Skip to main content

Το μυστικό της επιτυχίας και η ιστορία των 2.400 ετών

Το τρίπτυχο του Αριστοτέλη «Ήθος – Πάθος – Λόγος» και το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας που κρύβει μέσα του ξεδιπλώνονται στις σελίδες του ομότιτλου βιβλίου του Λεωνίδα Γαλάνη (έκδοση ιδιωτική).

Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες και απολαυστικά παραδείγματα, το «Ήθος Πάθος Λόγος» εξερευνά το μυστικό της επιτυχίας από την αρχαιότητα μέχρι το… διάστημα –«Ήθος, που δηλώνει την ηθική. Πάθος που παραπέμπει στο συναίσθημα. Λόγος που σημαίνει λογική […] Λόγος στα ελληνικά σημαίνει πολλά. Λόγος, όπως τον εννοεί ο Αριστοτέλης, είναι η λογική. Η λογική για τον Αριστοτέλη έχει μεγάλη βαρύτητα. Έλεγε ότι δεν μπορείς να πείσεις κάποιον, αν αυτά που λες είναι παράλογα ή δεν φαίνεται να βγάζουν νόημα. […] Το Ήθος σχετίζεται με την ηθική και εκφράζει ποιότητα. Ο Αριστοτέλης μεταχειρίζεται το Ήθος όχι μόνο με την έννοια του να είσαι ηθικός αλλά ταυτόχρονα και με την έννοια της φήμης, αυτό που λέμε “να έχεις καλό όνομα”.  Ο Αριστοτέλης συνδέει με το Ήθος την Αρετή. […] Διδάσκει ότι το Ήθος και η Αρετή δεν προέρχονται από  τη φύση μας. Προέρχονται από τις συνήθειές μας. Αν σκεφτούμε λογικά και ελέγξουμε τις συνήθειές μας θα γίνουμε ο άνθρωπος που ονειρευόμαστε να είμαστε. […] Το Πάθος είναι συναίσθημα. Είναι το δικό μας συναίσθημα στο κυνήγι του σημαντικού μας στόχου και ταυτόχρονα το συναίσθημα που δημιουργούμε στην ψυχή του συνομιλητή μας με τα λόγια μας, με τις ενέργειές μας, με το σκηνικό που  έχουμε στημένο. Είναι η αγάπη μας γι’ αυτό που επιδιώκουμε, την οποία δεν τη χαλιναγωγούμε, αλλά της επιτρέπουμε να εκδηλωθεί με ενθουσιασμό. “Ο ενθουσιασμός” έλεγε ο Πλούταρχος, “είναι το φως που κάνει την ψυχή να κοιτάζει στο μέλλον”».

Από τον Σοπενάουερ μέχρι τον Μπρους Λι. Από τη μουσική βιομηχανία μέχρι την άγρια ζούγκλα. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι… τον Μπάμπη. Το μυστικό, που ήταν κρυμμένο σε ένα εγχειρίδιο ρητορικής, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί. Έχοντας ως βάση μια αληθινή ιστορία 2.400 ετών, εκείνη του απλού στρατιώτη επηρέασε τη ζωή 10.000 ανθρώπων, παρελαύνουν αναφορές στη φιλοσοφία και τη δράση του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Πλουτάρχου και πολλών άλλων, και μας οδηγούν σε νεότερους, όπως τον Τσιαλντίνι, τον Κόβεϊ, τους… Extreme.   

Με απλό, ευχάριστο και ελαφρώς χιουμοριστικό τρόπo, ο συγγραφέας -εκπαιδευτής management, πωλήσεων και marketing, ξεδιπλώνοντας το μυστικό,  κάνει ορατή την κατάκτηση της επιτυχίας και της ευδαιμονίας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]