Skip to main content

Σουηδία: Οι ABBA τιμήθηκαν με το βραβείο εξαγωγής μουσικής

Τα μέλη του θρυλικού σουηδικού συγκροτήματος ABBA τιμήθηκαν σήμερα με το σουηδικό βραβείο εξαγωγής μουσικής για τη συνεισφορά του στη σουηδική μουσική το 2021.

Η μπάντα  την χρονιά που πέρασε επανενώθηκε και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ έπειτα από 40 χρόνια προς έκπληξη και ενθουσιασμό των θαυμαστών τους.

Οι Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad και Agnetha Faltskog που αποτελούν τα ιστορικά μέλη του ποπ συγκροτήματος, ανέβηκαν στην κορυφή των τσαρτ σε όλον τον κόσμο πέρυσι με το νέο άλμπουμ του.

«Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια στα οποία οι ABBA πούλησαν πάνω από 400 εκατομμύρια δίσκους», αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής κυβέρνησης.

«Αυτό που η Agnetha, ο Bjorn, ο Benny και η Anni-Frid ξεκίνησαν το 1972 ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα στην ιστορία της παγκόσμιας επιτυχίας της σουηδικής μουσικής. Σας ευχαριστούμε για τη μουσική». Η σουηδική κυβέρνηση σημειώνει ότι το τελευταίο άλμπουμ των ABBA με τίτλο «Voyage», που κατέκτησε την κορυφή των chart σε 18 χώρες, ήταν το best-seller της χρονιάς στη Γερμανία και έφθασε στην υψηλότερη θέση που είχε ποτέ το συγκρότημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «Voyage» ήταν το άλμπουμ με τις ταχύτερες πωλήσεις στη Βρετανία από την αρχή του αιώνα.

Οι ABBA κέρδισαν τη διεθνή καταξίωση μετά τη νίκη τους στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974 με το τραγούδι «Waterloo».

Το βραβείο εξαγωγής μουσικής απονέμεται από το 1997 σε καλλιτέχνες που έχουν γνωρίσει διεθνή επιτυχία, συμβάλλοντας στην εξαγωγή της σουηδικής μουσικής και στη δημιουργία θετικής εικόνας για τη Σουηδία στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση.