Skip to main content

Banksy: Αφιερωμένο στο Brexit το τελευταίο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη δρόμου

Η επιστροφή του μυστηριώδους Βρετανού καλλιτέχνη δρόμου Banksy, συνέπεσε με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

 Στη νοτιο-ανατολική Αγγλία, σ’ έναν δρόμο της παράκτιας πόλης Ντόβερ, στην οδό Γιορκ, εντοπίστηκε χθες το πρωί μια τοιχογραφία. Δεν πέρασε πολλή ώρα έως ότου ο Banksy αποκάλυψε αυτό που ήταν στο μυαλό όλων. Ότι το έργο έφερε την υπογραφή του.

Στην τοιχογραφία, ένας ζωγράφος, με σφυρί και καλέμι, ανεβασμένος σε μια σκάλα, αφαιρεί λίγο λίγο ένα από τ’ αστέρια της σημαίας της Ε.Ε.

Πρόκειται για προφανή πολιτική δήλωση. Δήλωση που έχει να κάνει με το Brexit. Και δεν είναι τυχαία η επιλογή της πόλης. Οι κάτοικοι του Ντόβερ, στο δημοψήφισμα, ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση – 40.410 υπέρ της εξόδου, 24.606 κατά.

Τα πολιτικού και κοινωνικού σχολιασμού έργα του Βρετανού έχουν εμφανισθεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλο τον κόσμο. H δουλειά του Banksy ξεκίνησε από τη Bristol underground σκηνή και περιελάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών.

Ειδικοί έχουν σημειώσει, ότι το στυλ του είναι παρόμοιο με του Blek le Rat, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει εμπνευστεί από τον «3D», τον καλλιτέχνη που έγινε ένα από τα ιδρυματικά μέλη του αγγλικού μουσικού συγκροτήματος Massive Attack.

naftemporiki.gr