από σειρά γεγονότων, μεταξύ των οποίων τα αμέτρητα τηλεφωνήματα που έχω δεχτεί για πιστωτικές κάρτες, ασφάλιση, καλωδιακή ή συνδρομή σε περιοδικά» σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Ένοιωθα υπό επίθεση από μια αγορά, που θέλει να αναγκάσει τον κόσμο να αγοράσει πράγματα που δεν θέλει».

«Στην παγίδα του νόμου»

Από το 1986, έρχεται η ασπρόμαυρη μαύρη κωμωδία του Τζιμ Τζάρμους, με τους Τομ Γουέιτς, Τζον Λούρι, Ρομπέρτο Μπενίνι, Έλεν Μπάρκιν και Νικολέτα Μπράσι, στην οποία δύο αθώοι άνδρες, που βρίσκονται στο κελί της φυλακής, επειδή κάποιοι τους παγίδευσαν, συμφωνούν ότι δεν χωνεύει ο ένας τον άλλο και αποφασίζουν να μην ξαναμιλήσουν. Όμως, ένας αληθινός κακοποιός τούς λέει ότι έχει δει ένα έργο στον κινηματογράφο και ξέρει πώς να δραπετεύσουν.