Skip to main content

Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Κινηματογράφου ζητούν την απελευθέρωση της Ταρανέ Αλιντουστί

Generated by IJG JPEG Library

Η ηθοποιός συνελήφθη και κρατείται στη φυλακή από το περασμένο Σάββατο αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την καταπολέμηση του καταπιεστικού καθεστώτος του Ιράν.

Τα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και του Ρότερνταμ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, μεταξύ άλλων κινηματογραφικών οργανισμών, εξέδωσαν σήμερα κοινή δήλωση για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη της Ταρανέ Αλιντουστί, Ιρανής ηθοποιού υποψήφιας για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «The Salesman».

Οι οργανισμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης ο Διεθνής Συνασπισμός για Δημιουργούς του Κινηματογράφου σε Κίνδυνο και η Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου, απαιτούν την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» της Αλιντουστί, σύμφωνα με το Variety.

Η ηθοποιός, η οποία πρωταγωνίστησε σε τέσσερις ταινίες σε σκηνοθεσία του Ασγκάρ Φαραντί συνελήφθη και κρατείται στη φυλακή από το περασμένο Σάββατο αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την καταπολέμηση του καταπιεστικού καθεστώτος του Ιράν. Της επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις, επειδή στάθηκε αλληλέγγυα σε φυλακισμένους Ιρανούς σκηνοθέτες, ιδίως τον Τζαφάρ Παναχί και τον Μοχάμαντ Ρασούλοφ.