Skip to main content

«Ένας γιος» πρώτευσε στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Την Τετάρτη 14 Απριλίου, ολοκληρώθηκε το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος με την απονομή των βραβείων Κοινού Fischer και Κριτικής Επιτροπής.

Η ταινία «Ένας γιος» («Un fils») του Μεχντί Μ. Μπαρσαουί αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια, αφού κέρδισε το Βραβείου Κοινού Fischer, καθώς και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, στην τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά φέτος, διαδικτυακά.

Ο Μεχντί Μ. Μπαρσαουί, σε συνέχεια της ανακοίνωσης από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, ότι κερδίζει και τα δύο βραβεία, έστειλε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που η ταινία άρεσε στο ελληνικό κοινό (…) ευχαριστώ πολύ. Ιδίως γιατί σ’ αυτούς τους λίγο θλιβερούς καιρούς που ζούμε, είναι χαρά να διαπιστώνουμε ότι οι ταινίες εξακολουθούν να αγγίζουν τον κόσμο και να προκαλούν συγκινήσεις».

Το «Ένας γιος» (σε διανομή στην Ελλάδα από τη Cinobo) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του 36χρονου Τυνήσιου σκηνοθέτη, η οποία επιλέχθηκε στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο τμήμα Orizzonti και προσέφερε στον πρωταγωνιστή, Σαμί Μπουαζιλά, το βραβείο καλύτερου ηθοποιού. Ο Μπουαζιλά απέσπασε, επίσης, το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ίδια ταινία, στα César 2021.

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής αποτελεί προσφορά του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ο οποίος υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας, όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. Το Βραβείο Κοινού Fischer –που απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών με την ολοκλήρωση της θέασης των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα- συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο θα δοθεί στην εταιρεία διανομής σαν ενίσχυση για την επικοινωνιακή προώθηση της ταινίας, όταν βγει στις αίθουσες (και τα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS).

Μεταξύ άλλων,  ξεχώρισαν  επίσης οι ταινίες:

«Τα Προσχήματα», θρίλερ σε σκηνοθεσία Marc Fitoussi, για ένα ζευγάρι ευκατάστατων Γάλλων απόδημων στη Βιέννη, το οποίο φτάνει στα άκρα για να προστατέψει την υπόληψή του. Το ζευγάρι υποδύονται η πολυβραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός Καρίν Βιάρ και o σταρ της γαλλικής μουσικής Μπενζαμέν Μπιολέ.

«Τα Αρώματα», κομεντί σε σκηνοθεσία Γκρεγκορί Μαν, με τη σημαντική Γαλλίδα ηθοποιό Εμμανουέλ Ντεβός και τον Γκεγκορί Μοντέλ. Η ταινία εστιάζει στην απρόσμενη σχέση που δημιουργείται μεταξύ μιας απαιτητικής δημιουργού αρωμάτων και του σοφέρ της.

«Θαλασσοθεραπεία», κωμωδία σε σκηνοθεσία Γκιγιόμ Νικλού, στην οποία ο γνωστός συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ συναντά τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Οι δυο Γάλλοι σταρ, ερμηνεύουν τους εαυτούς τους με απολαυστικό τρόπο και εμφανή τη μεταξύ τους χημεία, ενώ συζητούν ελεύθερα με το ιδιαίτερο στιλ τους, κάθε είδους θέμα.

Τέλος, το κοινό ξεχώρισε το κοινωνικό δράμα «Έκθαμβοι», σε σκηνοθεσία της Σαρά Σουκό, με τη μαγευτική Καμίγ Κοτέν, γνωστή από τη σειρά «Call my agent! / Dix pour cent», που αφορά στον αγώνα μιας έφηβης να σώσει τον εαυτό της και τα αδέλφια της από τη θρησκευτική σέχτα στην οποία προσχωρούν οι γονείς τους. Μια δυνατή ταινία με αυτοβιογραφικά στοιχεία από τα προσωπικά βιώματα της ίδιας της νεαρής σκηνοθέτιδας.