Skip to main content

ΥΠΠΟΑ: Ανακοίνωση για τον αρχαιολόγο που έπεσε θύμα επίθεσης

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε το βράδυ της Τρίτης γύρω στις 20.30 υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Το συμβάν σημειώθηκε στην Αθήνα.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με βαριά τραύματα.

Η ανακοίνωση

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει την θερμή της συμπαράσταση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης και δηλώνει ότι το Υπουργείο : α) δεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και β) θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες από την υπουργό Πολιτισμού»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας σφόδρα το περιστατικό και ζητώντας από την αρμόδια υπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Με αισθήματα οργής και θλίψης πληροφορηθήκαμε, ότι αρχαιολόγος που υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, επιστρέφοντας από την εργασία του έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης. Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής ενέργειας, από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες είναι το θύμα της επίθεσης να νοσηλεύεται με βαριές σωματικές βλάβες, χωρίς ευτυχώς να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Το εγκληματικό χτύπημα κατά αρχαιολόγου που στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων, πάλευε για την εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, σε περιοχές με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, μας δημιουργεί ερωτηματικά.

Οι πιέσεις που δέχονται οι υπάλληλοι που ασκούν τα καθήκοντά τους, η απαξίωση του έργου των Δημόσιων Υπηρεσιών και του προσωπικού τους, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχει εποπτεία και έλεγχος, είναι γνωστές σε όλη την κοινωνία.

Δυστυχώς ειδικά στην περίπτωση του υπουργείου πολιτισμού, έχουμε γίνει μάρτυρες όχι μόνο της απαξίωσης του έργου των επιστημόνων που στελεχώνουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά και της εμμονικής πολιτικής που υλοποιεί η κ. Μενδώνη, που κατ’ επανάληψη και έμπρακτα έχει αποδείξει, ότι προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση ποικίλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και των άξιων ανθρώπων που την υπηρετούν.

Η σιωπή της κυβέρνησης και της κ. Μενδώνη από την Τρίτη το βράδυ που έγινε γνωστή η εγκληματική επίθεση είναι εκκωφαντική. Ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς, ότι ειδικά για την περίπτωση των Κυκλάδων πρόσφατα νομοθετήθηκε με τον Ν5021/2023 η αλλαγή της σύνθεσης του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ώστε η πλειοψηφία στο Συμβούλιο να μην απαρτίζεται πλέον από αρχαιολόγους.

Αυτονόητα θεωρούμε ότι η δικαστική έρευνα θα προχωρήσει ταχύτατα και σε βάθος και θα τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί της εγκληματικής ενέργειας, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες από την υπουργό πολιτισμού για την προστασία των εργαζομένων αλλά και την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων, όπως έχει υποχρέωση, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να χυθεί άπλετο φως με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Θα βρισκόμαστε συνεχώς έμπρακτα δίπλα στο πλευρό του θύματος της εγκληματικής επίθεσης αλλά και δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που με ευσυνειδησία και θάρρος υπερασπίζεται τα δημόσια πολιτιστικά αγαθά».

Νωρίτερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από το ΥΠΠΟΑ δήλωση σχετικά με το περιστατικό.
Ο ΣΕΑ κατήγγειλε -μέσω ανακοίνωσής του- τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρού, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει στην ανακοίνωση ο ΣΕΑ, «υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται ο αρχαιολόγος».

Παράλληλα, ο Σύλλογος επιτίθεται στο υπουργείο Πολιτισμού, λέγοντας πως «η πολιτική ηγεσία του είναι ηθικός αυτουργός», και τονίζει πως «αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν».

Τέλος, ο ΣΕΑ καλεί το ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους και ζητά από την ΕΛΑΣ τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 Η ανακοίνωση

«Την Τρίτη 7/3 συνάδελφός μας αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το καθήκον όλων μας, πλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που “ενοχλούν” βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.

Εισπράττουμε τις επιπτώσεις του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης ελέγχου στην κερδοσκοπική έκρηξη της οικοδομικής και κτηματικής αγοράς, του περιορισμού των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, που συγκροτούν την ουσία αυτού που παρουσιάζεται ως “ανάπτυξη”.

Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, με το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται από αρχαιολόγους η πλειοψηφία στο Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!

Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:

-Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους.

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης.

-Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.

-Η Τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι.

-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τη Δευτέρα 13/3/2023 στη 1 μ.μ. ο ΣΕΑ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για το θέμα και θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγων, ενωμένο, απέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων».