Skip to main content

Don Braden: «…Σίγουρα, είμαστε πιο δυνατοί ενωμένοι…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μέλος ενός πραγματικού σούπερ τρίο της σύγχρονης τζαζ, του Trio of Liberty, ο Αμερικανός τενόρος σαξοφωνίστας και φλαουτίστας Don Braden, επισκέπτεται τη χώρα μας με το γκρουπ του και, μεταξύ άλλων, μας μιλά για τις συναυλίες του στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 17 έως και τη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Τι σας φέρνει στην Ελλάδα;

«Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα και η Αθήνα μια συναρπαστική πόλη με μακρά ιστορία. Έχω αξέχαστες εμπειρίες από την προηγούμενη εμφάνισή μου στην Αθήνα, τη δεκαετία του ’90, με τον τρομπετίστα Tom Harrell».

Μιλήστε μας για τους συνεργάτες σας, Joris Teepe και Gene Jackson, που συνθέτουν το Trio of Liberty.

«Μαζί με τον Joris Teepe, δημιουργήσαμε το Trio Of Liberty, ως μια προέκταση του ντουέτου μας που είχε προκύψει ύστερα από πολλά χρόνια συνεργασίας. Είχαμε και οι δύο συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Gene Jackson. Έτσι, αποφασίσαμε να τον εντάξουμε στο Trio of Liberty».

Πώς ξεκίνησε η σύμπραξή σας και τι διακρίνει τη μουσική του γκρουπ σας;

«Συνάντησα τον Joris, το 1992, στη Νέα Υόρκη, ενώ με τον Gene Jackson γνωριστήκαμε το 1983, στη Βοστόνη, όπου σπούδαζα μηχανικός στο Harvard. H μουσική μας καθορίζεται από την επιθυμία μας να μοιραστούμε το μουσικό μας ταξίδι και τη θετική μας ενέργεια με το κοινό και να το εμπνεύσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Τι θα παρουσιάσετε στις αθηναϊκές εμφανίσεις σας;

«Θα παίξουμε παλιές κλασικές τζαζ συνθέσεις, καθώς και κομμάτια από το άλμπουμ “Conversations”, που ηχογράφησα πρόσφατα με τον Joris Teepe, και κυκλοφόρησε από τη δική μου δισκογραφική εταιρεία, Creative Perspective Music. Η μουσική μας είναι πολύ ρυθμική, με αρκετά standard και αυθεντικές συνθέσεις, και διαθέτει ένα ιδιαίτερα διαδραστικό στυλ αυτοσχεδιασμού, που ξεσηκώνει το κοινό».

Ποιες οι σκέψεις σας για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ;

«Η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μεγάλο αριθμό πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων, και οι Αμερικανοί νιώθουν πλήρως απογοητευμένοι. Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές, ενισχύοντας τους φόβους που αφορούν σε σημαντικά προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό και το σύστημα υγείας, και υποσχέθηκε ότι μπορεί μόνος του να προσφέρει λύσεις. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, καθώς ο προσωπικός τρόπος ζωής του στηρίζεται στον πλούτο και την ανάδειξη της τηλεοπτικής του περσόνας. Πολλοί Αμερικανοί ήταν φοβισμένοι, μπερδεμένοι και παραπληροφορημένοι, με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρόεδρος της Αμερικής. Επιμένει να αγνοεί σημαντικά θέματα, που αφορούν στη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου. Γεγονός, που φοβάμαι ότι θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες».

Τι εύχεστε για το μέλλον του κόσμου μας;

«Εύχομαι οι άνθρωποι να “ανθίσουν”… Να αναπτύξουν και να αναδείξουν τις πιο δυνατές, χαρούμενες, παραγωγικές και πιο γενναιόδωρες πτυχές του εαυτού τους. Εύχομαι οι ηγέτες αυτού του κόσμου να επιθυμούν το ίδιο για τους πολίτες τους. Θέλω όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι, τελικά, είμαστε περισσότερο ίδιοι μεταξύ μας και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Σίγουρα, είμαστε πιο δυνατοί ενωμένοι. Φυσικά, πιστεύω ότι η μουσική και οι τέχνες γενικότερα υποστηρίζουν την άποψή μου και ιδιαίτερα η τζαζ μουσική, καθώς είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, ενώ, παράλληλα, δεν καταπιέζει την ανεξάρτητη έκφραση και δημιουργικότητα του καθενός ξεχωριστά».

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή και Δευτέρα: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 30 ευρώ, Β΄ ζώνη: 25 ευρώ, μπαρ: 20 ευρώ, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες, για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: halfnote.gr, viva.gr και artinfo.gr.