Skip to main content

«Η Cospar Athens 2022 συστήθηκε στο Ελληνικό κοινό»

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε η oργανωτική επιτροπή της 44ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly), την Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 12:00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Τον συντονισμό της σύνεντευξης τύπου είχε αναλάβει ο Μάκης Προβατάς, (Δημοσιογραφος ΕΡΤ και Athens Voice), ο οποίος ανέφερε: «Συστήνουμε σήμερα στο ελληνικό κοινό την κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, την 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly), που φέτος διοργανώνεται στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Divani Caravel Hotel) από 16 έως 24 Ιουλίου 2022.  Για μία ολόκληρη εβδομάδα η Αθήνα θα αποτελέσει το κέντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Παρόντες θα είναι όλοι οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο, καθώς και η αιχμή του δόρατος της διεθνούς διαστημικής τεχνολογίας. Δύο χιλιάδες καταξιωμένοι επιστήμονες θα δώσουν επίσης το “παρών”, ενώ πολλές θα είναι οι ανακοινώσεις και οι σημαντικές παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν».

Ακολούθως τον λόγο έδωσε στον Μάνο Κιτσώνα, Διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος τόνισε ότι «η COSPAR 2022 είναι το σημαντικότερο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας. Το Ίδρυμα Ευγενίδου στηρίζει την #COSPAR2022, μέσα στο πλαίσιο του σκοπού του, που είναι η συμβολή στην εκπαίδευση των νέων στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης». Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ.

Αμέσως μετά, ο Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ανέφερε: «Έχουν προγραμματιστεί πέραν των 3.500 παρουσιάσεων, καθώς και προσκεκλημένες συνοπτικές ομιλίες. Επιπλέον θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις των τελευταίων ανακαλύψεων, καθώς και συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας από τους ηγέτες των πιο σημαντικών Διαστημικών Υπηρεσιών, π.χ. NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA». Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.

Ο Μανώλης Γεωργούλης, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος στην COSPAR και Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ξεκίνησε την παρουσίασή του δίνοντας τον τόνο της διοργάνωσης μέσα από την φράση: «COSPAR Athens 2022: H Ώρα της Αθήνας», ενώ συνεχίζοντας ανέφερε:  «Η άμεση υλοποίηση του μεγαλύτερου διεθνούς συνεδρίου διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα είναι γεγονός: στο διάστημα 16-24 Ιουλίου 2022, η καρδιά της παγκόσμιας διαστημικής κοινότητας χτυπά στην Αθήνα και με πολλά οφέλη για τη χώρα». Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.

Η Αθηνά Κουστένη, Διευθύντρια Ερευνών στο Paris Observatory, Πρόεδρος της Επιτροπής της COSPAR για την Πλανητική Προστασία και Μέλος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, συμμετέχοντας στην συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε: «Η Αθήνα θα γίνει το κέντρο του κόσμου την εβδομάδα που ξεκινά την 18η Ιουλίου, όλα τα μάτια στη γη και στο Διάστημα θα είναι στραμμένα σε εμάς και θα παρακολουθήσουν την πορεία που το COSPAR θα χαράξει για τα επόμενα χρόνια για την διαστημική έρευνα». Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.

Ο Ιωάννης Δαγκλής, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.), Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τόνισε: «Η διοργάνωση του 44ου συνεδρίου της COSPAR στην Ελλάδα είναι και πρέπει να εκτιμηθεί ως μια σπουδαία, μοναδική θα έλεγα, ευκαιρία, για τους νέους, κυρίως, επιστήμονες της χώρας μας, να ακούσουν και να μιλήσουν με διαπρεπείς επιστήμονες από όλον τον κόσμο και βέβαια φροντίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία παρακολούθησης και συμμετοχής σε φοιτητές που ενδιαφέρονται για κάποιο από τα επιστημονικά πεδία του συνεδρίου. Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.

Η Σίσσυ Λιγνού, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Υπηρεσίες Ανάπτυξης και Διοργάνωσης Συνεδρίων, AFEA Travel & Congress Services, δήλωσε: «Το διεθνές συνέδριο COSPAR θα αποτελέσει ένα σημαντικό case study σε διεθνές επίπεδο, αφού είναι το πρώτο υβριδικό συνέδριο (συνδυασμός φυσικής και διαδικτυακής συμμετοχής) στην ιστορία της COSPAR αλλά και από τα πρώτα διεθνή συνέδρια παγκοσμίως που θα καλύπτουν το διαδικτυακό στοιχείο σε συνδυασμό με την φυσική παρουσία σε ένα τόσο μεγάλο επιστημονικό εύρος (30 παράλληλες αίθουσες για 7 πλήρεις συνεδριακές ημέρες). Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.

Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου, ο Δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς ανανέωσε το ραντεβού με τα ΜΜΕ στους φιλόξενους χώρους του Μεγάρου Μουσικής, όπου κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί γραφείο τύπου, και θύμισε ότι θα πραγματοποιηθούν καθημερινές συνεντεύξεις τύπου (από την Τριτη 19 έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα), κατά τις οποίες θα παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ανακοινώσεις του Συνεδρίου.

naftemporiki.gr