Skip to main content

Σημαντική συνεργασία για την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (The Heritage Management Organization, HERITΛGE) συνεργάζεται με την Οικονομική Επιτροπή  του ΟΗΕ για την Αφρική και την Αφρικανική Ένωση για την ενίσχυση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ιδρύματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ συνεργάζεται με  κάποιον οργανισμό για την ανάπτυξη ενός προγράμματος πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αφρική και μάλιστα με έναν ελληνικό οργανισμό, που μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 1000 επαγγελματίες σε 85 χώρες του κόσμου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Αφρικανικής Ένωσης για το  Έτος για των Τεχνών, του Πολιτισμού και της Κληρονομιάς (2021) και έχοντας στο παρελθόν αναλάβει την εκπαίδευση επαγγελματιών στην Αφρική μέσα από προγράμματα όπως το HerMaP Gambia, το HERITΛGE εγκαινιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 30 υποτροφιών,  εκπαιδεύοντας ειδικούς σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς που εργάζονται για Οργανισμούς της Αφρικής.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τη σημασία της κληρονομιάς στην αφρικανική ήπειρο ως μοχλό εκπαίδευσης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη ως μέσο ενίσχυσης της δημοκρατίας.

Σε αυτήν την πρώτη συνεργασία, ο ρόλος του HERITΛGE είναι να παρέχει προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων (χαρτογράφηση ικανοτήτων, οργάνωση εργαστηρίων και υποτροφίες) στην Αιθιοπία, το Μπενίν και την Γκάμπια, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες στα πέντε έργα που διαχειρίζεται η Οικονομική Επιτροπή  του ΟΗΕ στην Αφρική.

Μέχρι σήμερα, έχουν οργανωθεί 700 προγράμματα εκπαίδευσης διαχειριστών πολιτιστικής κληρονομιάς  και πολλοί από όσους συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά κατέχουν σημαντικές θέσεις στο τομέα του πολιτισμού, στις χώρες τους (υπουργεία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.λπ.). Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 85 χώρες: Ιράν, Ελβετία, Β. Μακεδονία, Αίγυπτο, Γκάνα, Κένυα, Μαλάουι, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Περού, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Κορέα, Βέλγιο κ.α. Τα προγράμματα του HERITΛGE είναι αγγλόφωνα και τα περισσότερα διεξάγονται σε συνεργασία με διεθνείς και ημεδαπούς οργανισμούς, ενώ έχουν προσφέρει πάνω από 600 μερικές ή πλήρεις υποτροφίες.