Skip to main content

Πέθανε η ηθοποιός Όλγα Τουρνάκη

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, η ηθοποιός του θεάτρου Όλγα Τουρνάκη. Την είδηση γνωστοποίησε μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Η ανάρτηση του

Μόλις μάθαμε ένα ακόμα θλιβερό νέο. Έφυγε από κοντά μας ή σπουδαία φίλη και ηθοποιός, η Όλγα Τουρνάκη, που τίμησε με την παρουσία της το θέατρο μας και υπηρέτησε το Εθνικό μας θέατρο για πάρα πολλά χρόνια με ρόλους σημαντικούς, η σπουδαία δασκάλα τόσων ηθοποιών και κυρίως μια Κυρία στην ζωή. Είχα την μεγάλη τύχη να παίξω μαζί της… Το αστείρευτο χιούμορ της δεν χάθηκε ποτέ. Όλγα μου αγαπημένη καλό ταξίδι .Η ζωή σου είναι μήνυμα για όλους μας.. Η φωτογραφία είναι από το αφιέρωμα που κάναμε στο ημερολόγιο του ΤΑΣΕΗ του 2019. Η εξόδιος ακολουθία αύριο στο Πρώτο κοιμητήριο Αθήνας.

Ποια ήταν η Όλγα Τουρνάκη

Γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933. Σπούδασε αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο.

Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά το αρχαίο δράμα, μέχρι το 1958 συμμετείχε στον Χορό (Εκάβη, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι κ.ά.), το 1959 προήχθη σε Κορυφαία (Ορέστεια, Βάτραχοι-Κύκλωψ κ.ά.), ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.).

Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο Ντόγκβιλ (2004). Μεταξύ 1960 και 2001 έπαιξε σε έντεκα κινηματογραφικές ταινίες (Οι ξενιτεμένοι, Στο δρόμο του Θεού, Αθώος ή ένοχος, 1922 κ.ά.). Μεταξύ 1971 και 2006 εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές (Αστροφεγγιά, Ετυμηγορία, Η κραυγή των λύκων, Λούμπεν κ.ά.). Μεταξύ 1978 και 1995 συμμετείχε σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσαι, Καπνοτόπια, Ματωμένος γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄, Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.).

Έχει συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1977-78, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση (Νικολούδη /Αδάμης, Ηρώδειο, 1978).

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» την Όλγα Τουρνάκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) αποχαιρετά με βαθιά θλίψη την σπουδαία ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου Όλγα Τουρνάκη.

H Όλγα Τουρνάκη διάνυσε μια σημαντική διαδρομή στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση. Υπήρξε μια ηθοποιός της οποίας η υποκριτική δεινότητα έδινε βάθος και ευαισθησία σε όλους τους ρόλους που ερμήνευε. Ξεχώριζε για το ιδιαίτερα εκφραστικό πρόσωπό της, το αγέρωχο παράστημα και το ξεχωριστό της ηχόχρωμα

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί σε τρεις παραστάσεις:

  • «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1972)
  • «Εννιά ερημικές φωνές» του Χρήστου Σαμουηλίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρτζάς (1974)
  • «Ο Πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενοπούλου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1974)

Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933. Αρχικά σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά στο αρχαίο δράμα, μέχρι το 1958 συμμετείχε στον Χορό. Το 1959 προήχθη σε Κορυφαία ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.). Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο Ντόγκβιλ (2004). Μεταξύ 1960 και 2001 έπαιξε σε έντεκα κινηματογραφικές ταινίες και εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές. Συμμετείχε, επίσης, σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσαι, Καπνοτόπια, Ματωμένος γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄, Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.). Είχε συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή την περίοδο 1977-78, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση (Νικολούδη/Αδάμης, Ηρώδειο, 1978). Επίσης, δίδαξε υποκριτική και ορθοφωνία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Σε μία πορεία συνεπή, ποιώντας ήθος, η Ολγα Τουρνάκη υπήρξε από τους σημαντικότερους ηθοποιούς ρεπερτορίου του ελληνικού θεάτρου. Με την παρουσία της, το έντονο βλέμμα και τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή της μαγνήτιζε το κοινό στους πολλούς, σπουδαίους ρόλους που μας χάρισε. Η Ολγα Τουρνάκη στήριξε με το ταλέντο της επί πολλές δεκαετίες το Εθνικό Θέατρο, πρωταγωνιστώντας σε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από το αρχαίο δράμα μέχρι τη σύγχρονη παγκόσμια δραματουργία, στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο. Η απώλειά της αφήνει σημαντικό κενό στην τέχνη, την οποία τίμησε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους και στους συναδέλφους της.

naftemporiki.gr