Skip to main content

Στον Μιχάλη Συριόπουλο ο σταυρός του Δημήτρη Χορν

Απενεμήθη, το βράδυ της Δευτέρας, το δέκατο ένατο  θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», στο θέατρο που φέρει το όνομα του αξέχαστου καλλιτέχνη.

Φετινός νικητής είναι ο Μιχάλης Συριόπουλος, που βραβεύτηκε  για την ερμηνεία του στον ρόλο του Καντίντ  στο «Καντίντ ή Η αισιοδοξία» του Βολταίρου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα) και για τον ρόλο του  Κίμωνα  στην «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (Φεστιβάλ Αθηνών/ Πειραιώς 260).

Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Ο βραβευθείς πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και να έχει εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, τα τελευταία χρόνια.

Βάσει παράδοσης, ο σταυρός του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού περνά, κάθε χρόνο,  από τον ένα νέο ηθοποιό στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή.

Παραλαμβάνοντας τον σταυρό, ο Μιχάλης Συριόπουλος ανέφερε: «Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε δύο ανθρώπους που μου έμαθαν να είμαι καλοπροαίρετος και να χαμογελάω στα δύσκολα, στους γονείς μου. Είναι λίγο περίεργη στιγμή για μένα. Προέρχομαι από μία πολύτεκνη οικογένεια που δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο. Πριν από 14 χρόνια, είχα χάσει 36 κιλά για το θέατρο και τριγυρνούσα σε θεατρικές κριτικές επιτροπές με το τραγούδι του Χορν “Πες μου μια λέξη” και με απέρριπταν. Μέχρι και σε τζαζ εκτέλεση το είχα ερμηνεύσει. Απόψε βρίσκομαι εδώ σε μία άλλη πόλη, στην Αθήνα, και η μισή μου ζωή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πλατεία αυτού του θεάτρου: η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, η δασκάλα μου…

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους σκηνοθέτες μου για τους ρόλους που μου πρόσφεραν, αλλά κυρίως τον Θωμά Μοσχόπουλο γιατί μ’ έκανε να ρισκάρω και να κατέβω από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα φορτωμένος με τα πράγματα μου, τον σκύλο μου και 20 ευρώ στην τσέπη και τον Γιάννη Μόσχο γιατί μ’ έκανε να κοιτάξω από τον καθρέφτη της ψυχής μου. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου γιατί το θέατρο είναι ομαδικό σπορ».

Τη συνολικότερη οργάνωση – όπως κάθε χρόνο- επιμελήθηκαν  ο Σταμάτης Φασουλής  και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ τη βραδιά επιμελήθηκε  σκηνοθετικά  ο Γιώργος Λύρας.

Φέτος, μαζί με τον βραβευθέντα  Μιχάλη Συριόπουλο,  τον σταυρό του Δημήτρη Χορν διεκδίκησαν οι Θάνος Λέκκας, Μιχάλης Πανάδης και Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.

Από το 2001 έχουν τιμηθεί με το βραβείο οι Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου , Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Νιάρρος.

[email protected]