Skip to main content

Συζήτηση για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας

Με έναυσμα την προώθηση της δημιουργίας αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Megaron Plus, παρουσιάζει τη συζήτηση, με τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας», την Τετάρτη 13 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο (με δελτία προτεραιότητας).

Με συντονιστή τον πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρο Μπένο, θα μιλήσουν οι αρχιτέκτονες – πολεοδόμοι Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Ορέστης Βιγγόπουλος, Κατερίνα Γκιουλέκα και Ελένη Ηλιοπούλου και οι αρχιτέκτονες ΕΜΠ – αναστηλωτές Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη.

Ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας

Συνεχίζοντας το έργο τής αποκατάστασης και ανάπλασης των αρχαιολογικών ευρημάτων, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προωθεί τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου θα συνδέονται, σε ένα ενιαίο σύνολο, τρία κορυφαία μνημεία: το αρχαίο θέατρο, το μυκηναϊκό ταφικό μνημείο (γνωστό και ως «Θησαυρός του Μινύου») και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς (10ος αιώνας). Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, το οποίο θα συμβάλει στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών σημαντικών μνημείων, αλλά και στη σύνδεσή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ανάδειξη της αναγκαιότητας του έργου

Το πρώτο σκέλος της συζήτησης έχει θέμα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης». Ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος Δημήτρης Διαμαντόπουλος, εκ μέρους του Αρχιτεκτονικού Γραφείου «ΠΛΕΙΑΣ – Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Ορέστης Βιγγόπουλος, Κατερίνα Γκιουλέκα, Ελένη Ηλιοπούλου» που έχει αναλάβει τη γενική μελέτη του αρχαιολογικού πάρκου και την πολεοδομική μελέτη τροποποίησης της περιοχής, θα παρουσιάσει την περιοχή με το αρχαίο θέατρο, τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο και τη βυζαντινή εκκλησία. Τα ευρήματα βρίσκονται – μαζί με άλλες αρχαιότητες – στις ανατολικές υπώρειες του Ακόντιου Όρους και στις παρυφές της σημερινής πόλης.

Ο ομιλητής θα αναδείξει την αναγκαιότητα δημιουργίας του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού, αλλά και αρχαιολογικών πάρκων γενικώς, και θα τονίσει την καταλυτική τους συμβολή στην πολύπλευρη πολιτισμική, κοινωνική, περιβαλλοντική πολεοδομική και οικονομική αναβάθμιση. Επίσης, θα περιγράψει τα αναγκαία διεπιστημονικά μελετητικά και διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση του έργου. Τέλος, θα  παρουσιάσει τις μελέτες για το αρχαιολογικό πάρκο και την ανάπλαση του τμήματος της πόλης που γειτνιάζει με αυτό.

Αναλυτική παρουσίαση του μνημείου

Στο δεύτερο σκέλος, με θέμα «Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας», θα συμμετάσχουν οι μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, αρχιτέκτονες – μηχανικοί Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη. Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν αναλυτικά το μνημείο, την κατάσταση διατήρησής του και τα προβλήματα που εμφανίζει. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασής του, τις βασικές αρχές της επέμβασης και την επιδιωκόμενη μορφή του μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Η διανομή των δελτίων προτεραιότητας αρχίζει στις 17:30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας, μέσω διαδικτύου, από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), και μέσω της ιστοσελίδας megaron.gr, και θα είναι ανοιχτή σε όλους.

naftemporiki.gr